Now Reading
Πώς η θετική ενίσχυση ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά στα παιδιά

Πώς η θετική ενίσχυση ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά στα παιδιά

Ο έπαινος και οι ανταμοιβές μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αλλάξετε τη συμπεριφορά των παιδιών προς το καλύτερο. Δείτε πώς να τα χρησιμοποιήσετε.

Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα, οι ανταμοιβές μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Ωστόσο, η θετική ενίσχυση μπορεί να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς. Η θετική ενίσχυση μπορεί να ενθαρρύνει φιλοκοινωνικές συμπεριφορές στα παιδιά, όπως το να μοιράζονται ή να ακολουθούν οδηγίες. Μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε για να αποτρέψετε λιγότερο επιθυμητές συμπεριφορές, όπως χτυπήματα, φτύσιμο και παραβίαση κανόνων.

Η θετική ενίσχυση μπορεί επίσης να παρακινήσει το παιδί σας να κάνει τις δουλειές του, να τα πάει καλά με τα αδέρφια του ή να ολοκληρώσει τις εργασίες του χωρίς να τσακωθεί. Μάθετε περισσότερα για το πώς να χρησιμοποιείτε θετική ενίσχυση με τα παιδιά σας και λάβετε παραδείγματα θετικής ενίσχυσης στην πράξη.

Πώς λειτουργεί η θετική ενίσχυση

Η θετική ενίσχυση είναι ένας τύπος θετικής πειθαρχίας που στοχεύει να διαμορφώσει τη συμπεριφορά εστιάζοντας στα θετικά ενώ επαναπροσδιορίζει τα λάθη ως ευκαιρίες για μάθηση. Ο στόχος είναι να πιάσετε και να επιβραβεύσετε τις καλές συμπεριφορές που θέλετε να δείτε από το παιδί σας.

Ουσιαστικά, η παροχή ανταμοιβής για την καλή συμπεριφορά διαμορφώνει τη συμπεριφορά παρακινώντας τα παιδιά να συνεχίσουν να τα πάνε καλά. Αυτή η στρατηγική λειτουργεί και για ενήλικες. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ενήλικες πηγαίνουν στη δουλειά για να μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Ο μισθός είναι θετική συνέπεια της μετάβασης στη δουλειά. Αυτή η θετική ενίσχυση τα παρακινεί να συνεχίσουν να εργάζονται.

Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τη συμπεριφορά που θέλετε να βλέπετε πιο συχνά, αντί να εστιάζετε απλώς στην κακή συμπεριφορά του παιδιού σας. Όταν τα παιδιά τραβούν την προσοχή και άλλα οφέλη από τη συμπεριφορά τους όπως θέλετε να συμπεριφέρονται, αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ πιο πιθανό να γίνουν συνήθειες.

Θετική Ενίσχυση εναντίον Θετικής Τιμωρίας

Η θετική ενίσχυση χρησιμοποιείται για να ενθαρρύνει την καλή συμπεριφορά προσθέτοντας ένα θετικό αποτέλεσμα (όπως έπαινο ή επιβράβευση). Η θετική τιμωρία, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται για να αποθαρρύνει την κακή συμπεριφορά αφαιρώντας κάτι που είναι επιθυμητό, όπως ο χρόνος οθόνης ή άλλα προνόμια. Ενώ η θετική τιμωρία μπορεί να είναι αποτελεσματική, οι περισσότεροι ψυχολόγοι λένε ότι οι ανταμοιβές για την επιθυμητή συμπεριφορά τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές από τις τιμωρίες για ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Παραδείγματα Θετικής Ενίσχυσης

Η συνέπεια, ο καθορισμός ορίων, η ενθάρρυνση και η ευγένεια είναι πυλώνες θετικής ενίσχυσης. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ενισχύσετε τη συμπεριφορά που θέλετε να ενθαρρύνετε από τα παιδιά σας. Η θετική ενίσχυση δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή δαπανηρή. Μπορείτε να ενισχύσετε θετικά τη συμπεριφορά ενός παιδιού με:

Παλαμάκια και επευφημίες

Με «κόλλα 5»

Αγκαλιάζοντας ή χαϊδεύοντας την πλάτη

Ανυψώνοντας τον αντίχειρα

Προσφέροντας μια ειδική δραστηριότητα, όπως να παίξετε ένα παιχνίδι ή να διαβάσετε ένα βιβλίο μαζί

Προσφέρετε επαίνους απευθείας στο παιδί σας

Μπορείτε επίσης να προσφέρετε θετική ενίσχυση δίνοντας σε ένα παιδί επιπλέον προνόμια ή απτές ανταμοιβές. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας βοηθά υπομονετικά το αδερφάκι του με τα μαθήματά του, θα μπορούσατε να του προσφέρετε περισσότερο χρόνο για να παίξει βιντεοπαιχνίδια.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι συστημάτων ανταμοιβής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε τη θετική ενίσχυση. Όταν προσφέρετε στο παιδί σας να επιλέξει ποια ανταμοιβή θα ήθελε να κερδίσει επειδή δείχνουν σταθερά καλή συμπεριφορά, αποκτούν μεγαλύτερη αίσθηση πρακτορείας και κινήτρων.

