Now Reading
Μεγάλη προσοχή στα συστατικά των συσκευασμένων παιδικών τροφών

Μεγάλη προσοχή στα συστατικά των συσκευασμένων παιδικών τροφών

Νέα έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία βρεφικών τροφών περιέχει επικίνδυνες ουσίες

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε πρόσφατα εξέτασε 168 είδη παιδικών τροφών για τέσσερα τοξικά μέταλλα: αρσενικό, μόλυβδο, υδράργυρο και κάδμιο. Η οργάνωση Healthy Babies Bright Futures (HBBF) ανέθεσε την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι το 95% των παιδικών τροφών μολύνθηκαν από τουλάχιστον ένα μέταλλο και 1 στα 4 περιείχε και τα τέσσερα μέταλλα. Μόνο εννέα από τις 168 παιδικές τροφές που δοκιμάστηκαν δεν βρέθηκαν να περιέχουν αρσενικό, μόλυβδο, κάδμιο ή υδράργυρο.

Η δοκιμή εξέτασε 61 διαφορετικές μάρκες παιδικών τροφών και 13 είδη τροφίμων, από βρεφικό γάλα και χυμούς έως μπισκότα και σνακ. Αυτά τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδικό φαγητό που χρησιμοποιείτε να περιέχει ίχνη αυτών των τοξικών μετάλλων.

Τα τρόφιμα με το υψηλότερο κίνδυνο είναι χυμοί φρούτων και προϊόντα ρυζιού, όπως τα σνακ και τα σιτηρά, επειδή το αρσενικό χρησιμοποιείται ως φυτοφάρμακο σε ορυζώνες. Τέσσερα από τα επτά δημητριακά για βρέφη που ελέγχθηκαν περιείχαν την ανόργανη μορφή του αρσενικού, η οποία είναι ακόμη πιο τοξική, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα όρια που έθεσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι καλλιέργειες ρίζας, όπως οι γλυκοπατάτες και τα καρότα, είναι και αυτοί που είναι εν γένει υπεύθυνες.

Ο μόλυβδος βρέθηκε συχνότερα, εμφανιζόμενος στο 94% των παιδικών τροφών που εξετάστηκαν. Το κάδμιο και το αρσενικό εμφανίστηκαν σε περίπου τρία τέταρτα του φαγητού και ο υδράργυρος βρέθηκε σε λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο.

Τα τρία κορυφαία τοξικά υλικά – ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό – χρησιμοποιούνται συχνά σε φυτοφάρμακα. Είναι γνωστοί καρκινογόνοι παράγοντες για τον άνθρωπο. Ακόμα κι αν είναι φυσικά στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλoν, δεν πρέπει να βρίσκονται σε τρόφιμα. Και τα τέσσερα μέταλλα είναι νευροτοξικά, θέτοντας σοβαρές απειλές στην παιδική ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Η ανάλυση δεδομένων που ανέθεσε επίσης η HBBF έδειξε ότι η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά IQ: Τα παιδιά από την Αμερική ηλικίας 0 έως 24 μηνών έχουν ήδη χάσει πάνω από 11 εκατομμύρια βαθμούς IQ από έκθεση σε αρσενικό και μόλυβδο στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα με βάση το ρύζι αποτελούν μόνο το 20% αυτής της απώλειας IQ.

Δείτε Επίσης

Άλλες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ελλειμματική προσοχή και άλλα ζητήματα μάθησης και συμπεριφοράς. Με τόσο υψηλό κίνδυνο, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ο FDA δεν έχει εκδώσει κανονισμούς για αυτά τα τρόφιμα, αλλά για σχεδόν το 90 τοις εκατό των παιδικών τροφών που δοκιμάστηκαν, ο FDA δεν έχει καθορίσει πρότυπα που να περιορίζουν τα ίχνη τοξικών μετάλλων.

Το HBBF προτείνει σνακ χωρίς ρύζι και δημητριακά χωρίς ρύζι για να αποφευχθεί η έκθεση των παιδιών σε αυτού του είδους τη μόλυνση. Τα λαχανικά, με εξαίρεση τη γλυκοπατάτα και το καρότα, μπορούν επίσης να βοηθήσουν, αλλά και να αλλάξουν τις τροφές για τον πονόδοντο με παγωμένες μπανάνες. Η HBBF λέει ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις έχουν 80% χαμηλότερα επίπεδα των μετάλλων κατά μέσο όρο από τα συνηθισμένα τρόφιμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top