Now Reading
Λειτουργεί η ήπια γονική μέριμνα για κάθε παιδί; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

Λειτουργεί η ήπια γονική μέριμνα για κάθε παιδί; Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει

Τι ακριβώς είναι το gentle parenting και ταιριάζει σε όλες τις οικογένειες;

Όλοι έχουμε ακούσει το «gentle parenting» και έχουμε δει αμέτρητα βίντεο στο TikTok με γονείς που δείχνουν πώς κάνουν gentle parenting γονείς στα παιδιά τους – αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα;

Η τεχνική στοχεύει στην ανακούφιση της εξωτερικής πίεσης στο παιδί και δίνει έμφαση στη λήψη επιλογών λόγω της εσωτερικής προθυμίας του παιδιού. Το στυλ ανατροφής επιχειρεί να οικοδομήσει μια συνεργασία μεταξύ γονέα και παιδιού και να λάβει υπόψη τα συναισθήματα του παιδιού, σύμφωνα με το Guidepost Montessori School.

Η Sarah Ockwell-Smith, ειδικός σε θέματα γονικής μέριμνας και συγγραφέας του βιβλίου The Gentle Parenting Book, συνοψίζει τι σημαίνει ήπιος/ευγενικός γονέας σε τρεις λέξεις. Λέει ότι πρόκειται για ενσυναίσθηση, κατανόηση και σεβασμό.

Στο ιστολόγιό της γράφει το gentle parenting αφορά τον σεβασό: «Να σέβεσαι το παιδί σου όσο θα σεβόσουν έναν ενήλικα. Για κάποιο λόγο στην κοινωνία μας προσφέρουμε στα παιδιά ελάχιστο σεβασμό.

Τους λέμε συνεχώς τι να κάνουν, τι πρέπει να τους αρέσει και τι πρέπει να αντιπαθούν και ίσως το χειρότερο από όλες τις συνεχείς εντολές τους λέμε “να είσαι ήσυχα”. Δεν τα “ακούμε” αρκετά. Γιατί χτύπησε το άλλο παιδί; Γιατί δάγκωσε; Γιατί κλώτσησε;

Γιατί δεν θέλει να πάει για ύπνο; Γιατί δεν θέλει να φάει; Γιατί δεν θέλει να κολυμπήσει σήμερα; Τα παιδιά είναι πραγματικοί άνθρωποι – όπως κι εμείς. Αν θέλουμε να μας σέβονται, τότε πρέπει να τους σεβόμαστε».

Σε περίπτωση που υπάρχει η κοινή παρανόηση ότι η ανατροφή σημαίνει ότι δεν υπάρχουν όρια και κανόνες, η Sarah εξηγεί ότι η ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν σημαίνει επιτρεπτική ανατροφή.

«Τα παιδιά δεν “κάνουν” τα πάντα με τον τρόπο τους, οι γονείς δεν λένε “ναι” όλη την ώρα, φοβούμενοι την αναστάτωση αν πουν “όχι”. Στην πραγματικότητα, συχνά μπορεί να είναι πιο αυστηροί, με περισσότερα όρια από άλλους. Είμαι ένας απίστευτα “αυστηρός” γονέας – με την έννοια ότι έχουμε *πολλούς* οικογενειακούς κανόνες και πολλά όρια και όρια που επιβάλλονται με συνέπεια».

Συνολικά, η ήπια γονική μέριμνα είναι να δίνεις επιλογές αντί για εντολές και βοηθά στην επικύρωση των συναισθημάτων του παιδιού. Ο τελικός στόχος του είναι να βοηθήσει το παιδί να γίνει συναισθηματικά έξυπνο και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Αλλά σύμφωνα με έρευνες, η τεχνική δεν είναι πάντα επιτυχημένη, επομένως εξαρτάται από το παιδί σας και την κατάσταση.

Είναι η ανατροφή αυτή κατάλληλη για το παιδί μου;

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Robert E. Larzelere σχετικά με τους πιο αποτελεσματικούς τύπους γονικής μέριμνας στα νήπια, έδειξε ότι τεχνικές όπως η ήπια ανατροφή των παιδιών μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματική για ορισμένα.

