Now Reading
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ξηρού και υγρού βήχα στα παιδιά;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ξηρού και υγρού βήχα στα παιδιά;

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ ξηρού και παραγωγικού υγρού βήχα μπορεί να είναι ευεργετική για να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει καλύτερα! Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.

Ο βήχας έχει πολλές μορφές, αλλά γενικά χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: τον υγρό και τον ξηρό. Και οι δύο τύποι έχουν διαφορετικά συμπτώματα, αιτίες και επιλογές θεραπείας, επομένως είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους παράγοντες. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ξηρό βήχα και τον υγρό βήχα στα παιδιά.

Τι είναι ο υγρός βήχας στα παιδιά;

Ο υγρός βήχας, γνωστός και ως παραγωγικός βήχας, είναι εκείνος που προκαλεί φλέγματα ή βλέννα. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι μια γκάμα χρωμάτων, από διαυγές έως λευκό έως κίτρινο έως πράσινο και προέρχεται από την αναπνευστική οδό. Ο υγρός βήχας μπορεί να προκληθεί από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις όπως η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και η πνευμονία. Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν παραγωγή βλεννογόνου μαζί με παραγωγικό βήχα που ακούγεται «υγρός».

Άλλα συμπτώματα –όπως καταρροή, πονόλαιμος και κόπωση– συνοδεύουν συνήθως ένα υγρό βήχα σε ένα παιδί ή ένα μικρό παιδί. Το παιδί σας μπορεί επίσης να παρουσιάσει οπισθορρινική καταρροή, η οποία μοιάζει σαν βλέννα που τρέχει στο λαιμό ή στο στήθος.

Τι είναι ο ξηρός βήχας στα παιδιά;

Από την άλλη πλευρά, ο ξηρός βήχας, που ονομάζεται επίσης μη παραγωγικός βήχας, δεν παράγει βλέννα ή φλέγμα. Τα ενδεικτικά χαρακτηριστικά ενός ξηρού βήχα περιλαμβάνουν ένα γαργαλητό ή φαγούρα στο λαιμό και τους ήχους βραχνάδας.

Ο ξηρός βήχας προκαλείται συνήθως από ερεθισμό από την ανώτερη αναπνευστική οδό – είτε από προσωρινές παθήσεις (όπως περιβαλλοντικά ερεθιστικά, αλλεργίες ή κοκίτη) είτε από χρόνιες παθήσεις (όπως το άσθμα). Τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν ξηρό βήχα από υπολειμματική βλέννα μετά από κρυολόγημα ή γρίπη, που μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί από τους λόγους για τον ξηρό βήχα δικαιολογούν μια άμεση επίσκεψη στον παιδίατρο για περαιτέρω αξιολόγηση και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε σπιτική θεραπεία.

Τρόποι για τη θεραπεία ενός ξηρού ή υγρού βήχα στα παιδιά

Τελικά, η προτιμώμενη θεραπεία για έναν υγρό ή ξηρό βήχα εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία. Αναλύστε τον βήχα του παιδιού σας για να προσδιορίσετε τον τύπο και την αιτία πίσω από αυτόν. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι ή εάν το παιδί σας έχει ανησυχητικά συμπτώματα (περισσότερα για αυτό παρακάτω). Στη συνέχεια, με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε τις ακόλουθες οικιακές θεραπείες για να ανακουφίσετε τον βήχα του παιδιού σας.

Σπιτικές θεραπείες για υγρό βήχα

Ο υγρός βήχας μπορεί να διαρκέσει για μέρες ή εβδομάδες – όσον καιρό και αν καταπολεμάτε τον ιό. Είναι επίσης πιθανό ο υγρός βήχας του παιδιού σας να μετατραπεί σε ξηρό βήχα καθώς βελτιώνεται. Εν τω μεταξύ, εδώ είναι μερικές ιδέες για το πώς να ανακουφίσετε τον βήχα:

Ο υγρός βήχας στα μωρά μπορεί να δημιουργήσει δυσφορία, αφού τα μικρά δεν μπορούν να φυσήξουν τη μύτη τους. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας με μια ειδική σύριγγα και ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού.

