Now Reading
Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες αντιδρούν θετικά στο δέος, αλλά λίγες έρευνες έχουν εξετάσει το δέος στην παιδική ηλικία. Βρήκαμε ότι τα παιδιά αντιλαμβάνονται μια διαφορά μεταξύ των εμπειριών δέους και άλλων ειδών καθημερινών στιγμών. Αυτή η διαφορά επηρεάζει τα συναισθήματά τους και τις πτυχές της αίσθησης του εαυτού τους.

Αυτό το δοκίμιο συντάχθηκε από την Artemisia O’bi και τον Fan Yang:

Καθώς ταξιδεύουμε στη ζωή, συναντάμε πολλά σκαμπανεβάσματα, και σε διαφορετικά σημεία της διαδρομής, βρισκόμαστε επίσης σε στιγμές που μας συγκινούν βαθιά. Μερικές από αυτές είναι εμπειρίες δέους: φορές που αντιλαμβανόμαστε πράγματα τόσο τεράστια που ξεπερνούν την υπάρχουσα κατανόησή μας για τον κόσμο, μας κάνουν να ξεχνάμε τις συνήθεις ανησυχίες μας, να μας πηγαίνουν πέρα από τα όρια του εαυτού μας και να νιώθουμε έκπληκτοι και συνδεδεμένοι με τον κόσμο .

Πώς είναι όμως αυτές οι στιγμές όταν συμβαίνουν στην παιδική ηλικία; Από ποιο σημείο της ζωής μπορούμε να εκτιμήσουμε το δέος;

Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις αντιλήψεις των παιδιών για το δέος τους πρώτους μήνες του 2020, ακριβώς τη στιγμή που εμφανιζόταν η πανδημία του COVID-19. Εκείνη την εποχή, ο εξωτερικός μας κόσμος γινόταν όλο και πιο περιορισμένος, με εκτεταμένο κλείσιμο σχολείων και lockdown, ωστόσο τα παιδιά ηλικίας 4 έως 9 ετών με τα οποία δουλέψαμε στο Human Nature and Potentials Lab –ένα ερευνητικό κέντρο αναπτυξιακής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο– παρέμεινε το ίδιο ανοιχτό και γεμάτο θαύματα όσο ποτέ. Η αντίθεση ήταν αισθητή.

Οι συζητήσεις μας άρχισαν να στροβιλίζονται γύρω από την ευφάνταστη και ανθεκτική φύση των παιδιών. Σκεφτήκαμε την πιθανότητα οι πρώιμες εμπειρίες δέους να επηρεάσουν την κοσμοθεωρία των παιδιών και ίσως ακόμη και την αίσθηση του εαυτού τους. Αναρωτηθήκαμε αν τα παιδιά παρατήρησαν ή όχι τη διαφορά μεταξύ των στιγμών δέους και άλλων ειδών καθημερινών στιγμών στη ζωή και πώς αυτές οι αντιλήψεις μπορεί να τα επηρεάσουν. Αυτά τα ερωτήματα μας οδήγησαν να σχεδιάσουμε νέες μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Οι ενήλικες εκτιμούν το δέος

Έρευνα σε ενήλικες έχει δείξει ότι οι εμπειρίες δέους προκαλούν την αίσθηση της αντίληψης κάτι τεράστιο που ξεπερνά την τρέχουσα κατανόησή του και πολλά ιστορικά και πνευματικά κείμενα σημειώνουν την κεντρική θέση του δέους στις εμπειρίες αιχμής. Υπάρχει ακόμη και έρευνα που θεωρεί πώς το δέος μπορεί να βοήθησε τους προγόνους μας να επιβιώσουν σε όλη την ιστορία.

