Now Reading
Τα πολύτιμα προβιοτικά του μητρικού γάλακτος

Τα πολύτιμα προβιοτικά του μητρικού γάλακτος

Άλλο ένα σημαντικό όφελος στην υγεία του βρέφους

Το μητρικό γάλα βρίσκεται συχνά στο μικροσκόπιο και τα ευρήματα συνεχώς τονίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει. Οι επιστήμονες συχνά μελετούν το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος. Τώρα οι ερευνητές εστιάζουν στο ότι το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος περιέχει μύκητες. Πολλές προηγούμενες μελέτες είχαν βρει βακτήρια στο μητρικό γάλα. Ορισμένοι μύκητες και βακτήρια έχουν αποδειχθεί ότι είναι σημαντικά προβιοτικά για την υγεία των βρεφών. Η έρευνα δημοσιεύεται στην Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία, στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.
«Η έρευνά μας δείχνει την παρουσία ζυμομυκήτων και άλλων μυκήτων στο μητρικό γάλα σε υγιείς μητέρες, υποστηρίζοντας την υπόθεση ότι το μητρικό γάλα αποτελεί σημαντική πηγή μικροοργανισμών για το αναπτυσσόμενο βρέφος», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Maria Carmen Collado, PhD, Senior Researcher, της Αγροχημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Βαλένθια, Ισπανία.
Έχοντας διαπιστώσει σε προηγούμενες έρευνες την παρουσία ζυμών και άλλων μυκήτων στο μητρικό γάλα από μητέρες στην Ισπανία, οι ερευνητές εξέτασαν το μητρικό γάλα από μητέρες και σε άλλες γεωγραφικές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Τοποθεσίες με διαφορετικούς καιρούς, δίαιτες και τρόπους ζωής από αυτούς της νότιας Ευρώπης.
«Τα δεδομένα μας επιβεβαιώνουν την παρουσία μυκήτων στο μητρικό γάλα σε όλες τις ηπείρους και υποστηρίζουν τον πιθανό ρόλο του μητρικού γάλακτος στην αρχική διασπορά των μυκητιακών ειδών στο έντερο του βρέφους», έγραψαν οι ερευνητές. «Αυτό υποστηρίζει την ύπαρξη μικροβιώματος γάλακτος σε υγιείς συνθήκες».
Τα γένη Malassezia και Davidiella ήταν πιο διαδεδομένα στις διάφορες χώρες. Αυτά τα δύο, καθώς και το Sistotrema και το Penicillium, ήταν παρόντα στο μητρικό γάλα από κάθε χώρα.
Περισσότερο από το 70% των ισπανικών και νοτιοαφρικανικών δειγμάτων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα μυκητιακού DNA, ενώ μόνο το 45% των κινεζικών δειγμάτων και μόνο το 35% των φινλανδικών δειγμάτων το διέθεταν. Παρά τις ομοιότητες των μικροβιωμάτων στις τέσσερις χώρες, τα ευρήματά μας ενισχύουν την πιθανή επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων, ιδίως της γεωγραφικής θέσης, στα είδη ζύμης και μύκητες που αποτελούν το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος», σχολίασε η Δρ Collado.
Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης το μικροβίωμα του μητρικού γάλακτος σε μητέρες που είχαν γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό και σε εκείνες που είχαν γεννήσει με καισαρική τομή. Ειδικοί μύκητες, όπως εκείνοι του γένους Cryptococcus, ήταν πιο διαδεδομένοι μεταξύ των δειγμάτων από τις μητέρες που γέννησαν με φυσιολογικό τοκετό, αλλά ο τρόπος γέννας δεν επηρέασε τη μυκητιακή ποικιλομορφία ή τον πλούτο.
Οι ερευνητές δεν αναγνώρισαν τις πηγές του μικροβιώματος του μητρικού γάλακτος, ωστόσο Malassezia βρίσκονται γύρω από τους σμηγματογόνους αδένες, αδένες που εκκρίνουν τα έλαια για να λιπαίνουν τα μαλλιά και το δέρμα. Davidiella έχουν βρεθεί στον κόλπο. Και το Saccharomyces, που υπάρχει επίσης στο μητρικό γάλα, είναι από τους πιο άφθονους μύκητες στο έντερο.
Τα βιώσιμα μυκητιακά κύτταρα μέσα στο μητρικό γάλα υποδηλώνουν ότι το μητρικό γάλα θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη του μικροβιώματος των βρεφών, γράφουν οι ερευνητές. «Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την ανάπτυξη του μικροβιώματος σε βρέφη», δήλωσε η Dr. Collado.
«Σήμερα, ορισμένα είδη ζύμης χρησιμοποιούνται ως πιθανά προβιοτικά για την προώθηση της υγείας των βρεφών», συνέχισε η Dr. Collado. «Η πιο συνηθισμένη είναι η Saccharomyces boulardii». Η μελέτη μας εντοπίζει περισσότερα μυκητιακά είδη που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποφέρουν οφέλη για την ανθρώπινη υγεία και τη δυνατότητα απομόνωσης των κατάλληλων στελεχών από το μητρικό γάλα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top