Now Reading
Πώς μαθαίνουν τα μωρά;

Πώς μαθαίνουν τα μωρά;

Ναι μαμά, είσαι η πρώτη (και πιο αγαπημένη!) δασκάλα του μωρού σου

Μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι το μικροσκοπικό μωρό σας, που μοιάζει σαν να μην κάνει κάτι περισσότερο από το να τρώει, να κοιμάται και να κάνει κακά, στην πραγματικότητα μαθαίνει κάθε λεπτό που είναι ξύπνιο. Τα μωρά είναι φτιαγμένα για μάθηση και ό,τι βλέπουν, ακούν και αισθάνονται είναι πληροφορίες για το τι συμβαίνει γύρω τους – και τα βοηθά να μάθουν να επικοινωνούν τις δικές τους ανάγκες και ενδιαφέροντα.

Υπάρχει πολλή μάθηση που συμβαίνει στα πρώτα χρόνια της ζωής, τα οποία χαρακτηρίζονται από ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όσο για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει; Θυμηθείτε: είστε ο πρώτος (και αγαπημένος) δάσκαλος του μωρού σας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσετε να διαβάζετε δυνατά την Οδύσσεια από την πρώτη μέρα. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται το μικρό σας είναι μόνο η στοργική σας προσοχή, μαμά. Εστιάστε στο άφθονο παιχνίδι, στο διάβασμα, στην ομιλία, στο τραγούδι και σε πολλές αγκαλιές και θαυμάστε το καθώς τα απορροφά όλα. Εδώ, θα περιγράψουμε περισσότερους τρόπους για να υποστηρίξουμε τη βρεφική μάθηση.

Πώς μαθαίνουν τα μωρά

Τα μωρά μαθαίνουν με διάφορους τρόπους: Μέσω των αισθήσεων, του παιχνιδιού, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και της επίλυσης προβλημάτων.

Χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, τα μωρά συλλέγουν πληροφορίες για τον κόσμο, απορροφώντας όλους τους ήχους, τα αξιοθέατα, τις υφές, τις γεύσεις και τις μυρωδιές γύρω τους. Αυτή η αισθητηριακή είσοδος αποτελεί τη βάση της μάθησής τους.

Τα μωρά μαθαίνουν επίσης μέσω της ενεργούς ενασχόλησης με το περιβάλλον τους. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, θα μάθουν να χρησιμοποιούν τα χέρια, το στόμα και το σώμα τους για να χειριστούν αντικείμενα, να κάνουν ανακαλύψεις και να αναπτύξουν τις κινητικές τους δεξιότητες, σε αυτό που είναι γνωστό ως αισθητηριοκινητικό στάδιο. Θα καταλάβουν πώς να κουνάνε κουδουνίστρες, να πιάνουν παιχνίδια, να γελάνε και τελικά να περπατούν, κι όλα αυτά σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη μάθηση και την ανάπτυξη του μωρού. Τα μωρά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα και τις φωνές των φροντιστών τους και με τη σειρά τους να μαθαίνουν ομιλία, επικοινωνία και κοινωνικές ενδείξεις μέσω αυτού που είναι γνωστό ως ανταποκρινόμενες αλληλεπιδράσεις. Όταν ανταποκρίνεστε σε κλάματα ή φωνές ενός μωρού, το μωρό σας μαθαίνει να ανταποκρίνεται με ακόμη πιο προχωρημένους γλωσσικούς ήχους. Αυτός ο τύπος μάθησης συνεχίζεται σε όλη την πρώιμη παιδική ηλικία – δεν τελειώνει στη βρεφική ηλικία. Το τραγούδι, η φωναχτή ανάγνωση, η ομιλία και παιχνίδια κρύβομαι κι εμφανίζομαι σαν το κούκου τζα (αυτή η παλιά αναμονή!), είναι απλοί αλλά ισχυροί τρόποι για να προωθήσετε την ανάπτυξη της γλώσσας, τις συναισθηματικές συνδέσεις και μια ασφαλή προσκόλληση.

Είναι επίσης αλήθεια ότι τα μωρά λύνουν φυσικά προβλήματα, δοκιμάζουν και πειραματίζονται συνεχώς.

Πώς να υποστηρίξετε τη μάθηση του μωρού

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ταχεία τα πρώτα χρόνια και κάθε εμπειρία, είτε παίζοντας με παιχνίδια, εξερευνώντας τον φυσικό κόσμο ή αλληλεπιδρώντας με άλλους, διαμορφώνει τα νευρικά μονοπάτια των μωρών, αναπτύσσοντας τα δομικά στοιχεία της μελλοντικής μάθησης.

Ένα κλειδί για την υποστήριξη της μάθησης και της ανάπτυξης του εγκεφάλου των μωρών είναι η χρήση της επανάληψης και της ρουτίνας. Η ενασχόληση με γνωστές δραστηριότητες και τελετουργίες βοηθά τα μωρά να αναπτύξουν μια αίσθηση προβλεψιμότητας και τάξης. Επαναλαμβάνοντας ενέργειες και εμπειρίες (που μπορεί να μοιάζουν με την ανάγνωση των ίδιων βιβλίων ξανά και ξανά), τα μωρά ενισχύουν την κατανόησή τους για τις έννοιες, αναπτύσσουν δεξιότητες και αποκτούν αυτοπεποίθηση.

Δείτε Επίσης

Υποστηρίζετε αυτόματα τη μάθηση του μωρού σας αλληλοεπιδρώντας και εμπλέκοντάς το στις καθημερινές σας δραστηριότητες, αλλά υπάρχουν μερικά αγαπημένες δραστηριότητες για να προσπαθήσετε να κάνετε τη μάθηση ακόμα πιο διασκεδαστική—και για τους δυο σας.

Παιχνίδια και δραστηριότητες μάθησης μωρών

Διαβάζοντας ιστορίες με θεατρικό τρόπο

Προσθέστε ένα επιπλέον στοιχείο στην αφήγηση ιστορίας ενσωματώνοντας διαφορετικούς τόνους, ένταση και φωνές. Αυτό θα ενεργοποιήσει τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού σας και θα τονώσει την ακρόαση και την εστίασή του. Για μπόνους πόντους, δουλέψτε με ηχητικά εφέ για να κάνετε και τις εικόνες πιο ελκυστικές.

Όλα χοροπηδάνε

Μόλις το παιδί σας είναι σε θέση να κυλήσει μια μπάλα, δείξτε του πώς μπορείτε να αναπηδήσετε την μπάλα στο πάτωμα και να την αναπηδήσει στον τοίχο για να επιστρέψει σε εσάς. Πείτε «μπουμ» όταν η μπάλα χτυπήσει στο πάτωμα. Παρακολουθήστε την αντίδρασή του και επαναλάβετε πολλές φορές.

Τραγουδήστε μαζί

Οι παιδικές ρίμες και τα κλασικά παιδικά τραγούδια αγγίζουν αμέσως τα μικρά αυτιά με τις απλές μελωδίες τους – και υποστηρίζουν την κατανόηση της γλώσσας μέσω της ομοιοκαταληξίας και της επανάληψης. Η διδασκαλία των βασικών κινήσεων των χεριών στα μωρά τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε τραγούδια, ακόμη και πριν αναπτύξουν τη λεκτική ικανότητα να τραγουδήσουν μαζί.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top