Now Reading
Πώς θα μάθει το μωρό σας να κάθεται

Πώς θα μάθει το μωρό σας να κάθεται

Ώστε να καταφέρει να στηρίζει μόνο του το σώμα του

Κάθε μωρό είναι ξεχωριστό και θέλει το δικό του χρόνο για να επιτύχει τις κατακτήσεις της βρεφικής ηλικίας. Μία από αυτές είναι και το να καταφέρει να κάθεται μόνο του, χωρίς να το στηρίζετε δηλαδή εσείς.

Η δεξιότητα αυτή θα αλλάξει τη ζωή του. Το μωράκι σας θα δει τον κόσμο από μία καινούρια οπτική γωνία ενώ θα αρχίσει να εξερευνά το περιβάλλον πιάνοντας και αγγίζοντας τα αντικείμενα που το περιβάλλουν.

Υπάρχουν τρία πράγματα που χρειάζεται το μωρό σας να τελειοποιήσει για να μάθει να κάθεται.

Έλεγχος του κεφαλιού
Βασικό στοιχείο για να μπορέσει το μωρό να μάθει να κάθεται είναι να έχει αποκτήσει τον έλεγχο του κεφαλιού του. Οι περισσότεροι συνδέουν αυτήν την εξέλιξη με την ικανότητα του μωρού να κρατάει ίσιο το κεφαλάκι του όταν το κρατάμε αγκαλιά. Κι όμως, η εκπαίδευση για τον έλεγχο του κεφαλιού αρχίζει πολύ νωρίτερα, όταν το μωρό καταφέρνει να κρατήσει στο κέντρο το κεφάλι του ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα.

Αν το παιδί σας είναι νεογέννητο, θα παρατηρήσετε ότι όταν είναι στο κρεβάτι του ή στο πάτωμα, το πιο πιθανό είναι ότι το κεφάλι του είναι γυρισμένο αριστερά ή δεξιά. Σε ηλικία περίπου 2,5 μηνών το μωρό σας θα έχει καταφέρει όταν είναι ξαπλωμένο να κρατάει το κεφάλι του στο κέντρο.

Για να επιτύχετε αυτό το μικρό «ορόσημο» στην ανάπτυξή του, φροντίστε το μωρό σας να έχει άπλετο χρόνο να παίξει ξαπλωμένο στο πάτωμα, στο κρεβάτι ή σε κάποια άλλη επίπεδη επιφάνεια. Μπορείτε επίσης να το κρατάτε στην αγκαλιά σας σε όρθια θέση όσο περισσότερο αντέχετε!

Έλεγχος του σώματος
Ένα μωρό εξερευνά, δοκιμάζει και κάνει λάθη, για να ανακαλύψει ότι τελικά πρέπει να χρησιμοποιήσει και τα χέρια και τα πόδια και τα πατουσάκια του για να καταφέρει να καθίσει.

Για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει το σώμα του αφήστε το να παίζει μπρούμυτα. Η στάση αυτή θα το βοηθήσει να αναπτύξει τον έλεγχο του πάνω μέρους του σώματός του αλλά και του κεφαλιού του, αφού θα γυμνάσει τους μύες στο λαιμό και τα χέρια του. Θα μάθει να χρησιμοποιεί τα πόδια του για να στηρίζει το σώμα του όταν θα το βοηθάτε εσείς να κάθεται όρθιο. Ένα άλλος τρόπος είναι να σηκώνετε το μωρό σας, ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, τραβώντας του απαλά τα χεράκια για να το φέρετε σε καθιστή θέση.

Δείτε Επίσης

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πότε μπορείτε να βάλετε το μωρό σας να ξαπλώσει μπρούμυτα. Κάποιοι γονείς ξεκινούν όταν το μωρό είναι ενός ή 2 μηνών και μπορεί να κρατήσει για πολύ λίγη ώρα το κεφάλι του ψηλά. Άλλοι επιλέγουν να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσει λίγο και να φτάσει τους 3-4 μήνες για να έχουν δυναμώσει οι μύες του λαιμού και του κορμού του. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και αφήστε το μωρό σας μπρούμυτα πολλές φορές για λίγα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας για να εξασκηθεί στον έλεγχο του σώματός του.

Εξάσκηση με ταλάντευση
Μπορεί ένα μωρό που ταλαντεύεται και πέφτει να φαίνεται ασταθές. Στην πραγματικότητα όμως είναι μία έξυπνη τεχνική των μωρών για να αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες ισορροπίας και να μάθουν σταδιακά να κάθονται.

Ένα μωράκι που ταλαντεύεται εξερευνά ποικίλους τρόπους να τοποθετεί και να ρίχνει σε διαφορετικά σημεία το βάρος του. Παράλληλα, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα χεράκια του για να στηρίζεται όταν πάει να πέσει. Επειδή φυσικά είναι πολύ πιθανό να πέσει αρκετές φορές μέχρι να τελειοποιήσει την τεχνική του, φροντίστε να βρίσκεται σε ένα ασφαλές, μαλακό σημείο. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία «ασφαλή ζώνη» με κουβέρτες και μαξιλάρια που θα το βοηθήσουν περισσότερο να στηρίζεται.

Δώστε του χρόνο να κάνει εξάσκηση και σύντομα θα κατακτήσει ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της βρεφικής του ηλικίας: θα μάθει να κάθεται!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top