Χρήση θετικής ενίσχυσης για επιβράβευση της προσπάθειας

Είναι σημαντικό να επιβραβεύετε τις προσπάθειες και τη βελτίωση του παιδιού σας, αντί να εστιάζετε μόνο στα τέλεια αποτελέσματα. Αν το δείτε να προσπαθεί, ενημερώστε το ότι το παρατηρείτε.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλετε το παιδί σας να μάθει να αφήνει τα σχολικά του πράγματα όταν γυρίσει σπίτι. Αν δείτε ότι κρέμασετο παλτό του αλλά ξεχάσε να βάλει το μεσημεριανό κουτί του στον πάγκο, μπορείτε ακόμα να επαινέσετε τη μερική επιτυχία. Ομοίως, αν αρχίσουν να περπατούν προς το μπάνιο όταν τους λέτε ότι είναι ώρα να βουρτσίσουν τα δόντια τους αλλά αποσπώνται στο δρόμο, μπορείτε να επαινέσετε την αρχική τους πρόθεση και μετά να τους ανακατευθύνετε.

Συμβουλή ειδικού

Προσφέρετε επαίνους όταν ξεκινά η καλή συμπεριφορά αντί να περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί μια μεγαλύτερη εργασία, ειδικά αν υποψιάζεστε ότι οι καλές τους προθέσεις μπορεί να εκτροχιαστούν. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί που δυσκολεύεται με την εργασία του στο σπίτι αρχίσει να εργάζεται πάνω στα μαθηματικά του προβλήματα, κάντε του ένα κομπλιμέντο για το ξεκίνημά του. Αυτός ο πρώιμος έπαινος θα δώσει στο παιδί σας μια αίσθηση επιτυχίας και θα το ενθαρρύνει να τηρήσει αυτό.

Παραδείγματα Συμπεριφορών για Θετική Ενίσχυση

Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση για να ενθαρρύνετε τυχόν συμπεριφορές που θέλετε να επαναλάβει το παιδί σας. Παραδείγματα συμπεριφορών προς ενίσχυση περιλαμβάνουν:

Το να είναι καλός φίλος

Το να είναι συνεπής

Ολοκλήρωση δουλειών

Συμμόρφωση σε ένα αίτημα

Συμβιβασμός ή ευελιξία

Αντιμετώπιση μιας διαφωνίας ή απογοήτευσης χωρίς οργή

Βοηθώντας σας χωρίς παράπονο

Παίζοντας όμορφα με ένα αδερφάκι

Καταβολή πολλής προσπάθειας σε ένα δύσκολο έργο

Δείχνοντας συμπόνια

Μένοντας στο τραπέζι του δείπνου χωρίς περισπασμούς

Μιλώντας για τα συναισθήματά τους

Έχοντας καλούς τρόπους

Περιμένοντας υπομονετικά

Σύνδεση ανταμοιβών με συμπεριφορά

Αν προσφέρετε ανταμοιβές μαζί με έπαινο, συνδέστε τες με τη συμπεριφορά που επιδιώκετε να ενισχύσετε. Θέλετε το παιδί σας να δει ότι η επίδειξη θετικής συμπεριφοράς κάνει καλά πράγματα να συμβαίνουν.

Δείτε Επίσης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα καλής συμπεριφοράς και μια θετική συνέπεια που μπορεί να συνοδεύεται από αυτήν:

Εάν το παιδί σας σας βοηθά να ετοιμάσετε ένα γεύμα, μπορείτε να το αφήσετε να αποφασίσει για ένα συστατικό του, όπως το ντρέσινγκ για τη σαλάτα ή ένα επιδόρπιο που θα σερβίρετε.

Εάν το παιδί σας δέχεται καλά την ήττα σε ένα παιχνίδι, μπορείτε να το αφήσετε να επιλέξει το επόμενο παιχνίδι.

Εάν το παιδί σας μοιράζεται το παιχνίδι του με τον αδερφό του, μπορείτε να του επιτρέψετε να μείνει ξύπνιο λίγο αργότερα για να συνεχίσει να παίζει ή να του δώσετε ένα μικρό καινούριο παιχνίδι την επόμενη μέρα.

Αυτή η σύνδεση μεταξύ της ενίσχυσης και της συμπεριφοράς θα κάνει τη θετική συνέπεια πιο αξιομνημόνευτη και αποτελεσματική.

