Now Reading
Το βρεφικό μασάζ μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία των μητέρων, σύμφωνα με μελέτη

Το βρεφικό μασάζ μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική υγεία των μητέρων, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα δείχνει ότι το βρεφικό μασάζ μείωσε τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και βοήθησε στο δέσιμο.

Μπορεί να χρειάζεσαι απεγνωσμένα ένα μασάζ, μαμά, αλλά το να κάνεις μασάζ στο μωρό σου θα μπορούσε να σου κάνει εξίσου καλό, σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε πρόσφατα στο motherly.

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ είναι πολλά: Και για μωρά και για μητέρες. Μια μελέτη στο PLOS ONE διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν σε βρεφικό μασάζ είχαν μείωση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης.

Εκτός από τη βοήθεια των νέων μητέρων να αποτρέψουν την επιλόχεια κατάθλιψη, δίνοντας στα μωρά λίγο επιπλέον στοργική φροντίδα μέσω του μασάζ βελτίωσε τις σχέσεις των μητέρων με τα νεογέννητα και βελτίωσε την αυτό-αποτελεσματικότητα (το αίσθημα πεποίθησής σου ότι μπορείς να πετύχεις). Όλα αυτά είναι πάνω από τα οφέλη του βρεφικού μασάζ για το μικρό σας (τα μωρά απλά δεν μπορούν να εκφράσουν πόσο ωραία νιώθουν, αλλά το μικρό τους χαμόγελο θα το κάνει πιθανότατα σαφές).

Μια ξεχωριστή μελέτη ανασκόπησης αναφέρει ότι τα πρόωρα και τελειόμηνα βρέφη που λαμβάνουν μασάζ από φροντιστές είναι πιο πιθανό να δουν μεγαλύτερη αύξηση βάρους και να βιώσουν αυξημένη μείωση του πόνου, βελτιωμένη εγρήγορση και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αλλά στον πυρήνα του, το βρεφικό μασάζ έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της χημικής ουσίας για την καλή αίσθηση, της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία βοηθά στην ενθάρρυνση του δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού και μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να αισθάνονται πιο ικανές και πιο άνετες στον χειρισμό των μωρών τους.

Θα μπορούσε όμως αυτή η δέσμευση και η γονική εμπιστοσύνη να βοηθήσει στην εξουδετέρωση της επιλόχειας κατάθλιψης; Γνωρίζουμε ήδη ότι η επιλόχεια κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μαστίζει τις νέες μητέρες και επηρεάζει επίσης τα παιδιά και τις οικογένειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν το βρεφικό μασάζ θα βοηθούσε.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα υπάρχοντα στοιχεία για το θέμα, που καλύπτουν οκτώ μελέτες για την ακρίβεια. Οι μελέτες κάλυψαν 521 γυναίκες που είχαν επιλόχεια κατάθλιψη. Η ομάδα εξέτασε πώς το βρεφικό μασάζ από τη μητέρα βοήθησε στα συμπτώματα της κατάθλιψης, τις εμπειρίες των γυναικών με το μασάζ μωρών και τις επιπτώσεις που είχε το βρεφικό μασάζ στη σχέση μητέρας-μωρού.

Δείτε Επίσης

Και οι οκτώ μελέτες ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης σε γυναίκες που συμμετείχαν σε βρεφικό μασάζ. Τρεις μελέτες που εξέτασαν τη μητρική ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του μασάζ σε βρέφη βρήκαν θετικά οφέλη από το χαμόγελο και την οπτική επαφή. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στα μαθήματα είπαν ότι το να μάθουν πώς να κάνουν μασάζ και να συμμετάσχουν συνέβαλαν στην ικανοποίησή τους. Οι γυναίκες που παρακολούθησαν μαθήματα βρεφικού μασάζ είπαν ότι είχαν πιο ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις με τα νεογέννητά τους.

Δεν χρειάζεται να πάτε σε ένα μάθημα για τα οφέλη της καλής αίσθησης. Μερικές από τις μελέτες που εξέτασαν οι συγγραφείς ήταν σε τάξεις και άλλες ήταν από μασάζ στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε με το βρεφικό μασάζ είναι ένα ουδέτερο λάδι, όπως λάδι καρύδας ή αμυγδάλου και λίγη ώρα ηρεμίας και είστε έτοιμες.

Η έναρξη μιας ρουτίνας μασάζ για βρέφη μπορεί να είναι εξαιρετική για εσάς και το μωρό σας, αλλά αν εξακολουθείτε να παλεύετε με την κατάθλιψη ή το άγχος σε οποιοδήποτε σημείο του ταξιδιού σας μετά τον τοκετό, μην αναβάλετε το να ζητήσετε πιο εξειδικευμένη βοήθεια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top