Now Reading
Άγχος απογαλακτισμού: Τι είναι και πόσο μας επηρεάζει;

Άγχος απογαλακτισμού: Τι είναι και πόσο μας επηρεάζει;

Πάνω από το 50% των μητέρων βιώνουν άγχος μετά τον απογαλακτισμό, σύμφωνα με έρευνα της Aeroflow Breastpumps.

Περισσότερες από τις μισές μητέρες (53%) βιώνουν άγχος μετά τον απογαλακτισμό , σύμφωνα με την έρευνα θηλασμού του 2023 της Aeroflow Breastpumps , υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο που έχει ο απογαλακτισμός στην ψυχική υγεία μετά τον τοκετό. 

Αλλά αν είναι η πρώτη φορά που το ακούτε, δεν είστε μόνοι. Το άγχος μετά τον απογαλακτισμό δεν συζητείται συχνά. Οπως συμβαίνει με πολλές πτυχές του θηλασμού και της γαλουχίας, το άγχος μετά τον απογαλακτισμό δεν έχει ερευνηθεί και κατανοηθεί παρά ελάχιστα. Εξαιτίας αυτού, πολλές θηλάζοντες μητέρες  δεν είναι προετοιμασμένες για αυτό όταν συμβεί. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το άγχος μετά τον απογαλακτισμό.

Τι είναι το άγχος του απογαλακτισμού;

Το άγχος μετά τον απογαλακτισμό εμφανίζεται συνήθως εντός ημερών έως λίγων εβδομάδων από τη διακοπή του θηλασμού. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που μπορεί να αντιμετωπίσετε με το γενικό άγχος, σημειώνει, από συναισθηματικά συμπτώματα όπως αίσθημα ανησυχίας , άγχους και πανικού, έως σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, ζάλη, χλωμό δέρμα, τρέμουλο και εφίδρωση. Τείνει να διαφέρει από την κατάθλιψη μετά τον απογαλακτισμό, στην οποία μπορεί να νιώθετε δάκρυα, θλίψη και με άλλο τρόπο κατάθλιψη.

Γενικά, τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης μετά τον απογαλακτισμό τείνουν να υποχωρούν σε λίγες εβδομάδες, αλλά για ορισμένες μητέρες, τα συμπτώματα να είναι πιο σοβαρά και να απαιτούν υποστήριξη με τη μορφή φαρμακευτικής αγωγής ή θεραπείας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης μετά τον απογαλακτισμό που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες, είναι καλή ιδέα να λάβετε εξωτερική βοήθεια.

Τι προκαλεί το άγχος μετά τον απογαλακτισμό;

Όπως συμβαίνει με πολλές αλλαγές στην περίοδο μετά τον τοκετό, πιθανότατα μπορείτε να κατηγορήσετε τις ορμόνες σας . Κατά τη διάρκεια του απογαλακτισμού, το σώμα πηγαίνει από την παραγωγή μητρικού γάλακτος σε παύση, και παρόλο που υπάρχει μικρή έρευνα για το φαινόμενο, πιστεύεται ότι αυτή η ταχεία πτώση των ορμονών που υποστηρίζουν τη γαλουχία κατά τον απογαλακτισμό μπορεί να προκαλέσει την έναρξη του άγχους.

Οι δύο κύριες ορμόνες που εμπλέκονται στη γαλουχία είναι η προλακτίνη και η ωκυτοκίνη. Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη «καλής αίσθησης» που μας βοηθά να νιώθουμε ήρεμοι και χαλαροί ενώ θηλάζουμε. Αλλα όταν η ωκυτοκίνη διαχέεται, αυτά τα ανησυχητικά και ανήσυχα συναισθήματα μπορούν γρήγορα να εισχωρήσουν. Επιπλέον, διακυμάνσεις των οιστρογόνων και της προγεστερόνης συμβαίνουν επίσης κατά τον απογαλακτισμό, γεγονός που μπορεί επίσης να επισπεύσει την κατάθλιψη, το άγχος ή και τα δύο.

