Now Reading
Απάντηση στο πότε αναδύεται η συνείδηση στην ανθρώπινη βρεφική ηλικία προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες

Απάντηση στο πότε αναδύεται η συνείδηση στην ανθρώπινη βρεφική ηλικία προσπαθούν να δώσουν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές προτείνουν έναν νέο τρόπο για να αναγνωρίσουμε πότε τα μωρά αποκτούν επίγνωση των πράξεων και βιωμάτων τους

Οι ακαδημαϊκοί προτείνουν έναν νέο και βελτιωμένο τρόπο για να βοηθήσουν τους ερευνητές να ανακαλύψουν πότε η συνείδηση αναδύεται στην ανθρώπινη βρεφική ηλικία.

Πότε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης οι άνθρωποι αποκτούν συνείδηση; Όταν ο Γάλλος φιλόσοφος του δέκατου έβδομου αιώνα Ρενέ Ντεκάρτ ρωτήθηκε για τη βρεφική συνείδηση από τους επικριτές του, τελικά πρότεινε ότι τα βρέφη μπορεί να έχουν σκέψεις, αν και πιο απλές από αυτές των ενηλίκων. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα, το ζήτημα του πότε τα ανθρώπινα όντα αποκτούν συνείδηση είναι ένα ερώτημα που παραμένει μια πρόκληση τόσο για τους ψυχολόγους όσο και για τους φιλοσόφους.

Αλλά τώρα, ως απάντηση σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Trends in Cognitive Sciences, δύο ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρότειναν έναν βελτιωμένο τρόπο για να βοηθήσουν τους επιστήμονες και τους ερευνητές να εντοπίσουν πότε τα μωρά αποκτούν συνείδηση.

Σε ένα Letter to the Editor, που δημοσιεύτηκε επίσης στο Trends in Cognitive Sciences, ο Dr Henry Taylor, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας και ο Andrew Bremner, Καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας, έχουν εξερευνήσει μια νέα προσέγγιση που προτείνεται, η οποία περιλαμβάνει τον εντοπισμό δεικτών συνείδησης σε ενήλικες, και στη συνέχεια μέτρηση πότε τα μωρά αρχίζουν να εμφανίζουν μεγαλύτερους αριθμούς από αυτούς στην ανάπτυξη.

Ο Δρ Taylor λέει: «Για παράδειγμα, φανταστείτε ότι στους ενήλικες, γνωρίζουμε ότι μια συγκεκριμένη πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ένα συγκεκριμένο μοτίβο ενεργοποίησης του εγκεφάλου έρχεται πάντα μαζί με τη συνείδηση. Στη συνέχεια, αν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε εμφανίζεται αυτή η συμπεριφορά ή η ενεργοποίηση του εγκεφάλου στα μωρά, έχουμε καλό λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που εμφανίζεται η συνείδηση στα μωρά. Συμπεριφορές και εγκεφαλικές ενεργοποιήσεις όπως αυτή είναι αυτό που ονομάζουμε “δείκτες» της συνείδησης”».

Αυτό το είδος προσέγγισης χρειάζεται απεγνωσμένα, καθώς τα μωρά (σε αντίθεση με τους ενήλικες) δεν μπορούν να σας πουν ότι έχουν επίγνωση. Ο καθηγητής Bremner είπε: «Είναι πραγματικά δύσκολο να διαπιστωθεί πότε τα μωρά αποκτούν συνείδηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα βρέφη δεν μπορούν να αναφέρουν τις εμπειρίες τους και, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι γονείς, μπορεί να είναι μάλλον μη συνεργάσιμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πειραματικές εργασίες. Επειδή δεν μπορούμε απλώς να ρωτήσετε τα μωρά πότε αποκτούν συνείδηση, η καλύτερη προσέγγιση είναι να προσπαθήσετε να εντοπίσετε ένα ευρύ φάσμα δεικτών συνείδησης, που εμφανίζονται στην πρώιμη ανάπτυξη και στην όψιμη ανάπτυξη, και στη συνέχεια να τους ομαδοποιήσετε, αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε πότε εμφανίζεται η συνείδηση».

Στο πρόσφατο άρθρο οι ερευνητές (καθ. Tim Bayne και συνεργάτες) πρότειναν τέσσερις συγκεκριμένους δείκτες συνείδησης, μερικοί από τους οποίους υπάρχουν στα τελευταία στάδια της κύησης και άλλοι που βρίσκονται στην πρώιμη βρεφική ηλικία. Με βάση αυτό, η μελέτη υποστηρίζει ότι η συνείδηση αναδύεται νωρίς (από το τελευταίο προγεννητικό τρίμηνο).

Αλλά ο καθηγητής Bremner και ο Dr Taylor λένε ότι αυτό αγνοεί άλλους δείκτες συνείδησης. Προηγούμενη έρευνα έχει εντοπίσει μια ξεχωριστή συστάδα δεικτών. Αυτά περιλαμβάνουν:

Δείτε Επίσης

• Κατάδειξη (προσέλκυση της προσοχής ενός κοινωνικού εταίρου σε ένα αντικείμενο και έλεγχος). • Σκόπιμος έλεγχος (σκόπιμος συντονισμός ενεργειών μέσων-σκοπού — π.χ. τράβηγμα ενός υποστηρίγματος για την ανάκτηση ενός απομακρυσμένου αντικειμένου). • Ρητή μνήμη (αναβαλλόμενη μίμηση ενεργειών).

Ο Δρ Taylor είπε: «Ένα από τα περίπλοκα ζητήματα είναι ότι δεν φαίνεται ότι όλοι οι δείκτες δείχνουν την ίδια ηλικία για την ανάδυση της συνείδησης. Αυτά που αναφέρθηκαν από τον Bayne και τους συναδέλφους υποδηλώνουν κάπου μεταξύ του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας. Αλλά άλλοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η ηλικία μπορεί να είναι περίπου ενός έτους. Στην πραγματικότητα, στο πραγματικά ακραίο τέλος, ορισμένοι δείκτες εμφανίζονται μόνο περίπου στα 3-4 χρόνια. Επειδή υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί δείκτες συνείδησης που εμφανίζονται στην πρώιμη και όψιμη ανάπτυξη είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουμε σε συμπέρασμα».

Ο καθηγητής Bremner κατέληξε: «Προτείνουμε ότι απαιτείται μια ευρεία προσέγγιση των δεικτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εμφανίζονται σε πρώιμο και τελευταίο στάδιο. Συνιστούμε επίσης να ληφθεί υπόψη μια σειρά αναπτυξιακών μοντέλων έναρξης της συνείδησης. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ότι ορισμένοι δείκτες εμφανίζονται σε μια ομάδα στην πρώιμη ανάπτυξη, ενώ άλλοι σε μια μεταγενέστερη συστάδα. Επίσης μπορεί να υπάρχει μια συνεχής και σταδιακή εμφάνιση ορισμένων δεικτών που εκτείνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη διάρκεια της πρώιμης ζωής. Πιστεύουμε ότι ομαδοποιώντας αυτή την ευρεία επιλογή δεικτών, μπορεί τελικά να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στην ερώτηση που μας έβαλε σε σκέψη για χιλιάδες χρόνια. Αλλά είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η απάντηση μπορεί να μην είναι απλή!»

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top