Now Reading
Ψυχολογική προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Ψυχολογική προετοιμασία για την πρώτη μέρα στο σχολείο

Φράσεις στήριξης κι ενθάρρυνσης από την πρώτη έως την τελευταία μέρα της σχολικής χρονιάς

Κάθε αρχή και δύσκολη λένε – αλλά η αρχή της σχολικής ζωής για ένα παιδί δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Κι όχι μόνο δεν χρειάζεται αλλά δεν πρέπει να είναι. Η αρχή της σχολικής ζωής είτε ξεκινάει σε πολύ μικρή ηλικία και στον παιδικό σταθμό είτε γύρω στα 5-6 με το νηπιαγωγείο πρέπει να γίνεται ομαλά, χωρίς άγχος και ως μια ευχάριστη διαδικασία. Το ίδιο ισχύει για το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς.

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά, να τους μιλάνε, να τα στηρίζουν και να τα βοηθούν να εκφράσουν, ανακαλύψουν και διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να φορτώνουν τα παιδιά με επιπλέον άγχος που μπορεί να προκύψει από τις δικές τους φοβίες, ανασφάλειες ή προσδοκίες.

Τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουν ότι:

  • Ότι είστε υπερήφανα γι’ αυτά κι ότι η αγάπη σας δεν επηρεάζεται από τις επιδόσεις τους στο σχολείο
  • Ότι η επιτυχία είναι στο δικό τους χέρι
  • Ότι το σχολείο είναι ένα μέρος για να αποκτήσουν γνώσεις και να κάνουν νέους φίλους
  • Στο τέλος της σχολικής μέρας θα σας βρουν κοντά τους για όλα όσα θέλουν και χρειάζονται

Φράσεις που είναι σημαντικό να ακούν τα παιδιά στην πρώτη τους μέρα – αλλά και όσο πιο συχνά γίνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

  • Μπορείς να καταφέρεις πολλά, αν το προσπαθήσεις

Το παιδί χρειάζεται να νιώθει τη σιγουριά σας, ότι το πιστεύετε, ότι του έχετε εμπιστοσύνη. Αυτή η εμπιστοσύνη θα του δώσει το θάρρος και τη δύναμη να πιστέψει στον εαυτό του και να σταθεί στα πόδια του

  • Δεν χρειάζεται να έχεις την πρωτιά

Όσο πιο νωρίς αφαιρέσετε το άγχος των βαθμών, της επίδοσης και του ανταγωνισμού τόσο πιο νωρίς τα παιδιά θα επικεντρωθούν στη γνώση, στην κατανόηση, στα ενδιαφέροντα. Με τον τρόπο αυτό θα ενδιαφερθούν από μόνα τους και για τους βαθμούς και θα τους κυνηγήσουν.

  • Σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός

Να ακολουθήσουν και να απολαύσουν όλα τα βήματα και να μην έχουν το μυαλό τους μόνο στο τέλος, αλλά στη διαδρομή – κι η πρώτη μέρα είναι μόλις το βήμα αυτής της σημαντικής διαδρομής.

Δείτε Επίσης

  • Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους με κατανόηση και καλοσύνη

Το να σέβονται τα παιδιά το ένα το άλλο αλλά και τους μεγαλύτερούς τους είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πρώτα μαθήματα της σχολικής ζωής.

  • Να μην αφήνεις κανέναν να σου συμπεριφέρεται άσχημα

Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται τους άλλους τα μαθαίνουμε να σέβονται τον εαυτό τους και να έχουν και τον σεβασμό των άλλων.

  • Κάθε λάθος που κάνεις είναι μια πολύτιμη εμπειρία μάθησης

Η σημασία του λάθους, η σημασία του να μην τα παρατάς, του να μην απογοητεύεσαι, το να μη θεωρείς τον εαυτό σου βλάκα όταν κάνει ένα λάθος, οδηγούν στην κατανόηση μιας πολύ σημαντικής εκπαιδευτικής και μαθησιακής διαδικασίας: τη διαχείριση της αποτυχίας.

  • Ανυπομονώ να μάθω πώς ήταν η μέρα σου

Είναι καθοριστικής σημασίας να νιώθει το παιδί ότι ενδιαφέρεστε για το πώς περνάει στο σχολείο, για όλα όσα βιώνει εκεί, τους εκπαιδευτικούς, τους συμμαθητές του – ειδικά στην αρχή είναι όλα ένας νέος κόσμος, αλλά και πάντα θα είναι μια βασική πτυχή της καθημερινότητάς τους και γι’ αυτό πρέπει να μένετε συνδεδεμένοι με αυτό το κομμάτι της ζωής τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top