Παρά τις πολλές διαφορετικές μελέτες που δείχνουν ότι οι ενήλικες αντιδρούν θετικά στο δέος, λίγες έρευνες έχουν εξετάσει εμπειρίες που προκαλούν δέος νωρίς στη ζωή.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αμφιβάλλουν για την ικανότητα των παιδιών να αντιλαμβάνονται το δέος. Δεδομένου ότι για το δέος συνήθως γίνεται λόγος στο πλαίσιο μιας βαθιάς εμπειρίας, θα μπορούσε να συμβαίνει ότι το δέος είναι μια σύνθετη υποκειμενική κατάσταση που εμφανίζεται μόνο με ουσιαστική εμπειρία ζωής και σοφία. Αναγνωρίσαμε αυτή τη δυνατότητα, αλλά οι άνθρωποι που περνούν άφθονο χρόνο με παιδιά μπορούν να σας πουν ότι κοιτάζουν τον κόσμο με έντονα μάτια και μεγάλη περιέργεια. Παρατηρούν και απολαμβάνουν αυτό που μπορεί να φαίνεται κοσμικό σε εμάς ως ενήλικες.

Ως εκ τούτου, ασχοληθήκαμε με την ιδέα ότι το δέος μπορεί επίσης να είναι μια βαθιά ριζωμένη ανθρώπινη εμπειρία – μια εμπειρία που θα μπορούσε να εκτιμηθεί ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Μελετώντας την αίσθηση του δέους των παιδιών

Ξεκινήσαμε εξετάζοντας τις απαντήσεις των παιδιών σε διαφορετικές μορφές δέους για να δούμε αν θα έκαναν διάκριση ανάμεσα στις εμπειρίες που προκαλούν δέος και τις καθημερινές εμπειρίες.

Στην πρώτη μας μελέτη, δείξαμε στα παιδιά ένα βίντεο με θετικές, όμορφες σκηνές της φύσης από το «Planet Earth» του BBC και τους ζητήσαμε να το συγκρίνουν με ένα βίντεο που δείχνει καθημερινές σκηνές μικρών φυτών που αναπτύσσονται σε έναν συνηθισμένο κήπο στην πίσω αυλή. Μετά την παρακολούθηση κάθε βίντεο, τα παιδιά ανέφεραν ότι έβλεπαν τον εαυτό τους μικρότερο μετά την παρακολούθηση του βίντεο που προκαλεί δέος από ό,τι μετά το καθημερινό βίντεο. Μοιράστηκαν ότι θα ήθελαν να ξαναδούν το βίντεο που τους προκαλούσε δέος. Ένιωσαν επίσης περισσότερο κίνητρο να εξερευνήσουν και να κατανοήσουν άγνωστα πράγματα.

Στην επόμενη μελέτη μας, τα παιδιά ανέφεραν ακόμη και παρόμοια συναισθήματα ως απάντηση σε ένα βίντεο με εικόνες φυσικών καταστροφών σε σύγκριση με τις συνηθισμένες εικόνες κήπου της πίσω αυλής. Αυτό υποστηρίζει την άποψη ότι ένα αίσθημα δέους μπορεί να προκληθεί όχι μόνο από θετικές εμπειρίες αλλά και από αρνητικές ή απειλητικές τεράστιες εμπειρίες, όπως αυτές που περιλαμβάνουν αντιληπτικά τεράστιες φυσικές καταστροφές.

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα παιδιά αντιλήφθηκαν μια διαφορά ανάμεσα στις εικόνες που προκαλούν δέος και τις καθημερινές εικόνες και αναρωτηθήκαμε: Εάν τα παιδιά μπορούσαν να αντιληφθούν δέος, τι είδους επιρροή θα μπορούσαν να έχουν οι στιγμές που προκαλούν δέος στην αίσθηση του εαυτού τους;

Η επίδραση του δέους στην αίσθηση του εαυτού

Στρέψαμε την προσοχή μας στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουμε στην αίσθηση του εαυτού των παιδιών – στην κατανόησή τους και στην αίσθηση της μοναδικότητάς τους.

Σχεδιάσαμε μια μελέτη για να δούμε αν τα παιδιά μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά σε εικόνες που προκαλούν δέος σε σχέση με κοινωνικές εικόνες που προκαλούν δέος, όπως σκηνές μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Με βάση την έρευνα που δείχνει πώς τα μεγάλα πλήθη μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ασήμαντοι και αποατομικευμένοι, σκεφτήκαμε ότι τα μεγάλα πλήθη μπορεί να προκαλούν δέος, αλλά μπορεί να μην επιφέρουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους.

