TOP

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο: 8 συμβουλές «επιβίωσης»

Ακολουθώντας τα παρακάτω tips, θα ανακουφιστείτε από το στρες των πρώτων ημερών και θα κάνετε πιο εύκολη την προσαρμογή στη νέα καθημερινότητα, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.

Το δύσκολο κομμάτι της φροντίδας ενός μωρού αρχίζει, ουσιαστικά, μετά την επιστροφή από το μαιευτήριο στο σπίτι. Ωστόσο, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα κάνετε πιο εύκολα τα πράγματα για εσάς και όλη την οικογένεια.

1. Θέστε από την αρχή κάποια όρια στις επισκέψεις: Αν νιώθετε υπερβολικά κουρασμένη για να υποδεχτείτε κόσμο ή ανησυχείτε για ιώσεις, ξεκαθαρίστε σε φίλους και γνωστούς ότι δεν είστε ακόμα έτοιμη για επισκέψεις. Χωρίς ενοχές. Προηγούνται η υγεία του μωρού και η ψυχική ηρεμία σας.

2. Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια: Αν ο σύζυγός σας επιστρέψει σύντομα στη δουλειά, εξασφαλίστε ήδη πριν από τον τοκετό μια βοήθεια στο σπίτι, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες. Ιδιαίτερα αν πρόκειται να γεννήσετε με προγραμματισμένη καισαρική, καθώς τις πρώτες μέρες μετά το χειρουργείο οποιαδήποτε κίνηση κάνετε μπορεί να είναι επώδυνη.

3. Ακούστε το ένστικτό σας: Είναι δύσκολο να το διακρίνετε ανάμεσα στις ανησυχίες που αναπόφευκτα βασανίζουν μια νέα μαμά, αλλά better safe than sorry, δηλαδή καλύτερα να εξετάζετε ό,τι σας προβληματίζει, κι ας είναι υπερβολικό.

4. Εξασφαλίστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας: Αρκεί για να αφιερώσετε μερικά λεπτά σε ένα ντους για να νιώσετε αμέσως καλύτερα. Εξασφαλίστε λίγο χρόνο για εσάς, με κάθε ευκαιρία. Το χρωστάτε και στον εαυτό σας αλλά και στο μωρό σας, καθώς έτσι θα είστε σε θέση να το φροντίσετε καλύτερα.

5. Επενδύστε σε μια πηγή white noise (λευκού θορύβου): Κατεβάστε μια σχετική εφαρμογή κινητού ή, απλά, δοκιμάστε να βάλετε τον απορροφητήρα της κουζίνας. Ο λευκός θόρυβος βοηθάει τα μωρά να ηρεμήσουν και να αποκοιμηθούν, εκεί που όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.

6. Μοιραστείτε στα social media μόνο ό,τι σας κάνει να νιώσετε άνετα: Ή μη μοιραστείτε καθόλου τη γέννηση του παιδιού σας, αν δεν το θέλετε. Ακόμα και αν όλοι οι φίλοι και γνωστοί σάς έχουν ζητήσει να το ανακοινώσετε μόλις γεννήσετε, εσείς είστε που θα αποφασίσετε πότε και αν θα το κοινοποιήσετε στο Facebook.

7. Γεμίστε το πιάτο σας: Οι πρώτες μέρες μετά τον τοκετό δεν είναι η ιδανική περίοδος για να προσπαθήσετε να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, καθώς οι ανάγκες του οργανισμού σας σε θρεπτικά στοιχεία αλλά και ενέργεια είναι αυξημένες. Ειδικά αν θηλάζετε. Άλλωστε, με το θηλασμό καίτε θερμίδες και μπορεί να χάσετε κιλά χωρίς να το καταλάβετε!

8. Βγείτε έξω: Ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, μπορείτε να πάρετε άνετα το καρότσι και να βγείτε μια βόλτα με το μωρό, αρκεί να μη βρεθείτε σε εσωτερικούς χώρους όπου ελλοχεύουν λοιμώξεις για το ευαίσθητο ανοσοποιητικό του. Αρκεί, επίσης, να αποφεύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, καθώς το μωρό δεν είναι ακόμα σε θέση να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Φροντίστε πάντως να βγαίνετε έξω καθημερινά, έστω κι αν αυτό σημαίνει, κάποιες μέρες, ότι κάθεστε για λίγο στη βεράντα ή στην αυλή σας: η σωματική δραστηριότητα και το φως του ήλιου ευεργετούν την ψυχική διάθεση και μπορεί να σας προστατέψουν ακόμα και από την επιλόχειο κατάθλιψη.

Καταχώρησε Σχόλιο