Now Reading
Πώς να προσφέρετε το τέλειο summer camp… στο σπίτι

Πώς να προσφέρετε το τέλειο summer camp… στο σπίτι

Αξιοποιώντας τις αρχές Montessori γίνεται εύκολο σαν παιχνιδάκι!

Παρόλο που κάποιες παιδικές κατασκηνώσεις αρχίζουν δειλά δειλά να εμφανίζουν τα καλοκαιρινά τους προγράμματα συνεχίζεις να νιώθεις μια ανασφάλεια σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν είσαι σίγουρη αν θες να το διακινδυνέψεις.

Από την άλλη δεν θες ούτε να αφήσεις το παιδί να λιώνει στις οθόνες αλλά ούτε έχεις τη δυνατότητα να αναλάβεις πλήρως και πάνω σου το θέμα της ψυχαγωγίας του.

Τα πράγματα είναι πιο απλά απ’ ό,τι φαντάζεσαι…

Ακολουθούν μερικές ιδέες, στηριζόμενες στις αρχές Montessori, που θα σε βοηθήσουν να προσφέρεις το τέλειο summer camp από το σπίτι!

 

Μικροί κηπουροί εν δράσει

Αν υπάρχει κάτι που λατρεύουν τα παιδιά, είναι η ενασχόλησή τους με το χώμα! Λίγες γλάστρες δικές τους -αν δεν έχετε πρόσβαση σε κήπο- θα σας λύσει τα χέρια για κάποιες ώρες τη μέρα προσφέροντας στιγμές απόλυτης ευχαρίστησης στα δικά τους χεράκια.

Παρέχοντάς τους όλα τα σύνεργα κηπουρικής (σε παιδικό και ασφαλές ωστόσο μέγεθος), τα βοηθάτε να πάρουν το ρόλο τους σοβαρά και να νιώσουν πράγματι υπεύθυνα για το δικό τους κομμάτι «κήπου»

 

Με τη δύναμη του νερού

Καλοκαίρι σημαίνει πάνω απ’ όλα ατελείωτες ώρες πλατσουρίσματος. Αν έχετε χώρο στο μπαλκόνι και τη βεράντα σας μια μικρή παιδική πισίνα θα τους προσφέρει απίστευτες στιγμές παιχνιδιού και ξεγνοιασιάς. Και δίνει τη δυνατότητα για πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Μπορούν για παράδειγμα να πάνε τα παιχνίδια τους για μπάνιο! Να κάνουν ότι ψαρεύουν. Αλλά ακόμα και το να μπουν απλώς μέσα και να χαλαρώσουν είναι κάτι παραπάνω από αρκετό!

Μια χαρά τον ίδιο ρόλο μπορεί να ικανοποιήσει και η μπανιέρα – αρκεί πάντα το νερό να είναι σε στάθμη που να μη θέτει το παιδί σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

 

Φέρνοντας την παραλία στο μπαλκόνι

Δείτε Επίσης

Εκτός από το χώμα τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν με την άμμο. Το να φέρετε την παραλία στο σπίτι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο (ή εφικτό), ωστόσο υπάρχουν αρκετά παιδικά σκάμματα για άμμο που προσφέρουν πολλές ιδέες για παιχνίδι και δραστηριότητες. Ακόμα ωστόσο και μια απλή μεγάλη λεκάνη γεμισμένη με παιδική άμμο αρκεί για αρχαιολογικές ανακαλύψεις ή για να φτιάξουν με βρεγμένη άμμο τα δικά τους έργα τέχνης…

Βγάλτε την κουζίνα στη βεράντα

Όχι τη δική σας, αλλά μπορείτε να φτιάξετε μια ειδικά διαμορφωμένη γωνιά στο μπαλκόνι που να είναι η κουζίνα τους. Με πάγκο μαγειρικής, τα σκεύη τους, ακόμα και τις μικρογραφίες των ηλεκτρικών συσκευών τους. Τα παιδιά μπορούν να περάσουν πολλές ώρες ετοιμάζοντας «φανταστικά» γεύματα ή μπάρμπεκιου… και σας δίνουν τη δυνατότητα να τους υπενθυμίζετε το ρόλο της υγιεινής διατροφής – ζητώντας τους τα γεύματα που θα ετοιμάζουν να αξιοποιούν τα θρεπτικά συστατικά απ’ όλες τις ομάδες τροφίμων που είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό.

 

Φτιάξτε μια δανειστική καλοκαιρινή βιβλιοθήκη

Επιλέξτε μερικά βιβλία και συγκεντρώστε τα σε ένα σημείο, φτιάχνοντας μια μικρή αυτοσχέδια βιβλιοθήκη – σε ένα σημείο όπου πριν δεν υπήρχε – κι εξηγήστε στα παιδιά ότι για να τα διαβάσουν πρέπει να ακολουθήσουν το σύστημα μιας δανειστικής βιβλιοθήκης: δηλαδή να σημειώσουν στο «ειδικό τετράδιο» τον τίτλο του βιβλίου και το όνομα τους και την ημερομηνία δανεισμού, αν τα παιδιά δεν γράφουν ακόμα, το ρόλο του βιβλιοθηκονόμου μπορείτε να τον αναλάβετε εσείς, αν έχετε όμως μια ειδική σφραγίδα που να τη βάζουν τα παιδιά, θα το εκτιμήσουν ιδιαιτέρως και η διαδικασία της ανάγνωσης θα γίνει πιο δελεαστική από ποτέ. Αν έχετε τη δυνατότητα να ανανεώνετε το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης θα τα βάλετε στη διαδικασία να την επισκέπτονται πιο συχνά!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top