Now Reading
Μυστικά για να μεγαλώσετε ένα επιτυχημένο παιδί

Μυστικά για να μεγαλώσετε ένα επιτυχημένο παιδί

Ή πώς να το βοηθήσετε όσο μεγαλώνει να πετυχαίνει τους στόχους του

Δυστυχώς, δεν υπάρχει γενικός οδηγός που να εγγυάται τα μελλοντικά επιτεύγματα του παιδιού σας, αλλά οι παρακάτω συμβουλές ίσως σας διευκολύνουν ως προς το  πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να πετυχαίνει τους στόχους του, τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου.

Μία από τις πιο δύσκολες πραγματικότητες με τις οποίες έρχεστε αντιμέτωποι ως γονείς είναι να καταλάβετε ότι η επιτυχία του παιδιού σας είναι κάτι για το οποίο δεν μπορείτε να έχετε εσείς τον απόλυτο ή τελικό έλεγχο. Ωστόσο ενώ, δυστυχώς, δεν υπάρχει οριστικός οδηγός που να διασφαλίζει ότι μεγαλώνετε επιτυχημένα παιδιά, η επιρροή σας σε αυτά μπορεί να έχει πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα από ό,τι νομίζετε.

 

Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να βρει αυτόν τον δρόμο προς την επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός σχολείου, σύμφωνα με ειδικούς.

 

Εδραιώνοντας από πολύ νωρίς γερές βάσεις για τη μεταξύ σας επικοινωνία

Οι ισχυρές δεξιότητες επικοινωνίας ανοίγουν ένα εύρος ευκαιριών δια βίου για το παιδί σας. Ωστόσο, για την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου το παιδί σας πει τις πρώτες του λέξεις.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα βρέφη μπορούν να συμμετάσχουν αντιδρώντας στη διαδικασία της καθημερινής συνομιλίας – αν όχι τόσο λεκτικά αλλά με το σώμα τους, με κινήσεις που αποδεικνύουν ότι παίρνουν μέρος στη «συνομιλία».

Μια κοινή μελέτη στο MIT, στο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών που ασχολούνται αποτελεσματικά με τη συνομιλία είχαν περισσότερη ενεργοποίηση σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με την παραγωγή ομιλίας.

Ενθαρρύνοντας τη συνομιλία ακόμη και από νεαρή ηλικία, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας όχι μόνο να αποκτήσει πιο γρήγορα γλωσσικές δεξιότητες αλλά και να προωθήσει την κριτική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

 

Ελέγξτε την έκθεσή του στην τεχνολογία

Ο χρόνος της οθόνης είναι συχνά ο εχθρός της επιτυχίας, που συνδέεται με προβλήματα στο σχολείο, παχυσαρκία και λιγότερο αποτελεσματική κοινωνική αλληλεπίδραση. Ωστόσο στην εποχή μας δεν είναι κάτι που οι γονείς μπορούν εύκολα να το αποφύγουν – και δεν χρειάζεται κιόλας. Αρκεί να έχουν έλεγχο του πόση ώρα τα παιδιά δαπανούν στις οθόνες και με ποιον τρόπο.

Υπάρχουν προγράμματα τηλεοπτικά που δεν αποτελούν χαμένο χρόνο και αρκετές εκπαιδευτικές εφαρμογές που πράγματι προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες στα παιδιά.

 

Βεβαιωθείτε ότι κοιμούνται αρκετά

Για τα παιδιά, όχι μόνο η ποσότητα του ύπνου αλλά και η συνέπεια του προγράμματος ύπνου τους συντελούν στην επιτυχία τους. Οι τακτικοί μικρής διάρκειας ύπνοι, για παράδειγμα, είναι απαραίτητοι για την ικανότητα του μικρού παιδιού σας να εφαρμόζει νέες γλωσσικές έννοιες γλώσσας.

