Now Reading
Προστατεύει ο θηλασμός από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV); Οι μελέτες δείχνουν πως ναι

Προστατεύει ο θηλασμός από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV); Οι μελέτες δείχνουν πως ναι

Δείτε πόσο καιρό πρέπει να θηλάσετε για να έχετε τη μεγαλύτερη προστασία. Επιπλέον, συμβουλές από ειδικούς για τη διατροφή του μωρού σας με RSV.

Δείτε πόσο καιρό πρέπει να θηλάσετε για να έχετε τη μεγαλύτερη προστασία. Επιπλέον, συμβουλές από ειδικούς για τη διατροφή του μωρού σας με RSV.

Σύμφωνα με μια συνέντευξη της Mandy Cohen, Διευθύντρια CDC των ΗΠΑ, πιθανότατα φτάσαμε στο αποκορύφωμα των κρουσμάτων RSV τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά ο ιός εξακολουθεί να κυκλοφορεί. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων RSV είναι ήπιες, με συμπτώματα παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, που συχνά περνούν σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά για ορισμένα μωρά που γεννιούνται πρόωρα ή με χρόνιες παθήσεις, ο RSV μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρή ασθένεια, όπως βρογχιολίτιδα ή πνευμονία.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο RSV για βρέφη εξακολουθεί να είναι σε έλλειψη, ίσως αναζητάτε άλλους τρόπους για να προστατεύσετε το μωρό σας από τον ιό του αναπνευστικού. Οι στατιστικές εκτιμούν ότι για κάθε 100 μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών, ένα ή δύο μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία για RSV. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο θηλασμός για τουλάχιστον δύο μήνες και ιδανικά τέσσερις έως έξι μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία στα μωρά από σοβαρές μορφές της ασθένειας.

«Ο θηλασμός είναι προστατευτικός έναντι του RSV και άλλων ιών, επειδή το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών και τα βοηθούν στην προστασία τους από μολύνσεις», λέει η Jessica Madden, MD, FAAP, IBCLC, ειδική για το θηλασμό και τη διατροφή των βρεφών σε άρθρο που διαβάζουμε στο Motherly.com. «Αυτά περιλαμβάνουν αντισώματα, λευκά αιμοσφαίρια, λακτοφερρίνη, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες».

Ενώ ο ΠΟΥ συνιστά τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής για την καλύτερη ανοσολογική προστασία από ιογενείς ασθένειες, ο αποκλειστικός θηλασμός δεν είναι πάντα μια εύκολη επιλογή για κάθε οικογένεια. Αλλά ακόμη και λίγο μητρικό γάλα που προσφέρεται σε συνδυασμό με φόρμουλα μπορεί να προσφέρει χρήσιμη ανοσοποιητική υποστήριξη για το μωρό ή το μικρό παιδί σας κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης RSV. Και φροντίστε να μιλήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εμβολίου RSV.

Ο θηλασμός είναι προστατευτικός έναντι του RSV, δείχνουν μελέτες

Τα αποτελέσματα από μια συστηματική ανασκόπηση του Φεβρουαρίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο «Pediatrics» έδειξαν ότι ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά βρεφών που νοσηλεύονται με βρογχιολίτιδα RSV.

Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα παρατηρήθηκαν με μωρά που θήλαζαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αλλά η ανασκόπηση δείχνει ότι ακόμη και ο μερικός θηλασμός (θηλασμός σε συνδυασμό με φόρμουλα) μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου, τη διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και την ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της συνδυασμένης διατροφής στην πρόληψη του RSV επίσης.

Η διάρκεια μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας εδώ: Η ανασκόπηση του 2022 έδειξε ότι τα βρέφη που νοσηλεύτηκαν με RSV ήταν πιο πιθανό ότι είχαν θηλάσει για λιγότερο από δύο μήνες ή καθόλου.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα, αλλά ορισμένοι ερευνητές δηλώνουν ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύει από βλάβη των αεραγωγών και μπορεί επίσης να προάγει την ανάπτυξη και τη λειτουργία των πνευμόνων.

Τι γίνεται όμως αν το μικρό σας έχει ήδη RSV; Το να ταΐζετε το μωρό σας με RSV μπορεί να είναι δύσκολο, επειδή μπορεί να πιο δύσκολο γι’ αυτά να προσλάβουν όσο γάλα θα μπορούσαν συνήθως. Η Δρ. Madden μοιράζεται τις καλύτερες συμβουλές της για τη διατροφή ενός μωρού με RSV.

Τα μωρά που αναπτύσσουν συμπτώματα του RSV έχουν συχνά πολλή ρινική συμφόρηση και βλέννα, κάτι που μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή ενώ τα ταΐζετε. Η χρήση ορισμένων υποστηρικτικών τεχνικών μπορεί να κάνει τις συνεδρίες σίτισης πιο άνετες.

Δείτε Επίσης

Προετοιμαστείτε για πιο συχνές τροφοδοσίες

Τα μωρά με RSV μπορεί να χρειάζονται πιο συχνές, σύντομες συνεδρίες σίτισης για να μπορούν να πίνουν αρκετό γάλα για να παραμείνουν ενυδατωμένα.

Προσφέρετε πολλή άνεση

Αυξήστε τις αγκαλιές: Είτε θηλάζετε, είτε ταΐζετε με μπιμπερό είτε συνδυαστικά, να είστε προετοιμασμένοι για το μωρό σας να θέλει να το κρατάτε πολύ όταν είναι άρρωστο.

Δοκιμάστε φυσιολογικό ορό

Η χρήση ενός σπρέι φυσιολογικού ορού και η αναρρόφηση δύο έως τρεις φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βουλωμένων ρινικών οδών του μωρού σας. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ενσταλάξετε μία έως δύο σταγόνες φυσιολογικού ορού σε κάθε ρουθούνι και στη συνέχεια να αναρροφήσετε τη βλέννα και τις εκκρίσεις είτε με ειδική συσκευή είτε με σύριγγα με βολβό.

Δημιουργήστε ένα ατμόλουτρο

Για μερικά μικρά μωρά, η συμφόρηση μπορεί να επιδεινωθεί τη νύχτα. Δημιουργήστε ένα ατμόλουτρο τρέχοντας το ντους σας στην υψηλότερη θερμοκρασία με την πόρτα κλειστή, αφήνοντας τον ατμό να γεμίσει το μπάνιο σας. Στη συνέχεια, κάντε οποιοδήποτε νυχτερινό τάισμα σε αυτό το ατμοσφαιρικό περιβάλλον για να βοηθήσετε το μικρό σας να αναπνέει ευκολότερα. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στο δωμάτιό σας τη νύχτα.

Φρόντισε, μαμά, να ξεκουραστείς κι εσύ

Εάν θηλάζετε, μην υποτιμάτε τη σημασία του να ξεκουράζεστε πολύ, ειδικά κατά την περίοδο του κρυολογήματος, της γρίπης και του RSV. Να έχετε επαρκή ύπνο και το να παραμένετε ενυδατωμένες όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την παροχή γάλακτος, αλλά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι δεν θα αρρωστήσετε επίσης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top