Now Reading
Οι γονείς που μεγαλώνουν επιτυχημένα, ανθεκτικά παιδιά δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 5 πράγματα, λένε οι ειδικοί

Οι γονείς που μεγαλώνουν επιτυχημένα, ανθεκτικά παιδιά δεν κάνουν ποτέ αυτά τα 5 πράγματα, λένε οι ειδικοί

Ως γονιός, αν και θα κάνετε λάθη, κάποια είναι σημαντικό να τα αποφύγετε ή να μην τα επαναλάβετε

Ο τρόπος με τον οποίο μιλάτε στα παιδιά σας και πώς συμπεριφέρεστε γύρω τους μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και τη διανοητική τους δύναμη – τα οποία καθορίζουν πολύ τη μελλοντική τους επιτυχία, λένε οι ειδικοί. Και υπάρχουν μερικά λάθη που όλοι οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν, ενώ μεγαλώνουν χαρούμενα, καλά προσαρμοσμένα παιδιά που αναπτύσσουν την αυτοπεποίθηση να ανακάμπτουν από τις αναποδιές και να συνεχίζουν να προσπαθούν για την επιτυχία.

Εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να προσπαθήσουν οι γονείς να μην κάνουν ποτέ, αν θέλουν να μεγαλώσουν επιτυχημένα, ανθεκτικά παιδιά, σύμφωνα με ψυχολόγους και άλλους ειδικούς ανατροφής.

Μην τα κοροϊδεύετε

Το να κοροϊδεύετε τα παιδιά σας τα κάνει λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν χαρακτηριστικά όπως η ανθεκτικότητα και η επιμονή, τα οποία μπορούν να τα βοηθήσουν να αποφύγουν να καταρρέουν υπό το άγχος ως ενήλικες. Τα ανθεκτικά παιδιά έχουν συνήθως την αυτοπεποίθηση να ανακάμψουν από τις αποτυχίες και να συνεχίσουν να παίρνουν τους απαραίτητους, υπολογισμένους κινδύνους, δείχνει η έρευνα.

Ούτε χρειάζεται να φέρεστε σκληρά στα παιδιά σας. Θέστε εύλογες προσδοκίες και κρατήστε τις υπόλογες, συμβουλεύει η συγγραφέας μπεστ σέλερ και ειδικός σε θέματα γονέων Esther Wojcicki.

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μάθουν την αυτονομία και την αυτοκινητοποίηση με αυτόν τον τρόπο, μεταξύ άλλων δίνοντάς τους ευθύνη για ορισμένες καθημερινές ενέργειες, όπως το να κάνουν δουλειές ή να επιλέγουν τις δικές τους δραστηριότητες μετά το σχολείο, έγραψε η Wojcicki.

«Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα μόνα τους, τόσο πιο ενδυναμωμένα θα είναι», έγραψε.

Μην τιμωρείτε τις αποτυχίες τους

Είναι σημαντικό να μάθετε πώς να ανακάμπτετε από την αποτυχία με υγιή τρόπο. Η τιμωρία του παιδιού σας για ένα λάθος μπορεί να στείλει το λάθος μήνυμα: ότι η αποτυχία είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε, παρά μια προσωρινή οπισθοδρόμηση από την οποία μπορείτε να μάθετε, σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin.

Αντίθετα, βοηθήστε τα παιδιά σας να καταλάβουν τι πρέπει να μάθουν από κάθε λάθος, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να πετύχουν την επόμενη φορά, έγραψε η Morin. Μπορείτε να μοιραστείτε ιστορίες για τις δικές σας αποτυχίες και πώς τις ξεπεράσατε ή παραδείγματα επιτυχημένων ανθρώπων που ξεπέρασαν τις πρώιμες αποτυχίες.

«Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι πέτυχαν τους στόχους τους αποτυγχάνοντας στην πορεία», τόνισε η Morin. «Τα παιδιά που τα πάνε καλά αργότερα στη ζωή τους εστιάζουν την προσοχή τους στο τι πήγε στραβά και πώς θα μπορούσαν να το διορθώσουν. Έχουν νοοτροπίες ανάπτυξης που τα βοηθούν να μετατρέψουν τις αποτυχίες σε θετικές μαθησιακές εμπειρίες».

