Now Reading
Οι 5 πιο σημαντικοί παράγοντες που διασφαλίζουν την ευημερία ενός βρέφους

Οι 5 πιο σημαντικοί παράγοντες που διασφαλίζουν την ευημερία ενός βρέφους

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πέντε «Thrive Factors» είναι βασικό στοιχείο της υγιούς ανθρώπινης ανάπτυξης του εγκεφάλου, της συμπεριφοράς και της γνωστικής ανάπτυξης.

Υπάρχουν βασικοί πόροι που χρειάζεται κάθε μωρό για την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να εξελιχθεί ως υγιής και καλά λειτουργικός άνθρωπος.

Ξεκινήστε με καλή διατροφή, μητρικό γάλα αν είναι δυνατόν. Αυτό το μωρό θα χρειαστεί διέγερση, πολύ οπτική επαφή, αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις, έκθεση στη γλώσσα και ενδιαφέροντα ερεθίσματα. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ζείτε σε ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να κοιτάζετε συνεχώς πάνω από τον ώμο σας με φόβο, ενώ χαμογελάτε στο μωρό. Τέλος, πρέπει να βοηθήσετε το μωρό να μάθει πώς να αυτορυθμίζεται, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τακτικών κιρκάδιων ρυθμών και μοτίβων ύπνου.

Εν ολίγοις, εστιάστε στο “Thrive 5”, πέντε προϋποθέσεις για να εξασφαλίσετε ότι ένα βρέφος στον πρώτο χρόνο της ζωής του έχει αυτό που χρειάζεται για υγιή ανάπτυξη. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική διέγερση, διατροφή, ασφάλεια της γειτονιάς, θετική φροντίδα και τακτικούς κιρκάδιους ρυθμούς και συνεπές ύπνο.

Απλό, και ωστόσο, δεν έχει τεθεί ακόμη σε προτεραιότητα για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ερευνητές δεν είχαν παράσχει εμπειρικά δεδομένα για να υποστηρίξουν ότι το Thrive 5 αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, η Deanna Barch και η Joan Luby υποστηρίζουν ότι το “Thrive Factor” είναι βασικό στοιχείο υγιούς ανθρώπινου εγκεφάλου, συμπεριφορικής και γνωστικής ανάπτυξης.

«Όταν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις βασικές υποστηρίξεις, ακόμη και μπροστά σε δυσμενή περιβάλλοντα, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη γνωστική τους ικανότητα (μέτρα του IQ) και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη», δήλωσε η Joan Luby.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη μεμονωμένων παραγόντων ανάπτυξης, όπως η ενθάρρυνση του θηλασμού για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης γενικά, αλλά αυτή η νέα μελέτη εξετάζει αρκετούς βασικούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και δείχνει τη σχέση τους με τα αποτελέσματα στην ηλικία των 3 ετών.

«Η καινοτομία εδώ είναι να τα συνδυάζουμε όλα μαζί και να τα θεωρούμε ως έναν συνδυασμό πραγμάτων που είναι απαραίτητα και σημαντικά για να μπορέσει ένα παιδί να ευδοκιμήσει», δήλωσε η Barch.

Η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας του WashU για το πώς οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες στην πρώιμη ανάπτυξη επηρεάζουν τις βιολογικές διαδικασίες και αλλάζουν τον εγκέφαλο. Και είναι μέρος μιας αλλαγής στη σκέψη στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει ότι μεγάλο μέρος της υγείας μας δεν είναι μόνο γενετικά προκαθορισμένη, αλλά επηρεάζεται δυναμικά από το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ταχεία ανάπτυξη κατά τη γέννηση και οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την εξέλιξη.