Η κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ήταν το ταξίδι θηλασμού ή αν σταματήσατε το θηλασμό οικειοθελώς ή όχι. Επειδή αυτή η μετατόπιση των ορμονών της γαλουχίας μπορεί επίσης να προκαλέσει την έναρξη της περιόδου σας, η επανέναρξη του εμμηνορροϊκού σας κύκλου θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με την πάθηση, δεδομένου ότι το άγχος μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. 

Πώς διαφέρει το άγχος απογαλακτισμού από το άγχος μετά τον τοκετό;

Κάποια από αυτά μπορεί να ακούγονται γνωστά ως επιλόχειο άγχος, και ενώ υπάρχει κάποια επικάλυψη συμπτωμάτων, οι δύο καταστάσεις είναι διακριτές. Τα συμπτώματα άγχους μετά τον απογαλακτισμό εμφανίζονται μετά τον θηλασμό, ενώ το άγχος μετά τον τοκετό μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. 

Αλλά τα συμπτώματά σας σε κάθε περίπτωση μπορεί να είναι αρκετά ισχυρά ώστε να επηρεάσουν την όρεξή σας, τον ύπνο, τη γνωστική λειτουργία, τις σχέσεις, τον δεσμό γονέα-παιδιού και την ικανότητα να λειτουργείτε και να παρακολουθείτε καθημερινές εργασίες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε εκτεταμένη συζήτηση και υποστήριξη για όλες τις περιπτώσεις διαταραχών ψυχικής υγείας μετά τον τοκετό. 

Δείτε Επίσης

Αν νιώθετε άγχος μετά τον απογαλακτισμό από το θηλασμό, δεν είστε μόνοι και δεν έχετε πηγαίνει τιποτα «στραβά» με εσάς!» Αυτό το άγχος είναι αποτέλεσμα μιας ροής στις ορμόνες του σώματός σας που ήταν απαραίτητες για την παραγωγή γάλακτος για να αναπτυχθεί και να θρέψει έναν άλλον άνθρωπο. Αν και αυτά τα συναισθήματα άγχους δεν θα διαρκέσουν για πάντα, δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας. 

Πότε να αναζητήσετε θεραπεία

Εάν δυσκολεύεστε, επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας ή έναν έμπιστο φίλο, κάποιο μέλος της οικογένειας, μέντορα ή έναν επαγγελματία υγείας για βοήθεια και καθοδήγηση, ειδικά εάν εσείς ή άλλοι παρατηρούν ότι τα συμπτώματά σας παρεμποδίζουν την ικανότητά σας να λειτουργήσετε. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να συστήσει εάν χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο ζωής ή φαρμακευτική αγωγή. 

Πώς να αποτρέψετε το άγχος μετά τον απογαλακτισμό

Εάν αυτή τη στιγμή θηλάζετε και σχεδιάζετε να διακόψετε σύντομα και ανησυχείτε για τις επιπτώσεις του απογαλακτισμού στην ψυχική υγεία, προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε. Είναι σημαντικό να προσέχετε την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων, αλλά προσπαθήστε να μην το αφήσετε να επηρεάσει το δικό σας χρονοδιάγραμμα για το χρονικό διάστημα που θα θέλατε να θηλάσετε. Θυμηθείτε, ο παρατεταμένος θηλασμός έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας, αλλά λειτουργεί μόνο εάν εξακολουθεί να λειτουργεί και για τους δύο σας.

Η σταδιακή μείωση του θηλασμού ή της άντλησης θα αρχίσει να δίνει σήμα στο σώμα σας να παράγει λιγότερο γάλα και θα βοηθήσει στην ήπια μείωση των ορμονών που προάγουν τη γαλουχία στην κυκλοφορία. 

Αν σκέφτεστε να σταματήσετε τον θηλασμό  σύντομα, απευθυνθείτε  σε έναν σύμβουλο γαλουχίας για βοήθεια και για να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να συναντήσετε στην πορεία. Δεν είστε μόνοι σε αυτό το ταξίδι και η υποστήριξη είναι εκεί και σας περιμένει.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top