Now Reading
Πώς να καταλάβετε αν το παιδί σας έχει υπνική άπνοια;

Πώς να καταλάβετε αν το παιδί σας έχει υπνική άπνοια;

Τα παιδιά μπορούν επίσης να επηρεαστούν από αυτήν την πάθηση – δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η άπνοια ύπνου είναι μια κοινή αλλά δυσάρεστη κατάσταση όπου η αναπνοή σας σταματά και ξεκινά επανειλημμένα ενώ κοιμάστε. Η πιο κοινή μορφή της πάθησης είναι γνωστή ως αποφρακτική άπνοια ύπνου ή OSA. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου εμφανίζεται όταν οι μύες στο πίσω μέρος του λαιμού εμποδίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες επειδή είναι πολύ χαλαροί. Ορισμένες εκτιμήσεις διαπιστώνουν ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αλλά και τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν. Η κατάσταση μπορεί να φαίνεται διαφορετική στα παιδιά, αλλά εάν το παιδί σας έχει παιδική άπνοια ύπνου, μπορεί να είναι να τους είναι δύσκολο και ενοχλητικό. Να τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) στα παιδιά.

Σημάδια υπνικής άπνοιας στα παιδιά

Με τους ενήλικες, ένα από τα πιο εμφανή σημάδια της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου είναι ότι, παρά την πλήρη ξεκούραση της νύχτας, είναι εξαντλημένοι την επόμενη μέρα. Με τα παιδιά, είναι λιγότερο πιθανό να το δείτε αυτό. Τα παιδιά συνήθως εκδηλώνουν ΑΑΥ με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα, παρορμητικότητα, επιθετικότητα και δυσκολία στη ρύθμιση της διάθεσης με συχνή ευερεθιστότητα λόγω κατακερματισμένου ύπνου. (Αν έχετε δει ποτέ ένα υπερβολικά κουρασμένο παιδί, πιθανότατα ξέρετε ότι δεν είναι ακριβώς κουρασμένο τις περισσότερες φορές.) Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως ακατάλληλη για την ηλικία του, όπως να αποκοιμηθεί κατά τη διάρκεια του σχολείου, κατά τη διάρκεια μιας μικρής διαδρομής με το αυτοκίνητο ή ύπνος μετά το σχολείο.

Για άλλα σημάδια, θα θελήσετε να παρακολουθείτε το παιδί σας ενώ κοιμάται: κρατώντας το αυτί σας έξω για δυνατό ροχαλητό ή βαριά αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή εμφανείς στιγμές όπου φαίνεται να σταματά να αναπνέει στιγμιαία. Εάν παρατηρείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στο εάν παραπονιούνται για πονοκεφάλους το πρωί, εάν έχουν επεισόδια ενούρησης ή νυχτερινής εφίδρωσης και εάν αναπνέουν από το στόμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν το παιδί σας έχει μια συλλογή από αυτά τα συμπτώματα, ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον γιατρό του.

Διάγνωση της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

Ο γιατρός του παιδιού σας θα κάνει μια φυσική εξέταση και μπορεί να σας δώσει ένα ερωτηματολόγιο για να συμπληρώσετε σχετικά με τις συνήθειες ύπνου του παιδιού σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, συνήθως αναζητούν διευρυμένες αμυγδαλές, καθώς οι διευρυμένες αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι η πιο κοινή αιτία αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στα παιδιά. Θα ψάξουν επίσης για οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή του παιδιού σας, είτε πρόκειται για ενδείξεις όπως ένα μικρό σαγόνι, διευρυμένη γλώσσα, αναπνοή από το στόμα ή ρινική ομιλία. Τα παιδιά με ΑΑΥ μπορεί επίσης να παρουσιάσουν χρόνια ρινική συμφόρηση, η οποία μπορεί να οφείλεται σε αλλεργίες.

Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει επίσης την ανάπτυξη του παιδιού σας. Η κακή ανάπτυξη μπορεί να είναι σημάδι χρόνιας σοβαρής ΑΑΥ, ιδιαίτερα σε βρέφη και μικρά παιδιά, αλλά παραδόξως, η παχυσαρκία είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου, λόγω του ότι η παχυσαρκία συμβάλλει στη στένωση των αεραγωγών.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για διαταραχή της αναπνοής κατά τον ύπνο περιλαμβάνουν (κληρονομικότητα) μέλη της οικογένειας που έχουν υπνική άπνοια, έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται άπνοια ύπνου, πιθανότατα θα παραγγείλει μια μελέτη ύπνου. Πολλά παιδιά που ροχαλίζουν δεν έχουν ΑΑΥ και, αν και σπάνια, η απουσία ροχαλητού είναι επίσης ανεπαρκής για να αποκλειστεί η ΑΑΥ. Ως εκ τούτου, απαιτείται μια μελέτη ύπνου για να τεθεί η διάγνωση.

Θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

Πρώτον, να γνωρίζετε ότι η διάγνωση της υπνικής άπνοιας είναι σχετικά σπάνια. Η ΑΑΥ εμφανίζεται στο 1% έως 5% των παιδιών. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 2 και 6 ετών, αν και λόγω της αύξησης της παχυσαρκίας, εμφανίζεται όλο και περισσότερο και στον εφηβικό πληθυσμό.

Δείτε Επίσης

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί, το πρώτο βήμα είναι συνήθως η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ΑΑΥ, αλλά εάν για κάποιο λόγο αυτή δεν είναι η καλύτερη θεραπεία (για παράδειγμα, εάν οι αμυγδαλές/αδενοειδή τους δεν είναι διογκωμένες), υπάρχουν άλλες επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αναπνευστικό μηχάνημα συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP). Μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη συσκευή CPAP κάθε βράδυ, αλλά αποτελεσματικό εάν το παιδί μπορεί να την ανεχθεί.

Μερικά παιδιά τα καταφέρνουν επίσης καλά με διαστολείς υπερώας ή μυολειτουργική θεραπεία (ασκήσεις προπόνησης για τους μυς της γλώσσας, του προσώπου και του στόματος). Για ηπιότερες περιπτώσεις, η αντιμετώπιση των αλλεργιών και η αλλαγή θέσεων ύπνου μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αν και μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε ως γονιός για να βοηθήσετε το παιδί σας με την υπνική άπνοια, ειδικά αν ενεργείτε γρήγορα. Η μη αντιμετωπισμένη ΑΑΥ σχετίζεται με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, καρδιαγγειακές επιπλοκές και μειωμένη ανάπτυξη. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της ΑΑΥ μπορεί να μειώσει τις πιθανές επιπλοκές.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top