Αποφύγετε την απαισιοδοξία

Ο κόσμος είναι γεμάτος συνεχείς προκλήσεις. Είναι εύκολο να είσαι απαισιόδοξος μερικές φορές. Ωστόσο, να θυμάστε πάντα ότι «οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές μας μεταδίδονται στα παιδιά μας», συμβούλεψε η εκπαιδευτική ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα γονέων Michele Borba.

Τα αισιόδοξα παιδιά είναι πιο πιθανό να βλέπουν τα εμπόδια ως προσωρινές αναποδιές που μπορούν να ξεπεραστούν, πρόσθεσε.

Η υπερβολική αρνητικότητα μπορεί να κάνει τα παιδιά και τους ενήλικες να εγκαταλείπουν πιο εύκολα όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, αντί να εργάζονται για τη δημιουργία μιας λύσης, δείχνει έρευνα. Έτσι, την επόμενη φορά που εσείς και τα παιδιά σας θα αντιμετωπίσετε μια οδυνηρή οπισθοδρόμηση, η Borba συνιστά να προβάλλετε αισιοδοξία.

«[Μπορείτε να πείτε] «Δεν πειράζει, το έχουμε αυτό.» είπε. «Αν συνεχίσετε να το λέτε, στην πραγματικότητα έχετε το παιδί σας να κρυφακούει τη στρατηγική διαχείρισης σας. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι πολύ συχνά το υιοθετούν και στη συνέχεια έχουν τον ίδιο τρόπο να καθησυχάσουν μια παρόμοια ανησυχία».

Δείτε Επίσης

Μην εκνευρίζεστε όταν τα παιδιά σας κάνουν πολλές ερωτήσεις

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να ικετεύετε το παιδί σας να σταματήσει να κάνει μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά ερωτήσεων – «Τι είναι αυτό;» «Τι κάνεις;» «Γιατί;» – είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε την περιέργεια του παιδιού σας. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα και θυμούνται αυτά που μαθαίνουν, όταν είναι ενεργά περίεργα, δείχνει έρευνα.

«Οι γονείς των πιο επιτυχημένων ανθρώπων βάζουν πάντα την εκμάθηση νέων πραγμάτων ως προτεραιότητα. Και επειδή μαθαίνουν στα παιδιά τους να ασπάζονται την περιέργεια, ένα πράγμα που παίρνουν πολύ σοβαρά είναι να απαντούν σε ερωτήσεις», έγραψε ο συγγραφέας και ερευνητής Δρ. Kumar Mehta για το Make It το 2021.

Μην αντιδράτε υπερβολικά

Είναι εύκολο να παρασυρθείς ανησυχώντας για τα παιδιά σου, αλλά ένας κακός βαθμός ή μια διαμάχη με έναν από τους φίλους τους δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Λαμβάνοντας υπόψη πόσο πολύ παρατηρούν τα παιδιά σας και συχνά μιμούνται τη διάθεση και τη συμπεριφορά σας, είναι σημαντικό να μην κατακλύζεστε από άγχος, σύμφωνα με την αναπτυξιακή ψυχολόγο Aliza Pressman. Σε γενικές γραμμές, «τίποτα δεν είναι επείγον» στην καθημερινή ζωή των παιδιών σας, λέει η Pressman, που ίδρυσε το Mount Sinai Parenting Center.

Το διάχυτο άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών, λένε οι ψυχολόγοι, οδηγώντας δυνητικά σε καταστάσεις όπως η κατάθλιψη που μπορεί να μειώσουν το κίνητρο του παιδιού να πετύχει και την αυτοπεποίθηση να πάρει τα απαραίτητα ρίσκα.

Υιοθετήστε ένα κατευναστικό μάντρα – όπως το να λέτε στον εαυτό σας «Δεν με κυνηγάει μια αρκούδα» – που σας αναγκάζει να παλέψετε και να θυμάστε ότι τα πράγματα πιθανότατα δεν είναι τόσο οδυνηρά όσο αρχικά φανταζόσασταν, συνέστησε η Pressman.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top