Now Reading
5 συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης της εγκυμοσύνης

5 συμβουλές για την καταπολέμηση της κούρασης της εγκυμοσύνης

Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε την εξάντληση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η κόπωση και η κούραση είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σαν να μην ήταν αρκετή η ναυτία, η κόπωση της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι εξαιρετικά εξουθενωτική, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε εξαντλημένες –τόσο ψυχικά όσο και σωματικά– για εβδομάδες.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αισθάνεστε επιπλέον αφανισμένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρώτον, το σώμα σας εκτρέπει μεγάλο μέρος της ενέργειάς του στην ανάπτυξη ενός ανθρώπου (και του πλακούντα του), υποστηρίζοντας αυτή την ανάπτυξη με περισσότερο αίμα και βοηθώντας το μωρό σας να εξαλείψει ό,τι δεν χρειάζεται. Αυτό είναι πολλή δουλειά.

Η προγεστερόνη μπορεί επίσης να σας κάνει να νυστάζετε – και έχετε πολλή κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Επιπλέον, καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρείτε μια άνετη θέση για ύπνο. Και μόλις το κάνετε, είναι πιθανό να ξυπνήσετε από την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα ή από μια κλωτσιά στα πλευρά του μωρού σας. Τέλος, αν έχετε κόψει ή εγκαταλείψει την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ούτε αυτό βοηθάει πολύ την κατάσταση κόπωσης.

Εάν αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένες αυτές τις μέρες, μιλήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας – μερικές φορές η κόπωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σημάδι μιας ιατρικής κατάστασης και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα σοβαρό.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την κόπωση της εγκυμοσύνης σας!

Εδώ είναι πέντε προσαρμογές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμήσετε την κόπωση της εγκυμοσύνης και να αισθάνεστε πιο ξεκούραστοι.

Κοιμηθείτε περισσότερο.

Εντάξει, ξέρουμε – μπα. Αλλά υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτή τη φαινομενικά προφανή συμβουλή. Ενώ όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 7 και 9 ωρών τη νύχτα, οι έγκυοι πρέπει να προσθέσουν 1 έως 2 ώρες σε αυτό. Με απλά λόγια, χρειάζεστε περισσότερο ύπνο όταν είστε έγκυος. Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας, οπότε όταν το σώμα σας είναι κουρασμένο, κοιμάστε.

Αυτό περιλαμβάνει την προσθήκη του ύπνου στη ρουτίνα σας. Να κοιμάστε όσο πιο συχνά μπορείτε. Ακόμα κι αν διαρκούν μόνο 15 λεπτά, οι μεσημεριανοί ύπνοι μπορούν να προσθέσουν μεγάλη ενέργεια στο αποθεματικό σας. Η έρευνα λέει ότι ο μεσημεριανός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι υγιής για εσάς και το μωρό, επομένως απολαύστε τον ύπνο σας χωρίς ενοχές.

Κινηθείτε.

Εάν η ναυτία δεν σας έχει αφήσει εντελώς εκτός λειτουργίας, η άσκηση είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε την κόπωση της εγκυμοσύνης. Μόλις πάρετε το πράσινο φως από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ασφαλής και ωφέλιμη και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο κουρασμένες.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά την άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ενέργειας και να απομακρύνουν το μυαλό σας από την εξάντληση. Η παρακολούθηση ενός μαθήματος προγεννητικής γιόγκα ή η απόλαυση ενός περιπάτου χαμηλής έντασης έξω θα προσφέρει επίσης μια καλή ώθηση. Φροντίστε να ακούτε πάντα το σώμα σας όταν κάνετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης.

Τρώτε μικρά, συχνά γεύματα.

Προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Το σώμα σας επεξεργάζεται το φαγητό διαφορετικά τώρα. Στέλνετε επιπλέον γλυκόζη (μια μορφή σακχάρου) στο μωρό σας για να το βοηθήσετε να αναπτυχθεί, κάτι που μπορεί να σας διευκολύνει να αισθάνεστε κουρασμένη ή ακόμα και ζαλάδα.

Δείτε Επίσης

Το να έχετε μια πιο σταθερή παροχή νόστιμης ενέργειας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ξύπνια.

Πείτε «όχι».

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε την κόπωση της εγκυμοσύνης είναι να αφαιρέσετε τυχόν περιττές εργασίες από το πιάτο σας – το να μάθετε να λέτε όχι μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά είναι εξαιρετική πρακτική όταν έρθει το μωρό. Οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να είναι οι πρώτες που θα μπουν στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μέρος του να αγκαλιάζεις το «όχι» είναι να μάθεις να αλλάζεις τη νοοτροπία σου. Ζούμε σε μια κουλτούρα go-go-go που ευδοκιμεί με το ιδανικό να είμαστε «παραγωγικοί». Πολλοί από εμάς έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να πιέζουμε τον εαυτό μας που είναι σχεδόν αδύνατο να πατήσουμε τα φρένα όταν έρχεται κάτι μεγάλο – όπως η εγκυμοσύνη. Να θυμάστε ότι η εργασία που κάνετε αυτή τη στιγμή είναι ο ίδιος ο ορισμός της παραγωγικότητας. Φτιάχνεις ένα άτομο (ή πολλά, ίσως). Σου αξίζει να κοιμάσαι, χωρίς ενοχές.

Βασιστείτε στην οικογένεια και τους φίλους.

Τα νευρικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου μπορεί να είναι εντελώς θλιβερά. δεν υπάρχουν δύο τρόποι για αυτό. Επομένως, μη διστάσετε να φωνάξετε «ΝΑΙ!» σε προσφορές βοήθειας από την οικογένεια και τους φίλους, είτε αποδέχεστε ένα σπιτικό γεύμα, επιτρέποντας σε κάποιον να κάνει μερικές δουλειές για λογαριασμό σας είτε απλώς απολαμβάνοντας μια υποστηρικτική συνομιλία στο τηλέφωνο. Τώρα είναι η ώρα να λάβετε τη βοήθεια.

Αξίζεις ένα διάλειμμα κάθε τόσο. Είτε καταπολεμάτε την κόπωση της εγκυμοσύνης, τη ναυτία, τον πόνο στην πλάτη ή οποιοδήποτε από τα πρόσθετα συμπτώματα εγκυμοσύνης, δώστε χάρη στον εαυτό σας. Τα πιάτα και τα πλυντήρια μπορούν να περιμένουν. Εστιάστε στο να θρέψετε τον εαυτό σας ενώ ετοιμάζεστε να καλωσορίσετε ένα νέο μωρό στον κόσμο. Υπάρχει λόγος που το σώμα σας σας ζητά να επιβραδύνετε, απλά ακούστε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top