Now Reading
Πόσο πιθανό είναι δύο γονείς με καστανά μάτια να αποκτήσουν ένα γαλανομάτικο παιδί;

Πόσο πιθανό είναι δύο γονείς με καστανά μάτια να αποκτήσουν ένα γαλανομάτικο παιδί;

Τα αποτελέσματα μιας νέας δανέζικης έρευνας θα σας ανοίξουν τα μάτια.

Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται το παιδί σας να γεννηθεί γαλανομάτικο ενώ και εσείς και ο σύζυγός σας έχετε καστανά μάτια, ή αν είστε έγκυος και υπολογίζετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένα μωρό με γαλανά μάτια, τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας θα σας φανούν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Όπως ανακάλυψε μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία), τα γαλανά μάτια είναι προϊόν μιας γενετικής μετάλλαξης. Αυτή η ανακάλυψη έχει δύο προεκτάσεις: Πρώτον, προτού συμβεί η συγκεκριμένη μετάλλαξη, δεν υπήρχε ούτε ένας γαλανομάτης στον πλανήτη. Δεύτερον, όλοι οι γαλανομάτηδες είναι κατά κάποιον τρόπο συγγενείς!

Υπάρχουν δύο γονίδια που καθορίζουν το χρώμα των ματιών μας: τα HERC2 και OCA2. Αν οποιοδήποτε από αυτά έχει υποστεί μετάλλαξη, δεν παράγονται χρωστικές και το χρώμα των ματιών γίνεται γαλάζιο.

Κάθε παιδί κληρονομεί ένα γονίδιο από τη μαμά του και ένα από τον μπαμπά του. Αν ο μπαμπάς έχει ένα μεταλλαγμένο και ένα φυσιολογικό γονίδιο, το παιδί θα κληρονομήσει το κυρίαρχο γονίδιο και θα έχει καστανά μάτια.

Αν όμως και οι δύο γονείς έχουν από ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, υπάρχει 25% πιθανότητα το μωρό που θα γεννηθεί να είναι γαλανομάτικο. Ή ακόμα και αν δεν εκφραστεί κάποιο από τα μεταλλαγμένα γονίδια στο παιδί τους, με αποτέλεσμα αυτό να έχει καστανά μάτια, μπορεί να κληρονομήσει ένα μεταλλαγμένο γονίδιο στους δικούς του απογόνους (με μεγάλη πιθανότητα να έχει κάποιος από αυτούς γαλανά μάτια).

Δείτε Επίσης

Για την ιστορία, τα παλαιότερα ευρήματα γαλανομάτη ανθρώπου ανακαλύφθηκαν στην Ισπανία. Είναι ηλικίας 7.000 ετών και προέρχονται από έναν άντρα που συνδύαζε αφρικανικά και ευρωπαϊκά γονίδια. Οπότε ακόμα και αν εσείς και ο σύντροφός σας είστε γαλανομάτηδες, το πιθανότερο είναι να είστε πολύ, πολύ μακρινοί συγγενείς!

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top