Now Reading
5 συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα νήπια δεν θέλουν να κάνουν κακά στο γιογιό τους

5 συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τα νήπια δεν θέλουν να κάνουν κακά στο γιογιό τους

Το παιδί σας παλεύει με τις κενώσεις του εντέρου κατά την εκπαίδευση του γιογιό; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση αυτή για το μικρό σας.

Το παιδί σας μπορεί να έχει καταφέρει να ουρήσει στο γιογιό, αλλά το να κάνει κακά στην τουαλέτα μπορεί να είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Πράγματι, πολλά νήπια αρνούνται να κάνουν κακά οπουδήποτε εκτός από την πάνα ή το παντελόνι εκπαίδευσης.

Μιλήσαμε με ειδικούς για τους λόγους πίσω από αυτό το κοινό πρόβλημα, με συμβουλές για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάνει κακά στο γιογιό.

Το νήπιό σας μπορεί να μην είναι έτοιμο για τη μετάβαση στην τουαλέτα

Εάν το παιδί σας αρνηθεί να κάνει κακά στο γιογιό, μπορεί να μην είναι έτοιμο να χάσει τις πάνες. Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία εκμάθησης τουαλέτας, αναζητήστε σημάδια ετοιμότητας. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), αυτά περιλαμβάνουν:

Παραμένουν στεγνά για τουλάχιστον 2 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είναι στεγνά μετά τον υπνάκο.

Η στάση του σώματός τους αλλά και οι εκφράσεις τους δείχνουν όταν ετοιμάζονται να κατουρήσουν ή να κάνουν κακά.

Ακολουθούν απλές οδηγίες.

Μπορούν να περπατήσουν και να βοηθήσουν στο να γδυθούν οι ίδιοι.

Ζητούν να τους αλλάξουν από βρεγμένες πάνες.

Ζητούν να χρησιμοποιήσουν το γιογιό.

Θέλουν να αλλάξουν τις πάνες για τα εσώρουχα.

Εάν τα περισσότερα από αυτά τα σημάδια δεν είναι ακόμα παρόντα, μάλλον δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μεταβείτε στα εσώρουχα. Τα περισσότερα παιδιά είναι αναπτυξιακά έτοιμα για προπόνηση στο γιογιό μεταξύ 18 και 30 μηνών. Ωστόσο, τα ατομικά σημάδια ετοιμότητας είναι πιο σημαντικά από την ηλικία.

Δεν υπάρχει κανένα όφελος από την εκπαίδευση εάν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο ή δεν θέλει. Μερικές φορές είναι καλύτερο να επιστρέψετε στις πάνες και να προσπαθήσετε ξανά σε έναν ή δύο μήνες.

Το νήπιό σας μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα

Ένα παιδί που είχε έστω και μία επώδυνη εμπειρία με δυσκοιλιότητα είναι πιθανό να θέλει να αποφύγει ξανά την κατάσταση. Έτσι, όποτε έχουν την όρεξη να πάνε, μπορεί να επιχειρήσουν να κρατήσουν τα κακά τους και να αποφύγουν να κάνουν εκκενώσεις στο γιογιό. Αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος, επειδή η συγκράτηση των κακών τα κάνει μόνο πιο σφιχτά, καθιστώντας τη διαδικασία για αργότερα ακόμη πιο δύσκολη και επώδυνη.

Εκτός από τη δυσκοιλιότητα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μικρά παιδιά μπορεί να κρατούν τα κακά τους, όπως:

Πόνος που σχετίζεται με την εκκένωση

Ασθένεια

Ζεστός καιρός

Αλλαγές στη διατροφή τους

Αφυδάτωση

Ταξίδι

Επώδυνα εξανθήματα πάνας

Άγνωστο περιβάλλον ή έλλειψη ιδιωτικότητας (όπως δημόσια μπάνια)

Διάσπαση της προσοχής (δεν θέλουν να σταματήσουν αυτό που κάνουν για να κάνουν κακά στο γιογιό)

Επισκεφτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν πιστεύετε ότι η δυσκοιλιότητα προκαλεί προβλήματα στη μετάβαση στην τουαλέτα. Οι γιατροί συνήθως συνιστούν ένα ήπιο καθαρτικό για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες για να καθαρίσουν τα κόπρανα που έχουν υποστηρίξει και να διευκολύνουν την αλλαγή.

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες είναι επίσης κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία – και μπορεί να σας ενθαρρύνουν να προσθέσετε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και νερό στο πρόγραμμα γευμάτων του παιδιού σας. Ένα παιδί που συγκρατεί τα κόπρανα πρέπει να έχει ένα σταθερό μοτίβο απαλών, άνετων κενώσεων πριν ξεκινήσει η προπόνηση με γιογιό.

Το μικρό παιδί σας μπορεί να φοβάται μήπως κάνει κακά στο γιογιό

Το να μπαίνεις στην τουαλέτα είναι τρομακτικό για πολλά παιδιά. Μπορεί να αισθάνονται σαν να χάνουν ένα μέρος του σώματός τους όταν κάνουν κακά. Ή μπορεί να μην τους αρέσει αν το νερό πιτσιλάει στον πάτο τους ή μπορεί να ανησυχούν μήπως πέσουν στην τουαλέτα.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει τους φόβους του, δοκιμάστε αυτή τη σταδιακή διαδικασία βήμα προς βήμα:

Αρχικά, επιτρέψτε στο παιδί σας να συνεχίσει να κάνει κακά σε μια πάνα – αλλά μόνο στο μπάνιο.

Μετά από μια εβδομάδα περίπου, αφήστε τα να κάνουν την πάνα τους, αλλά αφήστε τα να το κάνουν ενώ κάθονται στο γιογιό.