Τεχνικές που προσφέρουν εναλλακτικές και επιλογές συχνά σε νήπια που είναι προκλητικά και έχουν έντονα ξεσπάσματα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα προβλήματα εξωτερίκευσης, ενώ η μέτρια χρήση τιμωριών μειώνει τα συνολικά προβλήματα συμπεριφοράς.

Η Holly Zoccolan, εμπειρογνώμονας γονέων και ιδρυτής του The Carol App, λέει ότι η ήπια γονική μέριμνα, με έμφαση στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την κατανόηση, στοχεύει να καλλιεργήσει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ των γονέων και των παιδιών τους.

Ωστόσο, όπως κάθε στυλ ανατροφής, μπορεί να μην παράγει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα για κάθε οικογένεια ανά πάσα στιγμή. Κι αναλύει μερικούς λόγους για τους οποίους η ευγενική ανατροφή των παιδιών μπορεί να μην λειτουργήσει όπως αναμενόταν.

1. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τις δικές του ανάγκες, ιδιοσυγκρασία και τρόπους ανταπόκρισης στο περιβάλλον του. Η ευγενική ανατροφή των παιδιών προϋποθέτει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, η οποία μπορεί να μην έχει απήχηση στην ατομικότητα κάθε παιδιού.

2. Η ευγενική ανατροφή των παιδιών απαιτεί υψηλό επίπεδο υπομονής και συνέπειας. Σε στιγμές άγχους ή εξάντλησης, η διατήρηση κάτι τέτοιου μπορεί να είναι δύσκολη, οδηγώντας σε ανάμεικτα μηνύματα για το παιδί.

3. Μερικοί γονείς μπορεί να δυσκολεύονται να θέσουν και να επιβάλουν όρια με ήπιο τρόπο. Τα παιδιά ευδοκιμούν σε σαφή όρια και χωρίς αυτά, μπορεί να αισθάνονται ανασφαλή ή να μην έχουν καθοδήγηση.

Τι να κάνετε εάν η ήπια γονική μέριμνα δεν λειτουργεί

Η Amanda Jenner, εμπειρογνώμονας γονέων και ιδρύτρια του My Carry Potty, έδωσε συμβουλές για το τι μπορείτε να κάνετε εάν η ευγενική ανατροφή των παιδιών δεν λειτουργεί στο παιδί σας.

Δείτε Επίσης

Αυτο-στοχασμός: Σκεφτείτε τα συναισθήματά σας, τα επίπεδα άγχους και την ευημερία σας. Η φροντίδα των δικών σας αναγκών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ανατροφή των παιδιών.

Επαναξιολογήστε την προσέγγισή σας: Σκεφτείτε εάν παρεξηγείτε ή εφαρμόζετε εσφαλμένα τις ήπιες αρχές ανατροφής των παιδιών. Εξασφαλίστε μια σαφή κατανόηση της φιλοσοφίας και των τεχνικών που σχετίζονται με την ευγενική ανατροφή των παιδιών.

Αξιολογήστε τη συνέπεια: Ελέγξτε εάν εφαρμόζετε με συνέπεια ήπιες τεχνικές ανατροφής. Τα παιδιά επωφελούνται από την προβλεψιμότητα και τις σαφείς προσδοκίες.

Προσαρμόστε τα όρια: Επαναξιολογήστε τα όρια που έχετε θέσει για το παιδί σας. Η ευγενική γονική μέριμνα δεν σημαίνει ότι είστε επιτρεπτικοί – τα σαφή και λογικά όρια είναι απαραίτητα.

Επικοινωνήστε με το παιδί σας: Μιλήστε ανοιχτά και κατάλληλα για την ηλικία του με το παιδί σας για τις προσδοκίες και τα συναισθήματα, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Αναζητήστε επαγγελματική καθοδήγηση: Αν δυσκολεύεστε, σκεφτείτε να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν προπονητή γονέων, σύμβουλο ή θεραπευτή για προσαρμοσμένες ιδέες και στρατηγικές.

Λάβετε υπόψη Αναπτυξιακούς Παράγοντες: Προσαρμόστε τη γονεϊκή σας προσέγγιση ώστε να ευθυγραμμιστεί με το τρέχον αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού σας.

Συνδεθείτε με υποστηρικτικές κοινότητες: Γίνετε μέλος σε ομάδες ή κοινότητες γονέων για κοινές εμπειρίες και πολύτιμες πληροφορίες από άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις.

Πηγή

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top