Now Reading
Tips για γερά δόντια, με αφορμή την Ημέρα Στοματικής Υγείας

Tips για γερά δόντια, με αφορμή την Ημέρα Στοματικής Υγείας

Πώς να διατηρήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή

Τα δόντια μας βοηθούν να τρώμε, να μιλάμε και να χαμογελάμε. Για να διατηρήσετε τα δόντια του παιδιού σας υγιή, ξεκινήστε νωρίς τις καλές οδοντιατρικές συνήθειες. Το να διατηρείτε τα δόντια των παιδιών καθαρά (μέσω βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος), η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και η διασφάλιση ότι τα παιδιά λαμβάνουν αρκετό φθόριο είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε τα δόντια υγιή.

Γιατί είναι σημαντικός ο καθαρισμός των δοντιών;

Ο καθαρισμός των δοντιών (με βούρτσισμα και νήμα) αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας. Η πλάκα είναι ένα διαυγές, κολλώδες υλικό που αποτελείται από βακτήρια (μικρόβια). Μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε:

Κοιλότητες. Η κοιλότητα είναι μια τρύπα σε ένα δόντι που, χωρίς θεραπεία, μπορεί να μεγαλώσει και να γίνει βαθύτερη.

Ασθένεια των ούλων. Αυτός ο ερεθισμός των ούλων συμβαίνει όταν αφήνεται πλάκα στα δόντια. Με την πάροδο του χρόνου, η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, αιμορραγία των ούλων, ακόμη και απώλεια δοντιών.

Πώς μπορούν τα παιδιά να διατηρούν τα δόντια τους καθαρά;

Ακόμη και πριν βγει το πρώτο δόντι του μωρού σας, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα ούλα καθαρά τρίβοντας απαλά ένα καθαρό, υγρό πανί πάνω από τα ούλα μετά από κάθε τάισμα.

Μετά από αυτό:

Παιδιά κάτω των 3 ετών: Βοηθήστε το παιδί σας να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα με ένα επίχρισμα (μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) από φθόριο οδοντόκρεμα.

Παιδιά 3 ετών και άνω: Βοηθήστε το παιδί σας να βουρτσίζει δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά με μια ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού. Μάθετε στο παιδί σας να φτύνει την οδοντόκρεμα. Όταν το παιδί σας έχει δόντια που εφάπτονται, βοηθήστε το να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

Παιδιά 10 ετών και άνω: Συνήθως μπορούν να βουρτσίσουν και να χρησιμοποιήσουν νήμα μόνα τους. Βοηθήστε τα να θυμούνται να βουρτσίζουν δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά κάθε φορά και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα.

Πότε πρέπει τα παιδιά να πάνε στον οδοντίατρο;

Το παιδί σας πρέπει να δει έναν οδοντίατρο εντός 6 μηνών από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού ή μέχρι τα πρώτα του γενέθλια (όποιο από τα δύο έρθει πρώτο). Πηγαίνοντας σε νεαρή ηλικία μπορεί να προλάβει προβλήματα εγκαίρως. Και το μωρό σας θα συνηθίσει τον οδοντίατρο να κοιτάζει στο στόμα του.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα πρέπει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο με κανονικό πρόγραμμα. Είναι συνήθως από κάθε 3 μήνες έως μία φορά το χρόνο. Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας τι είναι σωστό για το παιδί σας.

Τι συμβαίνει στις επισκέψεις στον οδοντίατρο;

Κατά τις πρώτες επισκέψεις στον οδοντίατρο, το μωρό σας θα κάθεται στην αγκαλιά σας και ο οδοντίατρος θα κάνει μια σύντομη εξέταση. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, ο οδοντιατρικός έλεγχος θα περιλαμβάνει έναν ενδελεχή καθαρισμό των δοντιών από έναν οδοντίατρο και μια εξέταση (για έλεγχο των δοντιών και των ούλων).

Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να συστήσει ακτινογραφίες για να δει το εσωτερικό των δοντιών και να ελέγξει για τερηδόνα, μια θεραπεία με φθόριο στα δόντια (για την πρόληψη της τερηδόνας) ή ένα οδοντικό σφραγιστικό (ένα επίχρισμα που βάφεται στα δόντια για την πρόληψη της τερηδόνας).

Πώς μπορώ να βεβαιωθώ ότι το παιδί μου παίρνει τη σωστή ποσότητα φθορίου;

Το φθόριο είναι ένα ορυκτό που βρίσκεται στο έδαφος και στο νερό. Ενισχύει το σμάλτο των δοντιών (το σκληρό εξωτερικό κάλυμμα των δοντιών). Διατηρώντας το σμάλτο ισχυρό, το φθόριο βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας.

Για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα φθορίου:

Ελέγξτε αν το πόσιμο νερό σας περιέχει φθόριο. Εάν δεν έχει, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για ένα συμπλήρωμα φθορίου.

Συνεργαστείτε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ή τον οδοντίατρό σας για να βρείτε το σωστό πρόγραμμα για τη λήψη θεραπειών με φθόριο στα δόντια του παιδιού σας.

Όταν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα για να ξεπλύνουν και να φτύσουν (συνήθως περίπου στην ηλικία των 6 ετών), ρωτήστε τον οδοντίατρό σας εάν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα με φθόριο.

Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό ή τον οδοντίατρο;

Καλέστε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας εάν το παιδί σας έχει πόνο στα δόντια ή στα ούλα, ένα σπασμένο δόντι, σκούρες ή ανοιχτόχρωμες κηλίδες στα δόντια του ή εάν ένα δόντι πέσει από πτώση ή τραυματισμό.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω;

Άλλες συμβουλές για υγιή δόντια:

Ξεκινήστε να προσφέρετε στα μωρά ένα φλιτζάνι με μητρικό γάλα, φόρμουλα ή νερό όταν είναι περίπου 6 μηνών. Χρησιμοποιήστε είτε ένα κύπελλο χωρίς καπάκι είτε ένα κύπελλο με καπάκι χωρίς βαλβίδες. Μέχρι την ηλικία του 1 έτους, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν φύγει από το μπουκάλι και να χρησιμοποιούν ένα φλιτζάνι.

Μη δίνετε χυμό σε μωρά μικρότερα των 12 μηνών. Εάν αποφασίσετε να δώσετε νωρίτερα, δώστε λιγότερο από 120 ml την ημέρα σε νήπια, λιγότερο από 180 ml την ημέρα σε παιδιά ηλικίας 4–6 ετών και λιγότερο από 240 ml σε παιδιά άνω των 7 ετών. Χρησιμοποιείτε πάντα 100% χυμό φρούτων, Σερβίρετε το σε φλιτζάνι (όχι σε μπουκάλι) και δώστε το μόνο κατά τα γεύματα.

Μην αφήνετε το παιδί σας να πάει για ύπνο με ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι με γάλα ή χυμό μέσα. Μην τα αφήνετε να πίνουν ένα μπουκάλι ή ένα φλιτζάνι κατά τη διάρκεια της ημέρας με οτιδήποτε άλλο εκτός από νερό.

Περιορίστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη (όπως σόδα, ποτά με χυμούς, αθλητικά ποτά και αρωματισμένα γάλατα) και τα σνακ με ζάχαρη (ειδικά τα κολλώδη γλυκά). Εάν το παιδί σας τα καταναλώνει, σερβίρετε τα γεύματα και αφήστε το να βουρτσίσει τα δόντια του μετά.

Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα. Τα παιδιά που είναι γύρω από το παθητικό κάπνισμα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τερηδόνα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top