Η μελέτη 232 βρεφών και των μητέρων τους εξέτασε θετικούς παράγοντες στο περιβάλλον κατά την εμβρυϊκή περίοδο και τον πρώτο χρόνο της ζωής που ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ελαχιστοποιούν τις αρνητικές συμπεριφορές και αυξάνουν τα γνωστικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε δείκτες κοινωνικού μειονεκτήματος που ξεκινούσαν από τη μήτρα και υπολογίστηκαν επίσης οι βαθμολογίες του παράγοντα T στην πρώιμη ζωή. Καθώς τα βρέφη πλησίαζαν την ηλικία των 3 ετών, επαναξιολογήθηκαν για κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη μαζί με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας για τη σάρωση της δομής του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα ότι το T-Factor είναι ισχυρό: Ακόμη και τα βρέφη που προέρχονται από αντίξοες συνθήκες και υπόβαθρα με χαμηλό πόρους μπορούν να έχουν υγιή ανάπτυξη εάν λάβουν το Thrive 5 τους.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πάροχοι παιδιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σημασία της εστίασης σε στοιχεία του T-Factor και πώς μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά κατάντη πλεονεκτήματα τόσο για το παιδί όσο και για την κοινωνία.

Μπορεί να φαίνεται προφανές σε οποιονδήποτε ότι ένα μωρό χρειάζεται φροντίδα, ύπνο, τροφή, διέγερση και ασφάλεια, αλλά «κανείς δεν έχει επικεντρωθεί ή έχει δώσει προτεραιότητα στη σημασία αυτού κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής για να βελτιώσει τα κρίσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα», τόνισε η Luby.

«Το Thrive Factor παρέχει μια σταθερή βάση για υγιή ανάπτυξη. Έχει υποτιμηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πόσο εύπλαστος είναι ο βρεφικός εγκέφαλος», πρόσθεσε η Luby.

Η Barch είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία παρεμβάσεων για δοκιμή σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Ένα άλλο πλεονέκτημα του T-Factor είναι ότι είναι εξαιρετικά εφικτό να μοιραστεί και να προωθηθεί σε μεγάλους πληθυσμούς.

Δείτε Επίσης

Οι παρεμβάσεις πιθανότατα θα λάβουν τη μορφή πολλαπλών συνεδριών Zoom με γονείς για να τους εκπαιδεύσουν και να τους καθοδηγήσουν σχετικά με τον καλύτερο τρόπο παροχής κάθε παράγοντα ανάπτυξης. Αλλά αυτό θα ήταν μόνο η αρχή, καθώς οι γονείς χρειάζονται πόρους για να τους βοηθήσουν να παρέχουν τους παράγοντες ευημερίας.

Αν και το T-Factor μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξεπεράσουν τις αντίξοες συνθήκες, ο Barch τόνισε την ανάγκη κατανόησης του πόσο δύσκολες μπορεί να είναι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες για έναν νέο γονέα.

«Αν δεν έχεις ποτέ υποφέρει από οικονομικές αντιξοότητες, δεν καταλαβαίνεις πόσο δύσκολη είναι η ζωή», είπε.

Οι γονείς δυσκολεύονται να παράσχουν συνθήκες για να ευδοκιμήσουν επειδή μπορεί να χρειαστεί να υποστηρίξουν πολλά άτομα στο νοικοκυριό τους, μπορεί να μην έχουν επαρκή αριθμό δωματίων για να εξασφαλίσουν την ευκολότερη εκπαίδευση του παιδιού στον ύπνο, πρέπει να κάνουν πολλές δουλειές και να μην μπορούν να φύγουν για να θηλάσουν ή να πρέπει να ζήσουν σε επισφαλείς γειτονιές που τους κρατούν σε συνεχή επαγρύπνηση.

Αν και η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει τους φροντιστές, θα χρειαστούν παρεμβάσεις δημόσιας πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι οι γονείς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλους τους Παράγοντες Ανάπτυξης, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση και επαρκές εισόδημα για την υποστήριξη ακόμη και αυτών των βασικών αναγκών των αναπτυσσόμενων βρεφών.

«Πρέπει να το κάνουμε έτσι ώστε οι οικογένειες να μπορούν να έχουν τους απαραίτητους πόρους για να παρέχουν αυτά τα βασικά πράγματα στα παιδιά γιατί θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους», κατέληξαν η Deanna Barch και η Joan Luby.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top