Ανασηκώστε το κρεβάτι του παιδιού σας ή προσθέστε ένα επιπλέον μαξιλάρι. Ο ύπνος με ανύψωση μειώνει τη ρινική καταρροή, η οποία βοηθά στον βήχα και τον ερεθισμό του λαιμού. Λάβετε υπόψη ότι αυτό δεν συνιστάται για μωρά, μόνο για νήπια ή μεγαλύτερα παιδιά.

Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού σας. Η υγρασία διατηρεί τον λαιμό υγρό και χαλαρώνει τα φλέγματα, διευκολύνοντας την απαλλαγή. Μπορείτε να επιτύχετε τα ίδια αποτελέσματα κάνοντας ένα ατμόλουτρο (μπορείτε επίσης να καθίσετε σε ένα μπάνιο με ατμό με ένα μικρό παιδί.)

Μείνετε ενυδατωμένοι για να αποτρέψετε την ξηρότητα στο λαιμό. Τα πολύ κρύα υγρά και τα ζεστά υγρά (όπως η σούπα με κοτόπουλο ή το τσάι χωρίς καφεΐνη) είναι τα καλύτερα για την αραίωση της βλέννας.

Σπιτικές θεραπείες για τον ξηρό βήχα

Ο ξηρός βήχας τείνει να κολλάει περισσότερο από τον υγρό. Παρακάτω είναι μερικές προτεινόμενες θεραπείες. Ωστόσο, εάν ο βήχας του παιδιού σας προκαλείται από χρόνια αιτία ή άσθμα, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για βέλτιστες πρακτικές.

Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού σας ή ενθαρρύνετέ το να κάνει ένα ατμόλουτρο. Η προστιθέμενη υγρασία μπορεί να μειώσει τη δυσφορία στο στήθος που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρό βήχα.

Οι σταγόνες για τον βήχα ή οι παστίλιες για το λαιμό περιέχουν συστατικά που καταπραΰνουν το λαιμό, όπως μέλι και μενθόλη και μέλι. Είναι μια αποτελεσματική θεραπεία ξηρού βήχα για παιδιά αρκετά μεγάλα ώστε να τα πιπιλίζουν χωρίς να τις καταπιούν.

Εάν το παιδί σας είναι μεγαλύτερο από 1, σκεφτείτε να σερβίρετε μέλι, το οποίο καλύπτει το λαιμό για να ανακουφίσει τον ερεθισμό που προκαλεί βήχα.

Ομοίως, το παιδί σας μπορεί να απαλύνει τον ερεθισμό κάνοντας γαργάρες αλατόνερο. Μια καλή αναλογία είναι μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 250 ml νερό. Φροντίστε μόνο να μην το καταπιεί το παιδί σας!

Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα που θα μπορούσε να επιδεινώσει τον ξηρό βήχα.

Πότε να απευθυνθείτε σε πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον ξηρό ή υγρό βήχα του παιδιού σας

Τα περισσότερα κρούσματα βήχα δεν υποδηλώνουν σοβαρή ασθένεια και συχνά υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό του παιδιού σας εάν είναι κάτω των 4 μηνών ή εάν έχει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα.

Βήχας που διαρκεί περισσότερο από 2-3 εβδομάδες, ο οποίος μπορεί να υποδεικνύει άσθμα ή άλλη χρόνια πάθηση που χρειάζεται θεραπεία

Δείτε Επίσης

Ένας βήχας που επιδεινώνεται σταδιακά

Βήχας που παράγει αίμα, πράσινη βλέννα ή δύσοσμο φλέγμα

Υψηλός πυρετός (ή οποιοσδήποτε πυρετός στα μωρά)

Ήχοι σαν βουητό ή συριγμό

Ευερεθιστότητα και υπερβολική κόπωση

Πιο σοβαρά συμπτώματα για άμεση επίσκεψη στον γιατρό

Μπλε ή χλωμό δέρμα

Δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή ή δύσπνοια

Σημάδια αφυδάτωσης

Πνιγμός ή έμετος με βήχα

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top