Now Reading
Strange things: αποκωδικοποιώντας τα περίεργα (και αξιολάτρευτα) χαρακτηριστικά των μωρών

Strange things: αποκωδικοποιώντας τα περίεργα (και αξιολάτρευτα) χαρακτηριστικά των μωρών

Εδώ είναι ο λόγος πίσω από μερικές από τις πιο αστείες και αξιολάτρευτες μικρές ιδιορρυθμίες τους.

Τα μωρά είναι απίστευτα. Είναι και λίγο περίεργα. Όλα τα μωρά έχουν παραξενιές. Μάθετε για μερικά από τα πιο κοινά (και τα πιο αξιολάτρευτα) περίεργα χαρακτηριστικά με αυτόν τον οδηγό.

Γιατί τα μωρά μυρίζουν τόσο όμορφα

Δύο λέξεις: καθαρότερος ιδρώτας. Οι αποκρινείς αδένες –οι οποίοι βρίσκονται στις μασχάλες, στο στήθος/στο στήθος και στη βουβωνική χώρα και σχετίζονται με έντονη οσμή σώματος– δεν είναι ενεργοί μέχρι την εφηβεία. Επίσης, το άρωμα του μωρού σας είναι οικείο σε εσάς, άρα μυρίζει όμορφα.

Καθένας από εμάς έχει ένα «αποτύπωμα οσμής» που είναι τόσο ξεχωριστό όσο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Μερικοί γονείς μπορούν να αναγνωρίσουν το νεογέννητό τους μόνο από το άρωμα και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα οσφρητικά τους ίχνη κυκλοφορούν στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η πρώιμη έκθεση κάνει το άρωμα ελκυστικό.

Γιατί τα μωρά πιπιλίζουν τα δάχτυλα των ποδιών τους

Το μικρό σας μαθαίνει για τα αντικείμενα γύρω του (συμπεριλαμβανομένων αυτών των μικροσκοπικών δακτύλων του ποδιού) βάζοντάς τα στο στόμα του. Οι νευρικές ίνες στο στόμα είναι πιο ευαίσθητες από αυτές των δακτύλων. Όταν το μωρό σας πιπιλάει τα μέρη του σώματός του, βιώνει μια μεγάλη ποικιλία από συναρπαστικές αισθήσεις.

Ενώ τα μωρά λατρεύουν να πιπιλίζουν οτιδήποτε μπορούν να βάλουν τα χείλη τους –παιχνίδια, τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, κουβέρτες– πολλά μωρά 4 και 5 μηνών απλώς βρίσκουν ευκολότερο να βάλουν τα πόδια τους στο στόμα τους.

Γιατί τα νύχια του μωρού μεγαλώνουν τόσο γρήγορα

Δεν το φαντάζεστε: Τα νύχια του μωρού σας στην πραγματικότητα μεγαλώνουν δύο φορές πιο γρήγορα από τα δικά σας. Αλλά υπάρχει ένας απλός λόγος πίσω από αυτό: ο μεταβολικός ρυθμός ενός παιδιού είναι υψηλότερος από αυτόν των ενηλίκων, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα του δέρματος (αυτά που αποτελούν τη σύνθεση των νυχιών τους) ανατρέπονται πιο γρήγορα.

Γιατί τα μωρά τρομάζουν τόσο συχνά

Όλα τα υγιή νεογέννητα γεννιούνται με μια εξελικτικά προγραμματισμένη, ακούσια παρόρμηση που ονομάζεται αντανακλαστικό Moro. Εάν το μωρό σας τρομάζει από μια σειρήνα, μια κόρνα αυτοκινήτου ή άλλο δυνατό ήχο, θα σηκώσει τα χέρια του διάπλατα, θα απλώσει τα δάχτυλά του και ενστικτωδώς θα πιάσει κάτι (συνήθως εσάς). Στη συνέχεια θα φέρουν τα χέρια τους πίσω στο σώμα τους και θα χαλαρώσουν.

Τα νεογνά δεν έχουν μάθει ακόμη να διακρίνουν τους κοινούς και ασυνήθιστους θορύβους. Καθώς το μωρό σας ωριμάζει, ο εγκέφαλός του θα μάθει να διακρίνει διαφορετικούς τύπους ήχου και κίνησης και αυτό το πρωτόγονο αντανακλαστικό θα σβήσει.