Σε μελέτη μια επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που κοιμήθηκαν εντός τεσσάρων ωρών από την εκμάθηση μιας νέας λέξης ή γραμματικού κανόνα ήταν πιο πιθανό να την γενικεύσουν την επόμενη μέρα. Τα δεκαοχτώ μηνών μπορούν ακόμη και να μάθουν κανόνες και να τους εφαρμόσουν σε εντελώς νέες προτάσεις, αν ακολουθήσει ένας υπνάκος, αλλά δεν συμβεί το ίδιο αν παραμείνουν ξύπνια.

Η ανάγκη ύπνου αυξάνεται καθώς μεγαλώνει το παιδί σας. Ο εγκέφαλος κατά 30 μήνες ωριμάζει αρκετά για να επιτρέψει τη νευρωνική επανάληψη – τον τρόπο του μυαλού να καταγράφει τη νέα μάθηση ενώ κοιμάστε και να το αποθηκεύετε στη μνήμη. Καθώς το παιδί σας ξεκινά το δημοτικό σχολείο, θα χρειαστεί περίπου 9 έως 11 ώρες ύπνου τη νύχτα για να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτό που έμαθε στην τάξη την προηγούμενη μέρα.

 

Μάθετέ τα να εκτιμούν την πρόοδο

Δείτε Επίσης

Η οικοδόμηση μιας ρουτίνας και ο καθορισμός στόχων που έχει το παιδί να ακολουθήσει θα το βοηθήσει να κατανοήσει τα οφέλη της διαχείρισης του χρόνου και της συνέπειας. Οι προσδοκίες σας θα γίνουν δικές τους καθώς ωριμάζουν και θα δουν τα οφέλη των προσπαθειών τους με την πάροδο του χρόνου, είτε μελετούν σκληρά για μια δύσκολη τάξη είτε απλώς καθαρίζουν το δωμάτιό τους.

Ενθαρρύνετε τα παιχνίδια ρόλων

Το παιχνίδι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας, από το παιχνίδι στο σπίτι μέχρι τη δημιουργία ενός νέου φανταστικού φίλου. Ενώ θα σκεφτείτε εκείνες τις στιγμές ως γλυκές στιγμές νοσταλγίας από την εποχή της παιδικής τους ηλικίας, η ψυχική ανάπτυξη που βιώνει το παιδί από το παιχνίδι θα το ακολουθήσει καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι αναπτυξιακοί επιστήμονες λένε συχνά ότι το παιχνίδι είναι το μόνο καθήκον των μικρών παιδιών. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το παιχνίδι μίμησης, καθώς υιοθετούν συγκεκριμένους ρόλους, χτίζουν τον φανταστικό τους κόσμο και καλούν τους φίλους τους να συμμετάσχουν στο ταξίδι που έχουν δημιουργήσει, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι πιο δημιουργικά, έχουν καλύτερη μακροπρόθεσμη επικοινωνία και βελτιώνονται στην επίλυση προβλημάτων τους.

 

Δημιουργήστε ένα σύστημα υποστήριξης στο σχολείο

Καθώς το παιδί αποφοιτά από το δημοτικό σχολείο, η κοσμοθεωρία του επεκτείνεται. Οι δάσκαλοί του, ειδικότερα, έχουν ισχυρή επιρροή στην ανάπτυξή του, καθώς μοιράζονται μαζί του έναν πλούτο εμπειρίας και την επαγγελματική κατανόηση των αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών ορόσημων και προσδοκιών.

Σε συνδυασμό με την ανώτερη γνώση για το παιδί και τις ανάγκες του, το σχολείο και η οικογένεια μπορούν να συνεργαστούν για να προωθήσουν την επιτυχία του καθώς προχωρά από μια εκπαιδευτική βαθμίδα σε άλλη.

Η δεξιότητα των δασκάλων και του προσωπικού σε ένα σχολείο και η προσωπική γνώση που έχει ένας γονέας για την προσωπικότητα και τα δυνατά σημεία ενός παιδιού είναι ένας ισχυρός συνδυασμός που ωφελεί όλα τα παιδιά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top