Now Reading
Η άνευ όρων αγάπη ενός παιδιού είναι το ανεκτίμητο δώρο που πρέπει πάντα να εκτιμούμε και να προστατεύουμε

Η άνευ όρων αγάπη ενός παιδιού είναι το ανεκτίμητο δώρο που πρέπει πάντα να εκτιμούμε και να προστατεύουμε

Σε ένα εξομολογητικό άρθρο του μπαμπά και συγγραφέα Tim Dahy που δημοσιεύτηκε στο Medium και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε στο The Good Men Project διαβάζουμε: Χθες, μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη άγχος και απογοήτευση, βρέθηκα στο εμπορικό κέντρο με τις κόρες μου. Όπως πιθανότατα μπορείτε να πείτε, δεν ήταν ένα καλό μείγμα καθώς η μέρα…

Σε ένα εξομολογητικό άρθρο του μπαμπά και συγγραφέα Tim Dahy που δημοσιεύτηκε στο Medium και στη συνέχεια αναδημοσιεύτηκε στο The Good Men Project διαβάζουμε:

Χθες, μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη άγχος και απογοήτευση, βρέθηκα στο εμπορικό κέντρο με τις κόρες μου. Όπως πιθανότατα μπορείτε να πείτε, δεν ήταν ένα καλό μείγμα καθώς η μέρα ήταν αδυσώπητη, αφήνοντάς με νευρικό και οξύθυμο. Ωστόσο, είχα ήδη υποσχεθεί να τις πάρω. Δυστυχώς, σε μια στιγμή αδυναμίας, ξέσπασα σε ένα από τα πολύτιμα κορίτσια μου! Δυστυχώς, πάλι, ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που μετανιώνεις αμέσως αλλά δεν μπορείς να το πάρεις πίσω.

Αργότερα εκείνο το βράδυ, καθώς ξάπλωσα στο κρεβάτι, επαναλαμβάνοντας τα γεγονότα της ημέρας στο μυαλό μου, μου έκανε εντύπωση πόσο ανόητα είχα φερθεί και πόσο εύκολα θα μπορούσα να είχα βάλει σε κίνδυνο τον πιο ανεκτίμητο δεσμό από όλους.

Η αγάπη και η εμπιστοσύνη τους είναι θησαυροί για μένα πέρα από κάθε μέτρο, ωστόσο γνωρίζω επίσης ότι είναι εύθραυστα δώρα που απαιτούν φροντίδα και προσοχή. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει πιθανώς μεγαλύτερη τραγωδία από το να χάνεις την αγάπη και την εμπιστοσύνη ενός παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δεύτερες ευκαιρίες που δίνει συχνά ένα παιδί. Το λέω αυτό γιατί φαίνεται σπάνιο για ένα παιδί να αποσύρει απλώς τη στοργή μετά από ένα μόνο λάθος ή λάθος βήμα ενός γονέα. Τείνουν να είναι αρχικά επιεική και δίνουν πολλαπλές ευκαιρίες για να επιδιορθώσουν τον δεσμό μετά από λάθη.

«Πιθανώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία από το να χάνεις την αγάπη και την εμπιστοσύνη ενός παιδιού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις δεύτερες ευκαιρίες που δίνει συχνά ένα παιδί».

Ως γονείς τους, είναι, επομένως, απολύτως απαραίτητο να αναγνωρίσουμε την τεράστια αξία αυτής της σχέσης και να λάβουμε τα πιο σκόπιμα μέτρα για να τη διατηρήσουμε.

Τι συμβαίνει όταν χάνουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη των παιδιών μας;

Οι συνέπειες της απώλειας της αγάπης και της εμπιστοσύνης των παιδιών μας μπορεί να είναι τόσο τρομερές και μακροπρόθεσμες που ίσως δεν μπορούμε καν να τις φανταζόμαστε.

Ένα παιδί που αισθάνεται προδομένο ή ότι δεν το αγαπά ο γονέας του μπορεί να αποτραβηχτεί συναισθηματικά, να φυλάσσεται, να διστάζει και να μην μπορεί να ανοιχτεί ή να αναζητήσει παρηγοριά από τον γονέα. Αυτό φυσικά δημιουργεί ένα ρήγμα στη σχέση λόγω της διακοπής της επικοινωνίας και της έλλειψης οικειότητας.