Γιατί παθαίνουν λόξιγκα

Ο λόξιγκας προκαλείται από μια ακούσια σύσπαση του διαφράγματος, αν και ο λόγος που εμφανίζεται τόσο συχνά στα μωρά δεν είναι απολύτως γνωστός. Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να συμβεί όταν τα μωρά τρώνε πάρα πολύ ή καταπίνουν πολύ αέρα ενώ τρώνε (κάτι που μπορεί να δείτε όταν η θηλή στο μπιμπερό τους είναι πολύ μεγάλη ή όταν βρεθούν να αντιμετωπίζουν μια αναπνοή γάλακτος ενώ θηλάζουν).

Τα καλά νέα είναι ότι ο λόξιγκας δεν είναι επιβλαβής ή άβολος για το μωρό σας και θα υποχωρήσει από μόνος του.

Γιατί τα μωρά χτυπούν το κεφάλι τους στο κρεβάτι τη νύχτα

Το χτύπημα του κεφαλιού μπορεί να είναι ο τρόπος ενός μωρού να νανουρίζει τον εαυτό του για ύπνο. Αν και μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό, συνήθως δεν είναι τίποτα ανησυχητικό. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι έως και το 15% των υγιών παιδιών το κάνουν (αν και είναι τρεις φορές πιο συχνό στα αγόρια).

Δείτε Επίσης

Το χτύπημα ξεκινά συνήθως όταν τα μωρά είναι περίπου 8 μηνών, μόνο το 5% των παιδιών θα το κάνει για περισσότερο από μερικούς μήνες. Εάν ένα παιδί χτυπάει το κεφάλι του μετά τα πρώτα του γενέθλια, παρουσιάζει καθυστέρηση στη γλώσσα ή αποφεύγει την οπτική επαφή, μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

Γιατί τα μωρά τυλίγουν τα δάχτυλά τους γύρω από τα δικά σας

Είναι ο τρόπος τους να σου δείχνουν αγάπη. Ξεκινώντας από τους 3 ή 4 μήνες, το μωρό σας είναι σε θέση να κρατά τα δάχτυλά σας και μπορεί να το κάνει με κάθε ευκαιρία, όπως όταν το ταΐζετε ή το κρατάτε. Δέχονται επίσης ένα λάκτισμα όταν ακούν τη φωνή σας, επομένως ένας άλλος υπέροχος τρόπος να δεθείτε είναι να τους μιλήσετε ή να τους τραγουδήσετε.

Γιατί στα μωρά τρέχουν τα σάλια

Τα βρέφη έχουν ένα ανώριμο νευρικό σύστημα και δεν έχουν τόσο πολύ έλεγχο στο στόμα τους όσο τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες. Σίγουρα, ο ώμος σας μπορεί να μουλιάσει όταν τα μεταφέρετε, αλλά το σάλιο δεν θα διαρκέσει για πάντα: Συνήθως μειώνεται μέχρι το τέλος του πρώτου έτους.

Γιατί τα μωρά έχουν «βατραχοπόδαρα» όταν κοιμούνται

Το “Frog legs” μπορεί απλώς να είναι ένα από τα πιο χαριτωμένα μωρουδίστικα χαρακτηριστικά και επίσης ένα από τα πιο περίεργα. Αποδεικνύεται ότι αυτή η στάση «βατραχοπόδαρα» είναι εξαιρετικά γνωστή για το μωρό σας. Κατά τη διάρκεια του τον πρώτο ή δύο μήνες της ζωής τους, τα χέρια, τα πόδια, οι αγκώνες και τα γόνατά τους θα είναι λυγισμένα όταν κοιμούνται, σαν να ήταν στη μήτρα. Καθώς το νευρικό τους σύστημα ωριμάζει, τα πόδια τους θα ισιώσουν και θα κοιμούνται σε πιο χαλαρή θέση.

Γιατί τα μωρά λατρεύουν να παίζουν κούκου-τζα

Τα κάνει να γελάνε! Υπάρχει επίσης το στοιχείο της έκπληξης, το γεγονός ότι μαθαίνουν για τη μονιμότητα των αντικειμένων και τις χαρές της προσοχής από τον φροντιστή τους. Αλλά μην μπείτε στον κόπο να παίξετε κούκου-τζα (peekaboo) πριν γίνουν 6 μηνών, γιατί δεν θα μπορούν να δώσουν προσοχή για αρκετό καιρό για να το απολαύσουν.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top