Now Reading
Νέα μελέτη δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυτισμού και της ΔΕΠΥ

Νέα μελέτη δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυτισμού και της ΔΕΠΥ

Τα ευρήματα έρχονται καθώς οι ειδικοί στον τομέα της υγείας διαφωνούν εδώ και καιρό σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης (παρακεταμόλης) ακεταμινοφαίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μεταξύ των πολλών ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με τη χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας διαφωνούν εδώ και καιρό σχετικά με την ακεταμινοφαίνη (γνωστή και ως παρακεταμόλης) ως μείωση του πυρετού ή/και του πόνου. Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανούς δεσμούς μεταξύ της χρήσης ακεταμινοφαίνης και των νευροαναπτυξιακών ανησυχιών, όπως οι καθυστερήσεις της γλώσσας, ο αυτισμός και η ΔΕΠΥ. Αλλά μια νέα μελέτη καταπνίγει αυτές τις ανησυχίες, με τους ερευνητές να μη βρίσκουν ουσιαστικές αποδείξεις μετά από ανάλυση δεδομένων αξίας δεκαετιών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA στις 9 Απριλίου, διεξήχθη από επιστήμονες από το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία και το Πανεπιστήμιο Drexel. Οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1995 και 2019 –από την προγεννητική περίοδο και μετά–δεν βρήκαν συγκεκριμένη σχέση μεταξύ της χρήσης ακεταμινοφαίνης κατά την εγκυμοσύνη και των αναπτυξιακών ανησυχιών.

Αν και το στατιστικό μοντέλο βρήκε έναν «οριακά αυξημένο κίνδυνο» αυτισμού, ΔΕΠΥ και άλλων διανοητικών αναπηριών, οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης μια ανάλυση αδελφών, εξετάζοντας δεδομένα από ζεύγη πλήρους βιολογικών αδερφών (δηλαδή, εκείνων με τους ίδιους γονείς) και δεν βρήκαν πραγματικό κίνδυνο. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι αναλύσεις αδελφών είναι σημαντικές επειδή τα αδέρφια μοιράζονται τόσο γενετικούς όσο και περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη μεταβλητών που ενδέχεται να παραμορφώσουν τα δεδομένα σε μια κλινική δοκιμή.

Το εκτεταμένο χρονικό πλαίσιο της μελέτης, ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων και οι αναλύσεις αδελφών συμβάλλουν στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων, διαψεύδοντας πρόσφατες μελέτες που συνδέουν τη χρήση ακεταμινοφαίνης κατά την εγκυμοσύνη με αυξημένο κίνδυνο ΔΕΠΥ, προβλήματα συμπεριφοράς στην παιδική ηλικία, γλωσσικές καθυστερήσεις και διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν επίσης τις θέσεις που συμμερίζονται η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, οι οποίοι και οι δύο αποκαλούν τα φάρμακα με παρακεταμόλη χαμηλού κινδύνου για τις εγκύους.

Δείτε Επίσης

Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να συνεργάζεστε με το γιατρό σας για τη θεραπεία των πόνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τις ανησυχίες σας και να σας κάνουν να νιώσετε άνετα. Αλλά για όσους έχουν βασιστεί σε σκευάσματα με παρακεταμόλη αντί για άλλα παυσίπονα και για μείωση του πυρετού, είναι ωραίο να γνωρίζουν ότι είναι περισσότερο από πιθανό απολύτως ασφαλή τόσο για τη μαμά όσο και για το μωρό… ειδικά όταν αισθάνεται ότι υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα με πράγματα που ανησυχούν τις μέλλουσες μαμάδες και νιώθουν ότι πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Φαίνεται ότι μπορείτε να είστε ήσυχοι σε αυτό, που είναι υπέροχα νέα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top