TOP

7 μυστικά για το καλύτερο βρεφικό μασάζ

Πώς θα χαλαρώσετε το μωρό σας, ενισχύοντας το δεσμό σας


Ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε χρόνο με το μωρό σας είναι το βρεφικό μασάζ.  Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εκτός από τη χαλάρωση που προσφέρει στο μωρό, το βοηθάει να κοιμηθεί, έχει θετική επίδραση στις ορμόνες που επηρεάζουν το στρες στα νεογνά, μειώνει το κλάμα και τροφοδοτεί την αλληλεπίδραση ανάμεσα σας.

Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το βρεφικό μασάζ που περιλαμβάνει κινήσεις με μία σχετική πίεση μπορεί να προωθούν την ανάπτυξη στα πρόωρα μωρά, αλλά κάτι τέτοιο χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πάντως, από τη στιγμή που θα αρχίσετε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας, το πόσο συχνά και ποια ώρα της ημέρας θα το κάνετε εξαρτάται από εσάς. Μπορεί να αποφασίσετε ότι επειδή του κάνει καλό θα το κάνετε κάθε μέρα, ή μπορεί να το εντάξετε στη ρουτίνα του λίγο πριν τον ύπνο.

Μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο λάδι για να περιορίσετε την τριβή ανάμεσα στα χέρια σας και το ευαίσθητο δέρμα του ή όχι. Αν το κάνετε, ωστόσο, διαλέξτε καλύτερα κάποιο χωρίς άρωμα, ειδικά σχεδιασμένο για βρέφη και μωρά. Αν φοβάστε ότι μπορεί να έχει κάποια αλλεργία, δοκιμάστε πρώτα μία μικρή ποσότητα σε ένα μικρό σημείο του σώματός του, πριν του το απλώσετε παντού.

αποφύγετε το μασάζ αμέσως μετά το τάισμα, αφού μπορεί να προκαλέσει εμετό στο μωρό. Για αυτό είναι ίσως καλύτερα να περιμένετε περίπου 30-45 λεπτά μετά το φαγητό του πριν αρχίσετε.

«διαβάστε» τη διάθεσή του. Αν είναι ήρεμο και έχει σταθερό βλέμμα είναι πιο πιθανό να απολαύσει το μασάζ που θα του προσφέρετε. Αντίθετα, όταν νιώθετε το σώμα του τεντωμένο ή βλέπετε να γυρνάει το κεφάλι του συνέχεια, ίσως δεν είναι και η καλύτερη ώρα.

– προετοιμάστε την ατμόσφαιρα. Προτιμήστε ένα ήσυχο μέρος, με σταθερή θερμοκρασία, μέσα ή έξω από το σπίτι. Βγάλτε τυχόν δαχτυλίδια, ρολόγια και βραχιόλια και τοποθετήστε το μωρό σας στο κρεβάτι, στην αλλαξιέρα ή όπου σας βολεύει πάνω σε μία κουβερτούλα ή πετσέτα. Βάλτε το μωρό ανάσκελα ώστε να έχετε επαφή με τα μάτια.

– ελέγξτε το άγγιγμά σας. Στην αρχή πρέπει το άγγιγμά σας να είναι πολύ απαλό. Προσπαθήστε να αποφύγετε το γαργαλητό που μπορεί να κάνει το μωρό πιο νευρικό. Όσο μεγαλώνει το άγγιγμά σας μπορεί να γίνεται πιο σταθερό και δυνατό.

– προσπαθήστε να μην αφήσετε κανένα μέρος του σώματός του «παραπονεμένο». Με απαλό μασάζ και χάδια τρίψτε το από το κεφαλάκι και το λαιμό μέχρι τα ποδαράκια του. Καθώς είναι ξαπλωμένο, μπορείτε να του κάνετε και απαλές διατάσεις και τεντώματα στα χέρια και τα πόδια του, πρώτα ένα ένα ξεχωριστά και μετά και τα δύο μαζί.

– μείνετε και εσείς χαλαρή. Μιλάτε στο μωρό σε όλη τη διάρκεια του μασάζ, τραγουδήστε του ή πείτε του μία ιστορία, προσπαθώντας να επαναλαμβάνετε το όνομά του και τη λέξη «χαλάρωση» ή «χαλάρωσε» καθώς το βοηθάτε να εκτονώσει την ένταση.

– δείτε πώς αντιδρά με το μασάζ, όπως και πριν ξεκινήσετε. Αν γελάει και κουνάει χαρούμενα τα χέρια και τα πόδια του, μάλλον το απολαμβάνει. Αν σας φαίνεται δυσαρεστημένο, ανήσυχο ή γυρνάει το κεφάλι του μακριά από εσάς, τότε ίσως πρέπει να σταματήσετε το μασάζ και να το επαναλάβετε αργότερα.

Αν το μωρό σας αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε το βρεφικό μασάζ. Εκείνος θα σας πει αν είναι κατάλληλο για το παιδί ή θα σας δείξει κάποιες κινήσεις και τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιείτε, ανάλογα με τις ανάγκες του μωρού σας.

*Mayo Clinic

Καταχώρησε Σχόλιο