Now Reading
10 φράσεις που κάθε μικρό παιδί πρέπει να ακούει συχνά από τους γονείς του

10 φράσεις που κάθε μικρό παιδί πρέπει να ακούει συχνά από τους γονείς του

Ενδυναμωτικές φράσεις που κάνουν τη διαφορά

Ενώ οι λέξεις μπορεί να είναι μικροσκοπικές, ο αντίκτυπός τους διαρκεί και είναι ισχυρός. Το αποτύπωμα από την παιδική ηλικία μεταφέρεται στο πώς αισθάνονται τα παιδιά μας για τον εαυτό τους και αλληλοεπιδρούν με τους άλλους στην ενηλικίωση. Η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθησή τους θα επηρεάσουν τα πάντα, από τις σχέσεις και την καριέρα τους έως την ικανότητά τους να χειρίζονται τις αντιξοότητες και να κάνουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής.

Εδώ είναι 10 απλές φράσεις που κάθε παιδί πρέπει να ακούσει από τους γονείς του.

Είσαι ένα υπέροχο πλάσμα.

Το να το θαυμάζουν οι άνθρωποι που θέλει περισσότερο να ευχαριστήσει φωτίζει ένα παιδί μέσα του.

Είσαι γενναίο.

Η επισήμανση του πότε είναι γενναίο κάνοντας κάτι μικρό, όπως το κούρεμα των μαλλιών του ή το να πάει στον οδοντίατρο, θα το βοηθήσει να ενδυναμώσει τον εαυτό του όταν αισθάνεται φόβο και είναι μόνο. Θα θυμάται τι πιστεύεις για αυτό και θα το πιστεύει για τον εαυτό του όταν το χρειάζεται περισσότερο.

Μπορείς να το κάνεις!

Αυτές οι λέξεις γεννούν την αυτοπεποίθησή του, επομένως θα καταβάλει προσπάθεια σε αυτό που χρειάζεται να μάθει, να επιτύχει, να προσπαθήσει ή να προσπαθήσει ξανά.

Μπορείς να μου πεις οτιδήποτε.

Αυτά τα μικρά λόγια του υπενθυμίζουν ότι είναι συναισθηματικά ασφαλές μαζί σας και μπορεί να σας εμπιστευτεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Λυπάμαι/συγνώμη.

Τα παιδιά πρέπει να ακούσουν τους γονείς τους να ζητούν συγγνώμη όταν χάνουν τον έλεγχο και λένε κάτι που δεν εννοούσαν ή δείξουν απογοήτευση ή θυμό με το να συμπεριφέρονται άσχημα. Το παιδί σας θα σας καθρεφτίσει. Αν αναγνωρίσετε πότε έχετε ξεπεράσει τα όρια και επιστρέψετε για να ζητήσετε συγνώμη, θα μάθουν να κάνουν το ίδιο.

Τα λάθη είναι ανθρώπινα.

Αυτό του διδάσκει ότι είναι εντάξει να προσπαθεί και να αποτύχει (όπως να χύνει το γάλα καθώς προσπαθεί να γεμίσει το μπολ με τα δημητριακά του). Έτσι μαθαίνουμε και η τελειότητα δεν είναι ο στόχος. Αντίθετα, μπορούμε επίσης να διδάξουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη και να μάθουμε πού είναι οι χαρτοπετσέτες για να καθαρίσουμε μόνοι μας!

Δείτε Επίσης

Είναι εντάξει να κλαις.

Πρέπει να ξέρει ότι όλοι έχουμε συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένης της ευτυχίας και της λύπης, του θυμού και του φόβου, και μερικές φορές ένα από τα συναισθήματά μας μας κάνει να νιώθουμε σαν να κλάψουμε. Και αυτό είναι εντάξει! Είναι φυσιολογικό και φυσικό και ένας τρόπος να μας βοηθήσει να νιώσουμε καλύτερα. Λατρεύω την ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney Inside Out, η οποία μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματα.

Είμαι περήφανος για σένα.

Αυτή η φράση είναι κάτι που χρειάζεται να ακούσει κάθε παιδί. Δεν έχει σημασία η επιλογή των λέξεων. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς εκφράζεις περηφάνια για το παιδί σου για αυτό που είναι όπως είναι. Θέλει να σε κάνει περήφανο τόσο πολύ που θα το κάνει σε όλη του τη ζωή εκτός κι αν αισθάνεται ότι δεν μπορεί και εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Θα είμαι πάντα εδώ για σένα.

Αυτό δεν είναι μια φυσική υπόσχεση. Είναι μεγαλύτερο, και ένα μικρό παιδί μπορεί να μην το έχει καταλάβει ακόμα, αλλά θα θυμάται ότι το είπες. Αυτή είναι μια δήλωση ψυχολογικής ασφάλειας. Ανεξάρτητα από τη δυναμική μεταξύ των γονιών ή τις ρυθμίσεις διαβίωσης, είναι κάτι που πρέπει να το λέτε, να το εννοείτε και να το κάνετε πράξη.

Σε αγαπώ (ό,τι κι αν γίνει).

Δείξτε το και πείτε στο παιδί! Μπορεί να το λέτε πιο συχνά από όλα τα προηγούμενα και να πιστεύετε ότι είναι απλώς κατανοητό. Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν να αμφιβάλλουν για την αγάπη ενός γονέα όταν πιστεύουν ή γνωρίζουν ότι έχουν ξεπεράσει ένα όριο, έχουν παραβιάσει έναν κανόνα ή «απέτυχαν» προσδοκίες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top