Now Reading
Καλά νέα: Ο χρόνος που περνάνε κοντά σε δέντρα ή χώρους πράσινου –ακόμα και σε μια πόλη– μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των εφήβων

Καλά νέα: Ο χρόνος που περνάνε κοντά σε δέντρα ή χώρους πράσινου –ακόμα και σε μια πόλη– μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των εφήβων

Ίσως να μην μπορείτε να καταφύγετε στο δάσος, αλλά το να έρθετε σε επαφή με τη φύση μέσα στην πόλη έχει εξαιρετικά οφέλη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι έφηβοι συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να παλεύουν με την ψυχική τους υγεία από την εποχή της πανδημίας, αλλά υπάρχει ένας νέος τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν… σκεφτείτε τον ως έναν εντελώς νέο τρόπο για να «απολαύσετε την επαφή με τη φύση».

Η επαφή με τη φύση –το να βρισκόμαστε έξω ανάμεσα στα δέντρα ενώ αναπνέουμε βαθιά και βιώνουμε την ηρεμία που συνοδεύει– είναι γνωστό ότι ανεβάζει τη διάθεσή μας. Ωστόσο, τα οφέλη δεν είναι τόσο προσβάσιμα εάν ζείτε σε αστική περιοχή.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι έφηβοι είχαν μειωμένο άγχος όταν περνούσαν χρόνο σε φυσικούς χώρους. Με άλλα λόγια, κατευθυνθείτε στα τοπικά πάρκα σας εάν ζείτε σε μια πόλη (ή ακόμα και απλώς απολαμβάνετε το μεσημεριανό γεύμα σε ένα αίθριο με λίγο πράσινο κοντά) – γιατί μπορεί να είναι καλό για την ψυχική υγεία του παιδιού σας.

«Αν και τα ευρήματα μπορεί να μην εκπλήσσουν τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά, μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα πόσο μειώνεται το άγχος όταν τα παιδιά βρίσκονται σε ένα πάρκο σε αντίθεση με το κέντρο της πόλης», δήλωσε η Leia Minaker, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια σχεδιασμού και διευθύντρια της Πρωτοβουλίας Μελλοντικών Πόλεων στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στο Οντάριο του Καναδά.

Η μελέτη ήταν η πρώτη του είδους της που αξιολόγησε δεδομένα έρευνας σε πραγματικό χρόνο από εφήβους σχετικά με τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις σε διάφορα αστικά περιβάλλοντα. Η ομάδα κατέγραψε τι είχαν να πουν τα παιδιά σχετικά με το να βρίσκονται σε συγκοινωνιακούς κόμβους, δρόμους, σε μονοπάτια, σε πάρκα και κοντά σε πλωτές οδούς.

Οι φυσικοί αστικοί χώροι συσχετίστηκαν σταθερά με σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες σε θετικά αποτελέσματα για τους εφήβους. Στην πραγματικότητα, όταν κοίταξαν μια λίμνη σε μια αστική περιοχή για δύο έως τρία λεπτά, οι βαθμολογίες τους σε κλίμακα άγχους μειώθηκαν κατά 9%. Οι βαθμολογίες αυξήθηκαν κατά 13% όταν οι έφηβοι στέκονταν στο κέντρο της πόλης για την ίδια χρονική περίοδο.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα για να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα, την κοινωνική θέση και αν το άτομο είχε ή όχι διαγνωσμένη διαταραχή ψυχικής υγείας. Τα αποτελέσματα ήταν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

Ακόμη και μοτίβα ή στοιχεία που προσομοιάζουν με τη φύση σε κτίρια, εκτός από στοιχεία εξωραϊσμού, όπως κήποι και δέντρα, έδωσαν στους νέους θετικές συναισθηματικές εμπειρίες.

Τα αστικά χαρακτηριστικά είναι μοναδικά για τους εφήβους, γιατί μπορεί να τα ερμηνεύουν διαφορετικά σε σύγκριση με τους ενήλικες. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας μπορεί να είναι πιο πιθανό να κάνει τζόκινγκ ή να περπατήσει σε έναν χώρο πρασίνου, αλλά οι νέοι περνούν περισσότερο χρόνο κάνοντας παρέα εκεί έξω.

Δείτε Επίσης

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι οι πολεοδόμοι και οι κατασκευαστές θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους για να υποστηρίξουν τα φυσικά χαρακτηριστικά αστικού σχεδιασμού, ακόμη και όταν το έργο δεν αφορά το σχεδιασμό ή τον επανασχεδιασμό ενός πάρκου. Οι σχεδιαστές μπορούν επίσης να ρωτήσουν τους εφήβους τι θα ήθελαν να δουν στα σχέδια, είπαν οι συγγραφείς.

«Οι έφηβοι συχνά αποκλείονται από κάθε είδους απόφαση σχετικά με τις πόλεις στις οποίες ζουν», είπε η Minaker. «Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τις απόψεις τους και να ποσοτικοποιούμε τις εμπειρίες τους, επειδή οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας επηρεάζουν πολλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία και τις ασθένειες».

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε, μαμά: Ενθαρρύνετε τον έφηβό σας να βρει έναν χώρο πρασίνου ή ένα περιβάλλον εμπνευσμένο από τη φύση που μπορεί να πάει κοντά στο σπίτι. (Και όχι μόνο το καλοκαίρι που είναι γαλήνιο.)

Περνώντας χρόνο εκεί μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο έφηβός σας για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση ψυχικής υγείας. Και αν καταφέρετε να περάσετε και αυτόν τον ποιοτικό χρόνο μαζί του, τόσο το καλύτερο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top