Now Reading
Μελέτη εξετάζει κατά πόσο τα μικρά παιδιά είναι πιο ευερέθιστα όταν η μητέρα τους έχει δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων

Μελέτη εξετάζει κατά πόσο τα μικρά παιδιά είναι πιο ευερέθιστα όταν η μητέρα τους έχει δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων

Το κατά πόσο και πώς η διαχείριση των συναισθημάτων της μαμάς επηρεάζει τη διαχείριση του παιδιού ως προς τα συναισθήματά του προσπάθησε να ερευνήσει μια νέα μελέτη

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences, εξέτασε τη σχέση μεταξύ των δυσκολιών ρύθμισης των συναισθημάτων της μητέρας, της χρήσης στρατηγικών ρύθμισης συναισθημάτων με το παιδί της και του επιπέδου ευερεθιστότητας του παιδιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά ήταν πιο ευερέθιστα όταν οι μητέρες τους είχαν δυσκολίες στη ρύθμιση των συναισθημάτων, αλλά οι προσαρμοστικές και δυσπροσαρμοστικές στρατηγικές βοήθειας δεν ήταν προγνωστικοί παράγοντες της παιδικής ευερεθιστότητας.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες συμπεριφορές κοινωνικοποίησης συναισθημάτων – όπως η συναισθηματική έκφραση του γονέα, οι απαντήσεις στα συναισθήματα του παιδιού του και η συζήτηση των συναισθημάτων του γονέα με τα παιδιά του – σχετίζονται με τα αποτελέσματα της ρύθμισης των συναισθημάτων του παιδιού.

Ένα από τα πρώτα σημάδια προβλημάτων ρύθμισης των συναισθημάτων των παιδιών είναι σημάδια ευερεθιστότητας. Η Dominique Cave-Freeman και οι συνεργάτες της ενδιαφέρθηκαν να διερευνήσουν πώς οι στρατηγικές βοήθειας για τη ρύθμιση των συναισθημάτων των μητέρων επηρεάζουν την ευερεθιστότητα των παιδιών τους κατά τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους.

Οι ερευνητές στρατολόγησαν 371 μητέρες παιδιών ηλικίας 5 ετών και κάτω που μιλούσαν αγγλικά. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε 50 στοιχεία από το PACER (που μετρά τις στρατηγικές ρύθμισης συναισθημάτων), 10 στοιχεία από το ερωτηματολόγιο K-10 (το οποίο μετρά την αγωνία), 18 στοιχεία από το DERS-SF (το οποίο μετρά τις μητρικές δυσκολίες με τη ρύθμιση των συναισθημάτων) και στοιχεία από την υποκλίμακα απώλειας ψυχραιμίας του ερωτηματολογίου MAP-DB (το οποίο μέτρησε την ευερεθιστότητα).

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι οι δυσκολίες ρύθμισης του συναισθήματος της μητέρας αντιπροσώπευαν το 13,1% της διακύμανσης στην ευερεθιστότητα του παιδιού. Όσο μεγαλύτερο ήταν το παιδί, τόσο λιγότερο ευερέθιστο ήταν και οι μητέρες που είχαν υψηλότερα επίπεδα ψυχολογικής δυσφορίας και δυσκολίες ρύθμισης των συναισθημάτων είχαν παιδιά με υψηλότερα επίπεδα ευερεθιστότητας. Αλλά μόνο το 2% της διακύμανσης στην ευερεθιστότητα του παιδιού θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις στρατηγικές ρύθμισης των συναισθημάτων της μητέρας.

Συνολικά, η Cave-Freeman και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι οι δυσκολίες ρύθμισης των συναισθημάτων της μητέρας δεν συνδέονταν με τη χρήση προσαρμοστικών ή δυσπροσαρμοστικών στρατηγικών. Αυτοί οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι μητέρες που δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους μπορεί να μην είναι σε θέση να υποστηρίξουν κατάλληλα τα παιδιά τους στην ανάπτυξη τάσεων προσαρμοστικής ρύθμισης των συναισθημάτων.

Η Cave-Freeman και οι συνεργάτες της υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι αυτές οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη όταν το παιδί τους ήταν στενοχωρημένο. Ωστόσο, ορισμένες μητέρες μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν στο παιδί τους βοήθεια για τη ρύθμιση των συναισθημάτων τους ανεξάρτητα από τις δικές τους στρατηγικές ρύθμισης συναισθημάτων.

Δείτε Επίσης

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Cave-Freeman και οι συνεργάτες του δεν βρήκαν ότι οι προσαρμοστικές ή δυσπροσαρμοστικές στρατηγικές βοήθειας ήταν σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες της ευερεθιστότητας του παιδιού, προτείνουν ότι αυτό το εύρημα μπορεί να οφείλεται στην έρευνα του ερωτηματολογίου για γενικές αντιδράσεις στα συναισθήματα των παιδιών, παρά σε συγκεκριμένα συναισθήματα, όπως εκρήξεις θυμού. Οι δυσκολίες ρύθμισης των συναισθημάτων της μητέρας και η ευερεθιστότητα του παιδιού μπορεί να συνδέονται με σιωπηρά διαμορφωμένες μητρικές δεξιότητες, όπως η ανταπόκριση της μητέρας στα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού ή μέσω περιβαλλοντικών οδών, γενετικών οδών ή να οδηγούνται από την ευερεθιστότητα του παιδιού.

Ένας περιορισμός αυτής της μελέτης είναι ότι χρησιμοποιήθηκε η αυτοαναφορά, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεροληψία κοινωνικής επιθυμίας. Επιπλέον, όλες οι απαντήσεις ελήφθησαν από τις μητέρες, επομένως η μελλοντική εργασία μπορεί να λάβει απαντήσεις από τους πατέρες και/ή τους κλινικούς γιατρούς. Αυτή η μελέτη αξιολόγησε την ευερεθιστότητα παιδιών ηλικίας 5 ετών ή μικρότερης ηλικίας. Ωστόσο, τα συναισθήματα των παιδιών αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου μετά την ηλικία των 5 ετών.

Η μελέτη, «Ρύθμιση συναισθημάτων της μητέρας και ευερεθιστότητα στην πρώιμη παιδική ηλικία: Ο ρόλος των στρατηγικών ρύθμισης συναισθημάτων που κατευθύνονται προς το παιδί», συντάχθηκε από τους Dominique Cave-Freeman, Vincent O. Mancini, Lauren S. Wakschlag και Amy Finlay-Jones.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top