Now Reading
Σε ποιον μήνα τα μωρά καταφέρνουν να κρατούν ψηλά το κεφάλι

Σε ποιον μήνα τα μωρά καταφέρνουν να κρατούν ψηλά το κεφάλι

Να τι πρέπει να γνωρίζετε για ένα από τα πρώτα ορόσημα της βρεφικής ηλικίας

Τα μωρά χρειάζονται αγάπη και υποστήριξη από τη στιγμή που γεννιούνται—τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Τα νεογέννητα μωρά δεν μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά μόνα τους, επομένως όποιος τα κρατάει πρέπει να στηρίζει το κεφάλι τους μέχρι να αναπτυχθούν περαιτέρω οι μύες του λαιμού.

Το πότε ακριβώς τα μωρά μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά διαφέρει μεταξύ των παιδιών, αλλά γενικά συμβαίνει περίπου στην ηλικία των 4 μηνών. Κατά τη γέννηση, το κεφάλι του μωρού θα πέσει προς τα πίσω εάν δεν υποστηρίζεται. Ωστόσο, κατά τους επόμενους μήνες, οι μύες τους θα αναπτυχθούν και θα τεντώσουν και θα δυναμώσουν τον λαιμό τους μέχρι να μπορέσουν επιτέλους να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά ανεξάρτητα, , περίπου στον 4ο μήνα.

Τα βρέφη σε αυτήν την ηλικία έχουν τη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος για να κρατούν το κεφάλι και τον λαιμό τους ψηλά σε γωνία 45 μοιρών.

Αν και ένα νεογέννητο μπορεί να φαίνεται να βρίσκεται εκεί με την πρώτη ματιά, στην πραγματικότητα συμβαίνουν πολλά. Τα νεαρά βρέφη αρχίζουν να εξερευνούν την κίνηση από νωρίς, τινάζοντας τα χέρια τους γύρω ή μετακινώντας το κεφάλι τους από τη μία πλευρά στην άλλη.

Διαφορετικά μωρά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς, αλλά γενικά ακολουθούν την ίδια διαδοχή ορόσημων. Αρχικά, θα προσπαθήσουν να σηκώσουν το κεφάλι τους για σύντομες χρονικές περιόδους και αργότερα θα μπορέσουν να τα κρατήσουν ψηλά για παρατεταμένες περιόδους. Αργότερα θα προχωρήσουν σε άλλα ορόσημα, όπως το να κάθονται χωρίς υποστήριξη και τελικά να αρχίσουν να περπατούν.

Σε ηλικία περίπου 3 μηνών, τα περισσότερα μωρά θα μπορούν να σηκώσουν το κεφάλι και το στήθος τους όταν ξαπλώνουν στο στομάχι τους. Περίπου στους 4 μήνες το μωρό σας πιθανότατα θα έχει πλήρη έλεγχο του κεφαλιού και στους 7 περίπου μήνες θα μπορεί να κάθεται χωρίς βοήθεια. Κάποια στιγμή μετά από αυτό προς το τέλος του πρώτου έτους, το μωρό σας θα μάθει να σηκώνεται σε καθιστή θέση χωρίς καμία βοήθεια.

Γιατί είναι σημαντικό να υποστηρίζετε το κεφάλι του μωρού σας

Προτού τα μωρά μπορέσουν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά, είναι σημαντικό να στηρίξετε το κεφάλι και να το αποτρέψετε από το να πέσει προς τα πίσω. Η μη στήριξη του κεφαλιού του μωρού μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιο τραυματισμό.

Εκτός από το να οδηγεί σε μελλοντικά ορόσημα, το να μπορούν να κρατούν το κεφάλι ψηλά προσφέρει επίσης στα μωρά ένα προστατευτικό όφελος. Ενώ οι μύες του λαιμού παραμένουν αδύναμοι και το κεφάλι βαρύ, τα μωρά διατρέχουν κίνδυνο ασφυξίας. Αυτό σημαίνει ότι ενώ κοιμούνται, το κεφάλι τους μπορεί να γύρει προς τα εμπρός, συμπιέζοντας την τραχεία τους και εμποδίζοντάς τους να αναπνεύσουν.6

Η ασφυξία λόγω θέσης μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο, ακόμη κι αν ένα μωρό που κοιμάται βρίσκεται υπό την άμεση επίβλεψη ενηλίκου. Όσο πιο γρήγορα αναπτύξουν τον έλεγχο του κεφαλιού, τόσο το καλύτερο.

