Now Reading
4 ασκήσεις που βοηθούν το μωρό σας να γίνει πιο δυνατό

4 ασκήσεις που βοηθούν το μωρό σας να γίνει πιο δυνατό

Το μωρό σας ασκεί συνεχώς τους μυς του. Μάθετε για απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με το μωρό σας που θα βοηθήσουν το μικρό σας να μεγαλώσει και να γίνει δυνατό.

Μπορεί να φαίνεται ότι το μωρό σας περνά πολύ χρόνο ξαπλωμένο, αλλά στην πραγματικότητα κάνει μια έντονη προπόνηση κάθε μέρα. Είτε χτυπάει ένα αντικείμενο, κλωτσάει τα πόδια του είτε στριμώχνεται κατά την αλλαγή της πάνας, το νεογέννητό σας ασκεί τους μικρούς του μυς. Και όλη αυτή η οικοδόμηση δύναμης είναι απαραίτητη για την κινητική τους ανάπτυξη: Θα χρειαστούν δυνατούς μυς για να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι τους, να κυλήσουν, να καθίσουν, να μπουσουλήσουν και τελικά να περπατήσουν.

Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα αποδίδει με τη μορφή πιο ξεκούραστου ύπνου, λιγότερης ταλαιπωρίας και ενός πιο χαρούμενου βρέφους που θέλει να παίξει και να μάθει, λέει στο parents.com η Meena Chintapalli, MD, παιδίατρος στο Σαν Αντόνιο. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά στα μωρά να έχουν τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν θέλετε να βοηθήσετε το μικρό σας να συνεχίσει, εδώ είναι τέσσερις ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με το νεογέννητό σας για να αυξήσετε τη δύναμή του, την ευκινησία του και πολλά άλλα.

Μπρούμυτα

Το βρέφος σας ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του ανάσκελα. Το να γυρίζει το μωρό σας στο στομάχι του το βοηθά να χτίσει τους μυς στο λαιμό, τα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στομάχι, λέει ο Robert Pantell, MD, συγγραφέας του Takeing Care of Your Child.

Ο ημερήσιος εποπτευόμενος χρόνος κοιλιάς μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την πρώτη μέρα στο σπίτι από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την AAP. Ξεκινήστε με μερικές συνεδρίες τριών έως πέντε λεπτών. Αφού τοποθετήσετε με την κοιλιά το μωρό σας σε μια κουβέρτα ή ένα χαλάκι παιχνιδιού στο πάτωμα, κατεβείτε με το στομάχι σας για να τους κάνετε παρέα.

Η δέσμευση του μωρού σας το κάνει να θέλει να κοιτάξει γύρω του, να πλησιάσει και να κλωτσήσει, κάτι που βοηθά στην οικοδόμηση των μυών που θα χρειαστεί για να κυλήσει, να καθίσει και τελικά να μπουσουλήσει, λέει ο Δρ Pantell. Στην αρχή, το μωρό σας μπορεί να ταράζεται κατά τη διάρκεια της κοιλιάς, αλλά με εξάσκηση και ισχυρότερους μυς, θα πρέπει να αρχίσει να το απολαμβάνει. Καθώς η δύναμη και η ανοχή αυξάνονται, δουλέψτε σταδιακά έως και τουλάχιστον 20 λεπτά παιχνιδιού με την κοιλιά κάθε μέρα. Συνεχίστε ακόμα και αφού το μωρό σας μπορεί να κυλήσει μόνο του. Ακολουθούν μερικές ιδέες για παιχνίδι με την κοιλιά:

Χαμογελάστε, μιλήστε, τραγουδήστε και κάντε αστείες γκριμάτσες μαζί.

Κουνήστε ένα μαλακό παιχνίδι ή ένα σετ με κλειδιά για μωρά για να ενθαρρύνετε την προσέγγιση.

Τοποθετήστε ένα διασκεδαστικό αντικείμενο ελαφρώς μακριά για να ενθαρρύνετε το τέντωμα και το πιάσιμο.

Παίξτε μουσική και «χορέψτε» κλωτσώντας και κουνώντας τριγύρω.

