Now Reading
Οι επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν τον πιθανό ένοχο πίσω από το SIDS

Οι επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν τον πιθανό ένοχο πίσω από το SIDS

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) και ο ξαφνικός ανεξήγητος παιδικός θάνατος (SUDC) ευθύνονται για τους θανάτους περισσότερων από 3.000 βρεφών και παιδιών στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, η πλειοψηφία των οποίων είναι μικρότερη του ενός έτους. Αν και υπάρχουν τρόποι για να μειωθεί ο κίνδυνος του SIDS, κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί συμβαίνει. Αλλά μια νέα καινοτόμος μελέτη ρίχνει φως στο πιθανό «όπλο καπνίσματος» πίσω από το SIDS και το SUDC.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές ανέλυσαν σπάνιες εγγραφές βίντεο στο σπίτι –είτε από συστήματα ασφαλείας είτε από κάμερες κούνιας– επτά νηπίων μεταξύ 1 και 3 ετών τη νύχτα ή το απόγευμα που πέθαναν από SUDC και για τα οποία η νεκροψία δεν αποκάλυπτε μια σαφή αιτία θανάτου. Ανέλυσαν επίσης το ιατρικό ιστορικό των παιδιών. Τα βίντεο προέρχονται από ένα μητρώο περισσότερων από 300 περιπτώσεων SUDC από την Ιατρική Σχολή Grossman του NYU.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα κοινό στοιχείο μεταξύ όλων των περιπτώσεων εκτός από μία: επιληπτικές κρίσεις, όπως αποδεικνύεται από τους μυϊκούς σπασμούς. Για όλα τα παιδιά, η κρίση διήρκεσε λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα και συνέβη μέσα σε μισή ώρα πριν από τον θάνατο. Μόνο ένα είχε ιστορικό εμπύρετων κρίσεων ή επιληπτικών κρίσεων που προκλήθηκαν από πυρετό.

Χωρίς τα βίντεο, δεν θα υπήρχε τρόπος να υποπτευόμαστε ότι οι επιληπτικές κρίσεις ήταν πιθανή αιτία θανάτου σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Η μελέτη μας, αν και μικρή, προσφέρει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ευθύνονται για ορισμένους αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά, οι οποίες συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές κατά τη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Laura Gould, επίκουρη καθηγήτρια στο NYU Langone. Η Gould έχασε την 15 μηνών κόρη της από το SUDC το 1997, ένα τραγικό γεγονός που την ώθησε να δημιουργήσει το μητρώο SUDC.

Προηγουμένως, οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει ότι πολλά παιδιά που πέθαναν από SUDC είχαν ιστορικό εμπύρετων κρίσεων, που συνοδεύονταν από πυρετό. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά που πεθαίνουν ξαφνικά και απροσδόκητα έχουν περισσότερες από 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμπύρετες κρίσεις από τα παιδιά που πέθαναν από άλλη αιτία εκτός από το SUDC. Στο NYU Langone Health, τα ιατρικά αρχεία δείχνουν ότι το ένα τρίτο των παιδιών που πέθαναν από SUDC είχαν ιστορικό εμπύρετης κρίσης.

«Αυτά τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι επιληπτικές κρίσεις είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι υποδηλώνει το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν οι κρίσεις είναι συχνές αιτίες σε θανάτους που σχετίζονται με τον ύπνο σε νήπια και ενδεχομένως σε βρέφη, μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες», δήλωσε στο δελτίο τύπου ο ανώτερος ερευνητής της μελέτης και νευρολόγος Orrin Devinsky.

«Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι η εξήγηση που αναζητά η ιατρική επιστήμη για να καταλάβει γιατί πεθαίνουν αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε ο Devinsky.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να καθοριστεί πώς οι επιληπτικές κρίσεις με ή χωρίς πυρετό μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο σε μικρά παιδιά. Στην ιδανική περίπτωση, περισσότερες εγγραφές βίντεο και πιο ολοκληρωμένα αρχεία υγείας των παιδιών που πεθαίνουν από SUDC θα είναι διαθέσιμα για μελλοντικές μελέτες. Ωστόσο, η νέα μελέτη, αν και μικρή, είναι αξιοσημείωτη επειδή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη που συνδέει τις επιληπτικές κρίσεις με το SUDC.

Δείτε Επίσης

Προηγούμενη έρευνα σε άτομα με επιληψία υποδηλώνει ότι η δυσκολία στην αναπνοή αμέσως μετά από μια κρίση μπορεί να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ αυτών και του θανάτου, υποστήριξε ο Devinsky.

Περίπου ένα στα 25 παιδιά θα έχει εμπύρετη κρίση και περίπου το 40% των παιδιών που θα εμφανίσουν μία θα έχουν κι άλλη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού. Ο κίνδυνος κορυφώνεται στην ηλικία των 2 ετών. Αυτές οι κρίσεις πυροδοτούνται συνήθως από πυρετούς περίπου 38.3 που μπορεί να εμφανιστούν από ασθένειες όπως η γρίπη, ένα κρυολόγημα ή μια μόλυνση του αυτιού.

Η Gould δεν θέλει τα ευρήματα της μελέτης να ανησυχήσουν τους γονείς των οποίων τα μωρά αναπτύσσουν πυρετό ή έχουν ιστορικό πυρετών κρίσεων. Δεν αλλάζει καμία συμβουλή σχετικά με αυτές τις συνθήκες και το SUDC εξακολουθεί να είναι σπάνιο.

Μελλοντική έρευνα για τα αίτια του SUDC θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετες στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισής του. Προς το παρόν, οι ειδικοί συνιστούν να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα, να διατηρείτε το στρώμα του γυμνό χωρίς παιχνίδια ή κουβέρτες, να διασφαλίζετε ότι το μωρό σας δεν υπερθερμαίνεται όταν κοιμάται, να θηλάζει για τουλάχιστον έξι μήνες και να προσφέρετε πιπίλα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top