Δυστυχώς, γι’ αυτά, μπορεί να τους προετοιμάζετε για ένα μέλλον που χαρακτηρίζεται από έναν αγώνα να δημιουργήσουν ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους. Μπορεί να είναι μια ζωή γεμάτη δυσκολίες σε φιλίες, ρομαντικές σχέσεις, ακόμη και σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, επειδή η απώλεια της εμπιστοσύνης ενός παιδιού μπορεί επίσης να διαβρώσει την πίστη του στις σχέσεις και τα πρόσωπα εξουσίας.

Ωστόσο, αυτό που θεωρώ ότι είναι το απόλυτο χειρότερο σενάριο είναι η αποξένωση. Συμβαίνει σε ακραίες περιπτώσεις όπου η απώλεια αγάπης και εμπιστοσύνης οδηγεί το παιδί να επιλέξει να διακόψει εντελώς την επαφή. Αυτό μπορεί να είναι ένα καταστροφικό αποτέλεσμα και για τα δύο μέρη με τόνους θλίψης και λύπης να στοιχειώνει τον γονέα για τα επόμενα χρόνια.

Η διατήρηση του δεσμού είναι η προτεραιότητά μας

Όλες αυτές οι συνέπειες θα πρέπει να μας προειδοποιήσουν για τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στην καλλιέργεια και τη διαφύλαξη του δεσμού μας με τα παιδιά μας.

Δείτε Επίσης

Για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε αυτόν τον δεσμό πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Εντάξει, μερικές φορές πολλά, αλλά είναι η ασφάλειά μας σε στιγμές άγχους ή απογοήτευσης όταν είναι εύκολο να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να ξεσπάσουμε, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στη σχέση. Έτσι, εάν είναι απαραίτητο, αρχίστε να εξασκείστε να παίρνετε βαθιές αναπνοές, να μετράτε μέχρι το δέκα και να ανταποκρίνεστε ήρεμα σε αντίθεση με το να αντιδράτε παρορμητικά.

Είτε το γνωρίζετε είτε όχι, τα παιδιά μας μαθαίνουν παρατηρώντας τη συμπεριφορά μας. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο πώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους, να επιλύετε συγκρούσεις και να χειρίζεστε το άγχος. Η μοντελοποίηση θετικών συμπεριφορών και αξιών θα τα βοηθήσει να ενσταλάξουν αυτές τις ιδιότητες σε αυτούς να ενισχύσουν τον δεσμό σας και να κερδίσουν τον σεβασμό τους. Έτσι, δώστε το παράδειγμα και κάντε τους χρόνους που περνάτε μαζί να μετρούν.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι, όταν κάνετε ένα λάθος, να το αναγνωρίσετε το συντομότερο δυνατό, να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη και να επανορθώσετε. Τέτοιες στιγμές είναι εξαιρετικές ευκαιρίες για να τους διδάξετε την υπευθυνότητα και τη συγχώρεση. Η επίδειξη ταπεινοφροσύνης σας και η προθυμία σας να διδαχθείτε και να διορθώσετε τα λάθη σας καλλιεργεί τον αμοιβαίο σεβασμό, εμβαθύνοντας έτσι τον δεσμό. Πολύ σημαντικό είναι ότι τους δίνει ένα ισχυρό παράδειγμα προς μίμηση.

Η αγάπη των κορών μου είναι ένα δώρο που μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε εγκόσμια αγαθά ή κοσμικές επιτυχίες και έτσι τίποτα δεν με φοβίζει περισσότερο από την προοπτική να χάσω την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους λόγω της δικής μου ανοησίας. Θα είναι μια απώλεια πολύ μεγάλη για να την αντέξω.

Εμείς ως γονείς πρέπει να το δούμε ως την επίσημη ευθύνη μας να αγαπάμε και να προστατεύουμε αυτό το πολύτιμο δώρο με όλη μας την καρδιά. Και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην αφήσουμε ποτέ την καθημερινότητά μας να μας κάνει να παραβλέπουμε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: τους θησαυρούς που πραγματικά αξίζει να αγαπάμε, να προστατεύουμε και να φροντίζουμε για μια ζωή.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top