Καθίσματα

Το να τραβάτε το μωρό σας προς τα πάνω σε καθιστή θέση είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να δυναμώσετε τους μυς στους ώμους, τον πυρήνα, τα χέρια και την πλάτη του, λέει ο Steve Sanders, Ed.D., συγγραφέας του Incouraging Physical Activity in Infants. Ακόμα κι αν κάνετε το τράβηγμα, το μωρό σας θα λυγίσει φυσικά τους κοιλιακούς του μυς και θα εργαστεί για να κρατήσει το κεφάλι του σε ευθυγράμμιση με το σώμα του, κάτι που βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στην οικοδόμηση ισορροπίας.

Ενώ το μωρό σας είναι ανάσκελα, πιάστε τους πήχεις του και τραβήξτε τους απαλά προς το μέρος σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε ασκήσεις κατάκλισης περίπου 6 εβδομάδες. Εάν το μωρό σας είναι πολύ μικρό για να στηρίξει πλήρως το κεφάλι του, αντί να το τραβήξετε προς τα πάνω από τους πήχεις, τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από τους ώμους του με τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι του για να μην πέφτει πίσω.

Δείτε Επίσης

Μπορεί να είστε σε θέση να τραβήξετε το μωρό σας μόνο ένα ή δύο εκατοστά στην αρχή, λέει ο Δρ Σάντερς, αλλά καθώς μεγαλώνει, θα προχωρήσει πιο μακριά, τελικά θα καταφέρει μια πλήρως καθιστή θέση. Αυτή η άσκηση είναι διασκεδαστική για το μωρό σας, καθώς πλησιάζει πιο κοντά στο πρόσωπό σας, αλλά μπορείτε να την κάνετε ακόμα πιο διασκεδαστική με το να έχετε επιπλέον κινήσεις και να το φιλάτε στην κορυφή κάθε καθίσματος.

Ποδηλασία

Σας έχει πει κανείς ποτέ να κάνετε ποδήλατο στα πόδια του μωρού σας για να ανακουφιστείτε από τα αέρια; Λοιπόν, δεν είναι μόνο μια φυσική μέθοδος για την ώθηση του αέρα έξω από το σύστημά του – είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να δουλέψετε τα πόδια, τους γοφούς, τα γόνατα και τους κοιλιακούς. Αυτή η κίνηση βοηθά στην αύξηση της ευελιξίας καθώς και στην αύξηση του εύρους κίνησης.

«Βάλτε το μωρό σας στην πλάτη του και μετακινήστε απαλά τα πόδια του πάνω και γύρω σαν να κάνει πετάλι με ποδήλατο», λέει ο Δρ Chintapalli. Χαμογελάστε, τραγουδήστε ή κάντε αστείους ήχους choo-ενώ κάνετε την κίνηση. Επαναλάβετε την κίνηση τρεις έως πέντε φορές, κάντε ένα διάλειμμα και μετά επαναλάβετε. Συνεχίστε όσο το μωρό σας δείχνει ενδιαφέρον χαμογελώντας, κάνοντας οπτική επαφή και κλωτσώντας.

Άρση βαρών

Το να μαζεύετε αντικείμενα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσετε την ικανότητα του μωρού σας να πιάνει, να βελτιώσετε τον συντονισμό χεριού-ματιού και να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των μυών στους ώμους, τα χέρια και τα χέρια του.

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να πιάνει αντικείμενα, συνήθως περίπου 3 ή 4 μηνών, χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε στο σπίτι –κουδουνίστρες, μικρά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων– ως προσωπικά τους βάρη. Καθίστε το μωρό σας στο παιδικό καρεκλάκι ή στο αναπαυτικό του κάθισμα και τοποθετήστε μια μικρή ποικιλία από αυτά τα αντικείμενα μπροστά τους.

Ενθαρρύνετε το μικρό σας να σηκώσει ένα αντικείμενο, να το ελέγξει, να το αφήσει κάτω και μετά να το σηκώσει ξανά ή να προχωρήσει σε άλλο. Ίσως χρειαστεί να δείξετε πώς γίνεται τις πρώτες φορές, αλλά θα πάρουν την ιδέα γρήγορα, ειδικά εάν τα «βαράκια» κάνουν έναν ήχο, ανάβουν ή προσφέρουν κάποια άλλη ανταμοιβή για μια καλή δουλειά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top