Δείξαμε στα παιδιά τα ίδια όμορφα βίντεο με τη φύση από την πρώτη μελέτη, μαζί με βίντεο με μεγάλα πλήθη που κινούνταν στους δρόμους της πόλης. Τους κάναμε παρόμοιες ερωτήσεις προβληματισμού από τις πρώτες μας μελέτες και συμπεριλάβαμε επιπλέον ερωτήσεις για να διερευνήσουμε την επίδραση της εικόνας στην αίσθηση του εαυτού τους.

Δείτε Επίσης

Βρήκαμε πολλαπλά θετικά αποτελέσματα του βίντεο με τη φύση στην αίσθηση του εαυτού των παιδιών. Οι σκηνές της φύσης ήταν πιο πιθανό από τις σκηνές του πλήθους να οδηγήσουν τα παιδιά να σκεφτούν πέρα από τις συνήθεις ανάγκες και επιθυμίες τους. Έκαναν επίσης τα παιδιά να αισθάνονται πιο ικανά να βελτιώσουν τη ζωή τους και πιο μοναδικά.

Το δέος έρχεται σε πολλές ποικιλίες

Τουλάχιστον τρεις τύποι εικόνων που προκαλούν δέος έχουν τραβήξει μεγάλη προσοχή στην επιστήμη και έχουν ερευνηθεί σε μελέτες ενηλίκων: απέραντη φύση, απειλητικές φυσικές καταστροφές και απεικονίσεις αντικειμένων σε ασυνήθιστη κλίμακα, όπως μικροσκοπικές εικόνες ή αντικείμενα που κινούνται σε αργά κίνηση.

Συγκρίναμε τις απαντήσεις των παιδιών σε εικόνες για καθεμία από αυτές τις τρεις κατηγορίες δέους με αυτές των καθημερινών σκηνών. Κάναμε νέες ερωτήσεις σχετικά με τα συναισθήματα δέους, φόβου και χαράς των παιδιών, καθώς και την εξοικείωσή τους με τις εικόνες.

Και οι τρεις τύποι εικόνων οδήγησαν σε μεγαλύτερη αίσθηση δέους από τις καθημερινές εικόνες και αύξησαν το κίνητρο των παιδιών να μάθουν νέα πράγματα. Αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι δεν είναι μόνο μια κατηγορία δέους που έχει αυτού του είδους τα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δέους –πολλά περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε– που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν και να παρακινήσουν τα παιδιά να σκεφτούν και να ενεργήσουν διαφορετικά.

Αγκαλιάζοντας το δέος από την αρχή της ζωής

Οι μελέτες μας ρίχνουν φως στις αντιλήψεις των παιδιών για τη διαφορά μεταξύ των εμπειριών δέους και άλλων ειδών καθημερινών στιγμών. Και αυτή η διαφορά επηρεάζει την αίσθηση του δέους, της χαράς και του φόβου τους, μαζί με το κίνητρό τους για εξερεύνηση, την επίγνωση των πραγμάτων που πρέπει να κατανοήσουν και τις πτυχές της αίσθησης του εαυτού τους.

Παρόλο που οι εμπειρίες δέους είναι περίπλοκες και βαθιές, φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να μεγαλώσουμε για να τις εκτιμήσουμε. Αντίθετα, μας δίνεται το δώρο της ευαισθησίας στο δέος ακόμα και στην παιδική μας ηλικία, το οποίο συνεχίζουμε στη ζωή καθώς εμπνέουμε συνεχώς.

Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αξία της καλλιέργειας δέους στην παιδική ηλικία. Ταυτόχρονα, προκαλούν προβληματισμό για κάθε ενήλικα: Μήπως χάνουμε τη βαθιά ριζωμένη ικανότητά μας να βρίσκουμε και να εκτιμούμε το δέος; Μέσα στις πολυάσχολες ζωές μας, ίσως πρέπει να θυμόμαστε ότι ήμασταν όλοι κάποτε παιδιά και όλοι έχουμε τη δυνατότητα να βιώσουμε την ομορφιά του κόσμου που προκαλεί δέος με ευγνώμονες τρόπους.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top