Στη συνέχεια, κόψτε μια τρύπα στην πάνα με ψαλίδι λίγο πριν την βάλετε στο παιδί σας και αφήστε την να τη φοράει καθώς χρησιμοποιεί την τουαλέτα. (Ακούγεται ανόητο, αλλά θα συνεχίσουν να αισθάνονται την οικειότητα και την ασφάλεια της πάνας ενώ τα κακά τους πέφτουν στο γιογιό.)

Αφού χρησιμοποιήσουν την τρύπα στην πάνα για περίπου μια εβδομάδα, θα έρθει η ώρα για τα εσώρουχα!

Το παιδί σας τρομάζει περισσότερο με το σκούπισμα; Ενθαρρύνετέ τα να εξασκηθούν με κομμάτια χαρτιού υγείας, που τους εξοικειώνουν με την όραση και τον ήχο. Μπορείτε επίσης να περιμένετε μέχρι να φύγουν από το δωμάτιο για να ξεπλυθούν.

Δείτε Επίσης

Παλινδρόμηση

Σύμφωνα με το AAP, η παλινδρόμηση της εκπαίδευσης στο γιογιό μπορεί επίσης να συμβεί αφού το παιδί έχει εκπαιδευτεί πλήρως στο γιογιό.

Μια σημαντική αλλαγή ζωής (όπως ένα νέο μωρό, μια μετακόμιση ή μια οικογενειακή σύγκρουση)

Επιθυμία για περισσότερη προσοχή

Επιθυμία για περισσότερη αυτονομία σε σχέση με τις επιλογές μπάνιου

Μια ενεργή φαντασία και «μαγική σκέψη» που θα μπορούσε να τους κάνει να φοβούνται την τουαλέτα

Μίμηση ενός φίλου που δεν είναι εκπαιδευμένος στην τουαλέτα

Μια προσωρινή επιθυμία για επιστροφή σε προηγούμενο στάδιο.

Το AAP συνιστά να αποφεύγεται η επιστροφή στις πάνες εάν συμβεί αυτό. Αντίθετα, θα μπορούσατε να προσφέρετε έναν συμβιβασμό με παντελόνια προπόνησης όπως τα Pull-Ups μέχρι να επιλύσετε το πρόβλημα.

Το νήπιό σας μπορεί να θέλει τον έλεγχο της κατάστασης

Μερικά παιδιά προτιμούν να κάθονται σε μια βρώμικη πάνα και να επιβάλλουν την εξουσία τους πάνω στην κατάσταση παρά να πηγαίνουν όταν και όπου τους λένε να πάνε. Είναι σημαντικό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αποφύγετε να εμπλακείτε σε έναν αγώνα εξουσίας. Το να μάθετε να αποδεσμεύεστε είναι μια βασική γονεϊκή δεξιότητα.

Τα παιδιά συχνά αισθάνονται αδύναμα επειδή όλα αποφασίζονται για αυτά, όπως πότε πρέπει τρώνε, να πάνε για ύπνο και πότε να πάνε στο γιογιό. Η προσφορά επιλογών στα παιδιά τα βοηθά να νιώθουν ότι έχουν κάποιο έλεγχο στη ζωή τους.

Έτσι, αναζητήστε ευκαιρίες για να προσφέρετε μικρές επιλογές όπου το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι έχει λόγο. Για παράδειγμα, «Θέλεις να φορέσεις τα κόκκινα εσώρουχα ή τα μπλε εσώρουχα σήμερα;» ή «Θες να σκουπιστείς, ή θες να σε σκουπίσω εγώ;».

Μια άλλη λύση είναι να αφαιρέσετε τις πάνες και να βάλετε στο παιδί σας υπεύθυνο για τα τσίσα και τα κακά του. Μπορούν επίσης να μοιραστούν την ευθύνη του καθαρισμού ατυχημάτων. Μερικοί γονείς προτείνουν επίσης την εφαρμογή ενός συστήματος ανταμοιβής για επιτυχημένα κακά στο γιογιό.

Άλλοι τρόποι για να κάνετε πιο εύκολη τη χρήση του γιογιό

Παρέχετε ένα στήριγμα για τα πόδια: Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να βάλει τα πόδια του σε κάτι ενώ κάθεται στην τουαλέτα για να κάνει κακά, καθώς είναι δύσκολο να εκκενώσει όταν δεν αντέχει (κάτι που απαιτεί να έχετε τα πόδια σας στο πάτωμα ή κάποιο σκαλοπάτι). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παιδιά συχνά κάθονται οκλαδόν σε μια γωνία για να κάνουν την πάνα τους, καθώς το οκλαδόν είναι μια πολύ αποτελεσματική στάση για να βγάλουν τα κακά από το σώμα.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Βάλτε το παιδί σας να κάθεται στην τουαλέτα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν υπάρχει κάποια στιγμή της ημέρας που συνήθως κάνουν κακά στην πάνα τους, επιλέξτε αυτή τη φορά για να καθίσουν στην τουαλέτα.

Η εισαγωγή τροφής στο στομάχι στέλνει σήματα στο παχύ έντερο που σας κάνουν να θέλετε να κάνετε εκκενώσεις (αυτό ονομάζεται αντανακλαστικό του γαστροκολικού). τότε το σώμα είναι προετοιμασμένο για κακά.

Όπως πάντα, εάν αντιμετωπίζετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τις κινήσεις του εντέρου του παιδιού σας ή την αντίσταση στο γιογιό, φροντίστε να επικοινωνήσετε με έναν παιδίατρο ή έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Μαζί, μπορείτε να καταλάβετε το σωστό σχέδιο για τις ανάγκες του παιδιού σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top