Πώς να βοηθήσετε τα μωρά να αναπτύξουν τη δύναμη του λαιμού

Δεν χρειάζεται να διδάξετε στο μωρό σας να κρατά το κεφάλι ψηλά – θα μάθει φυσικά αυτή τη δεξιότητα καθώς θα είναι σωματικά και αναπτυξιακά έτοιμο. Ωστόσο, μπορείτε και πρέπει να υποστηρίξετε την πρόοδο του παιδιού σας τοποθετώντας το συχνά στο στομάχι του. Ο χρόνος της κοιλιάς ή η τοποθέτηση των βρεφών στο στομάχι τους, είναι ένα σημαντικό μέρος της καθημερινής ρουτίνας του μωρού.

Η ενσωμάτωση του χρόνου που αφιερώνουν στο στομάχι τους στην ημέρα είναι σημαντική για τη σωματική τους ανάπτυξη. Ξεκινήστε με 3-5 λεπτά την ημέρα και σιγά-σιγά αυξήστε όταν το μωρό σας μπορεί να το ανεχθεί.

Θα παρατηρήσετε ότι τα νεογέννητα μπορούν να σπρώξουν ελαφρώς το κεφάλι τους προς τα πάνω για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Καθώς μεγαλώνουν, τα βρέφη μπορούν να κρατούν το κεφάλι τους ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι μύες του κεφαλιού, του λαιμού και των ώμων γίνονται πιο δυνατοί με την πάροδο του χρόνου μέχρι να μπορέσουν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά με το στήθος τους από το πάτωμα.

Δείτε Επίσης

Ο προσεκτικά προγραμματισμένος χρόνος για την κοιλιά είναι ιδιαίτερα σημαντικός επειδή τα μωρά πρέπει να τοποθετούνται ανάσκελα κατά τη διάρκεια όλων των ωρών ύπνου, για λόγους ασφαλείας. Το να περνούν τόσο πολύ χρόνο ανάσκελα τα εμποδίζει να εξερευνήσουν την κίνηση και να αναπτύξουν δύναμη στον λαιμό τους, επομένως είναι σημαντικό να ενσωματώνεται σκόπιμα τον χρόνο της κοιλιάς στην ημέρα του μωρού σας.

Συμβουλές για την ώρα της κοιλιάς

Προσπαθήστε να καθιερώνετε λίγο χρόνο σε θέση κοιλιάς μετά από κάθε αλλαγή πάνας, ξεκινώντας από τη γέννηση. Αυτό σας βοηθήσει να το εδραιώσετε τη συνήθεια. Μπορεί να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε τον εαυτό σας έτσι ώστε το πρόσωπό σας να είναι κοντά στο πρόσωπο του μωρού σας στην αρχή.

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μπορεί να δει μεγαλύτερες αποστάσεις και να εστιάσει στα χρώματα και σε άλλες λεπτομέρειες. Πιθανότατα θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν να παρατηρούν ανθρώπινα πρόσωπα και μπορεί επίσης να τους αρέσει να κοιτάζουν ψηλά σε μια εικόνα υψηλής αντίθεσης. Ανοίγοντας ένα βιβλίο μπροστά στο μωρό σας μπορεί να το ενθαρρύνετε να σηκώσει το κεφάλι κατά τη διάρκεια αυτής της θέσης.

Εάν το μωρό σας γίνεται ιδιότροπο κάθε φορά που προσπαθείτε να το τοποθετήσετε στο στομάχι του, δοκιμάστε να το βάλετε στην αγκαλιά σας ή ξαπλώστε με το μωρό σας από πάνω σας. Μπορείτε επίσης να κουλουριάσετε τα γόνατά σας προς το στομάχι σας και να τοποθετήσετε το μωρό στις κνήμες σας (κρατήστε σταθερά το μωρό σας αν δοκιμάσετε αυτό ). Τα μωρά μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα όταν έρχονται σε φυσική επαφή με τους κύριους φροντιστές τους.

Πότε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας

Τα μωρά θα αναπτυχθούν με τους δικούς τους ρυθμούς, αλλά η υπερβολική καθυστέρηση σε ορόσημα μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα. Κοιτάμε τον έλεγχο κεφαλιού και λαιμού ξεκινώντας από την πρώτη επίσκεψη εξηγούν οι παιδίατροι. Εκτιμούμε την υστέρηση στο κεφάλι και μέχρι την ηλικία των δύο μηνών διαβεβαιώνουμε ότι το μωρό μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του όταν βρίσκεται στην κοιλιά του.

Εάν το μωρό σας δεν μπορεί να στηρίξει καλά το κεφάλι του στους 3 μήνες, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον υποστήριξη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top