Now Reading
Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό ετοιμάζεται για τα πρώτα του δόντια

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό ετοιμάζεται για τα πρώτα του δόντια

Εδώ θα δείτε μερικές που τις ενδείξεις που σας προειδοποιούν…

Ήδη από τον τρίτο-τέταρτο μήνα της ζωής του το μωρό σας μπορεί να προετοιμάζεται να υποδεχτεί τα πρώτα του δοντάκια (ακόμα και αν αυτά τελικά ξεπροβάλλουν δύο με τρεις μήνες αργότερα). Τα παρακάτω συμπτώματα ίσως συνδέονται με την οδοντοφυΐα, αν και σε κάθε περίπτωση πρέπει να τα συζητήσετε με τον παιδίατρο για να αποκλείσετε μια ίωση ή άλλα προβλήματα υγείας.

Αύξηση στην παραγωγή σάλιου: Ένα σύμπτωμα που θα το διαπιστώσετε εύκολα. Αν του αλλάζετε διαρκώς μουσκεμένες σαλιάρες, ίσως το μωρό τότε μπορεί να εκκρίνει περισσότερο σάλιο για να ανακουφίσει τα ερεθισμένα και ευαίσθητα ούλα του.
Μασουλάει τα παιχνίδια και προσπαθεί να “δαγκώσει” την κούνια του: Όλα τα μωρά εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, αλλά ένα μωρό που ετοιμάζεται να βγάλει δόντια δαγκώνει επίμονα όποιο αντικείμενο υπάρχει κοντά του, σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει τα ούλα του.
Γκρινιάζει περισσότερο από ό,τι συνήθως: Αν το μωρό σας κλαίει παρόλο που δεν πεινάει, νυστάζει, δεν έχει λερώσει την πάνα του ούτε είναι άρρωστο, τότε η αιτία μπορεί να είναι ο πονόδοντος.
Δυσκολία στο να θηλάσει ή να πιει από το μπιμπερό: Κι αυτό γιατί η κίνηση του θηλασμού μπορεί να ερεθίζει ακόμα περισσότερο τα ήδη ευαίσθητα ούλα του.


Ξυπνάει πιο πολλές φορές μέσα στη νύχτα
: Αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που ξυπνάει κλαίγοντας, εκεί που ο νυχτερινός του ύπνος είχε αρχίσει να «στρώνει», ίσως τον ενοχλούν τα δόντια του.
Εμφανίζει πιο συχνά συγκάματα στην περιοχή της πάνας ή διάρροιες: Τα κόπρανα του μωρού μπορεί να γίνουν περισσότερο όξινα την περίοδο της οδοντοφυΐας, ερεθίζοντας την επιδερμίδα του. Επιπλέον, ίσως γίνουν πιο ρευστά.
Ανησυχία που εκδηλώνεται με τράβηγμα των αυτιών του ή τρίψιμο του προσώπου του: Το ξέρατε ότι τα ούλα του μωρού σας μοιράζονται τα ίδια νεύρα με τα αυτιά και τα μάγουλα; Έτσι, ο πονόδοντος ίσως του προκαλεί ενοχλήσεις και σε άλλες περιοχές του προσώπου.
Ερεθισμένη επιδερμίδα στην περιοχή γύρω από το στόμα: Η υπερπαραγωγή σάλιου μπορεί να προκαλεί ερεθισμούς στην περιοχή. Αντιμετωπίστε τους με μια ειδική καταπραϋντική κρέμα, που θα σας συστήσει ο παιδίατρος.

Δείτε Επίσης


Δέκατα: Η φλεγμονή στα ούλα ενδέχεται να ανεβάζει ελαφρώς τη θερμοκρασία του σώματός του, αν και δεν υπάρχει ιατρική σύμπνοια για το αν η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει πυρετό.
Κάνει εμετό: Το αντανακλαστικό που τους προκαλεί είναι πιο ευαίσθητο στα μωρά και μπορεί να πυροδοτηθεί ακόμα και από την αυξημένη παραγωγή σάλιου.
Κόκκινα μάγουλα: Αν ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή του ένα καινούριο δόντι, το αντίστοιχο μάγουλο μπορεί να κοκκινίσει.
Αντιδρά στο να φάει στέρεες τροφές: Αν είχε περάσει ήδη στις στέρεες τροφές αλλά ξαφνικά αρχίσει να τις αποφεύγει, εκεί που τις έτρωγε ευχαρίστως, ίσως φταίνε τα ερεθισμένα ούλα του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top