Now Reading
Έλα, πάρε μια ανάσα!

Έλα, πάρε μια ανάσα!

Αναπνευστικές ασκήσεις και τεχνικές για… ήρεμα… παιδιά

Το να γνωρίζει κανείς πώς να διατηρήσει την ηρεμία και την ψυχραιμία του είναι μια σημαντική ικανότητα ζωής – τόσο για κάθε παιδί αλλά και για κάθε ενήλικας. Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες να ηρεμούν και να παραμένουν ψύχραιμοι παρά τις διάφορες συναισθηματικές προκλήσεις ή όσα μπορούν να τους αναστατώσουν.

Πάρε μια βαθιά ανάσα

Μπορεί να θυμίζει λίγο τη στιγμή που ο γιατρός λέει ακριβώς την ίδια φράση όταν περιμένει με το στηθοσκόπιο για να σας ακροαστεί, αλλά το να λέτε το παιδί σας να «πάρει μια βαθιά ανάσα» στη μέση μιας δύσκολης στιγμής, όταν υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει είναι απίθανο να λειτουργήσει, αυτές οι τεχνικές θα έχουν ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα όταν και οι δύο αισθάνεστε ήρεμοι. Είναι σημαντικό οι αναπνευστικές ασκήσεις να είναι διασκεδαστικές και συναφείς με τα παιδιά.

Δοκιμάστε αυτές τις απλές δραστηριότητες αναπνοής μαζί και βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να ηρεμεί όταν αισθάνεται θυμωμένο, αναστατωμένο ή ανήσυχο.

Αναπνοή της κοιλιάς (με αρκουδάκια)

Η κοιλιακή αναπνοή καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και είναι εύκολη να την επιτύχει κανείς. Ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει το αγαπημένο του αρκουδάκι και στη συνέχεια να βρεθεί σε μια θέση που να νιώθει άνετα με την πλάτη του. Ζητήστε του να τοποθετήσει το αρκουδάκι του στην κοιλιά του και να εισπνεύσει μέσα από τη μύτη του (όπως όταν μυρίζει ένα λουλούδι) και να βγάλει έξω από το στόμα του τον αέρα (όπως όταν φυσάει τα κεριά γενεθλίων). Αυτό θα μάθει τα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν την κοιλιά τους για να πάρουν μεγάλες βαθιές αναπνοές

Να φυσήξουμε φυσαλίδες

Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακινήσετε το παιδί σας να αρχίσει να εξασκεί την ηρεμία με έναν μη απειλητικό, αλλά παιχνιδιάρικο τρόπο. Μπορείτε να το δοκιμάσετε αυτό σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους. Πείτε στο παιδί ότι αν εισπνεύσουν πρώτα (μέσω της μύτης) και γεμίσουν την κοιλιά τους με αέρα πριν εκπνεύσουν, θα φυσήξουν μεγαλύτερες φυσαλίδες. Διασκεδάστε με αυτό, μην ανησυχείτε υπερβολικά αν δεν το καταφέρετε – η άσκηση αναπνοής είναι το κλειδί.

Να φυσήξουμε τον ανεμόμυλο

Χρησιμοποιώντας έναν ανεμόμυλο είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να εξασκηθείτε στην αναπνοή – εισπνοή κι εκπνοή. Τα παιδιά μπορούν να φανταστούν ότι ο ανεμόμυλος είναι ένα λουλούδι (που το μυρίζουν καθώς αναπνέουν) και βλέποντάς το να κινείται καθώς εκπνέουν.

Μπζζζζζζζζ ας κάνουμε τις μελισσούλες

Δείτε Επίσης

Αναπνεύστε και προσποιηθείτε ότι μυρίζετε ένα λουλούδι. Καθώς αναπνέετε, κάνετε έναν ήχο βουητό μελισσών.

Ας μάθουμε τον συνδυασμό: 4-7-8

Πείτε στα παιδιά «αναπνεύστε και αφήστε το σώμα σας να χαλαρώσει. Κλείστε το στόμα σας και αναπνεύστε για να μετρήσετε 4, κρατήστε την αναπνοή για 7 και αναπνεύστε αργά για 8 δευτερόλεπτα». Ύστερα θα χρειάζεται απλώς να τους λέτε 4-7-8 και να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να νιώσουν καλύτερα.

Μέτρα μέχρι το δέκα

Ένα εισπνοή – 2 εκπνοή – 3 εισπνοή – 4 εκπνοή – 5 εισπνοή – 6 εκπνοή – 7 εισπνοή – 8 εκπνοή – 9 εισπνοή – 10 εκπνοή. Δέκα ήρεμες αναπνοές είναι αρκετές για να κάνουν το παιδί να επικεντρωθεί στον εαυτό, να ξεπεράσει ένα αρνητικό συναίσθημα ή να βγει από μια δυσάρεστη κατάσταση και να ηρεμήσει.

Οι ίδιες ασκήσεις κάνουν καλό και στους γονείς. Επίσης μπορείτε να κάνετε μαζί εξάσκηση, ως παιχνίδι, ή να τις εντάξετε στην καθημερινότητά σας ως μία πνευματική και ψυχική ιεροτελεστία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top