Σημασία της Συνεπούς Θετικής Ενίσχυσης

Όταν το παιδί σας μαθαίνει μια νέα συμπεριφορά ή εργάζεται σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα, είναι σημαντικό να προσφέρετε θετική ενίσχυση με συνέπεια. Άλλωστε, πόσο συχνά θα πηγαίνατε στη δουλειά αν πληρώνασταν περιστασιακά; Μπορεί να τα παρατήσετε αν οι προσπάθειές σας δεν φανούν χρήσιμες.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το παιδί σας. Εάν τους πιάνετε να είναι καλοί μόνο μια στο τόσο ή τους δίνετε θετική ενίσχυση μόνο τυχαία, η συμπεριφορά τους είναι απίθανο να αλλάξει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που κουβαλάει ένα πιάτο στο νεροχύτη. Ωστόσο, όσο πιο συχνά παρατηρείτε την καλή τους συμπεριφορά, τόσο το καλύτερο – ειδικά για τα μικρότερα παιδιά.

Εδώ είναι χρήσιμο ένα σύστημα ανταμοιβής. Μπορείτε εύκολα να δώσετε άμεση ενίσχυση με τη μορφή αυτοκόλλητου ή χαρτζιλίκι. Τα αυτοκόλλητα και το χαρτζιλίκι μπορούν αργότερα να ανταλλάσσονται με μεγαλύτερες ανταμοιβές, όπως ένα νέο βιβλίο ή ένα χωνάκι παγωτού.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να διαθέσετε την ενίσχυσή σας. Μόλις το παιδί σας κατακτήσει μια δεξιότητα, η αιφνιδιαστική ενίσχυση από καιρό σε καιρό μπορεί να είναι αποτελεσματική συντήρηση. Πείτε, «Ουάου, έχω τόσο εντυπωσιαστεί που ετοιμάζεσαι για το σχολείο εγκαίρως τον τελευταίο καιρό. Νομίζω ότι θα πάμε στην παιδική χαρά απόψε για να γιορτάσουμε».

Αποφύγετε την τυχαία θετική ενίσχυση

Μερικές φορές, οι γονείς κατά λάθος ενισχύουν την αρνητική συμπεριφορά. Ένας συνηθισμένος τρόπος που συμβαίνει αυτό είναι δίνοντας προσοχή. Η προσοχή μπορεί να είναι πολύ ενισχυτική, ακόμα κι αν είναι αρνητική προσοχή όπως φωνές. Η αγνόηση μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανταποκριθεί κανείς στην αντιπαθητική συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής. Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι γονείς ενισχύουν ακούσια την αρνητική συμπεριφορά είναι υποχωρώντας.

Για παράδειγμα:

Ένα παιδί που ενοχλεί σκόπιμα τον γονιό του λαμβάνει ενίσχυση για την ενοχλητική συμπεριφορά αναζήτησης προσοχής κάθε φορά που ο γονέας του λέει «σταμάτα αυτό!» ή «μην το κάνεις αυτό». (Το παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να τραβήξει την προσοχή των γονιών του μέσω ενοχλητικής συμπεριφοράς.)

Ένα παιδί εκλιπαρεί και παρακαλεί να βγει έξω αφού ο γονιός του είπε ήδη όχι, λαμβάνει ενίσχυση για την γκρίνια όταν ο γονέας υποχωρεί και το αφήνει να βγει έξω (Το παιδί έμαθε ότι η γκρίνια το βοηθά να πάρει αυτό που θέλει, ενθαρρύνοντάς το να γκρινιάζει ξανά στο μέλλον.)

Ένα παιδί που παίρνει επιθετικά ένα παιχνίδι από τον αδερφό του λαμβάνει ενίσχυση για τη συμπεριφορά του όταν ο γονιός αφήνει τη συμπεριφορά να μην ελεγχθεί (Το παιδί μαθαίνει ότι μπορεί να πάρει πράγματα και να τα κρατήσει.)

Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι η αρνητική συμπεριφορά δεν ενισχύεται. Όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται άσχημα, συνεχίστε με αρνητικές συνέπειες, όπως απώλεια προνομίων ή λογικές συνέπειες.

Ενώ εξαλείφετε την ενίσχυση των αρνητικών συμπεριφορών, φροντίστε να εστιάσετε στις καλές συμπεριφορές που θέλετε να ενισχύσετε. Μόλις καταφέρετε να παρατηρήσετε όλα τα αξιέπαινα πράγματα που κάνει το παιδί σας, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι η θετική ενίσχυση λειτουργεί πολύ καλύτερα από τις τιμωρίες και δημιουργεί ένα πολύ πιο ευτυχισμένο νοικοκυριό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top