Now Reading
5 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να πετύχουν στη ζωή τους

5 τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να πετύχουν στη ζωή τους

Πώς μπορούν οι γονείς να βάλουν τα θεμέλια της μελλοντικής επιτυχίας των παιδιών τους

Οι γονείς ανησυχούν τακτικά για το πώς τα παιδιά τους θα περιηγηθούν στον κόσμο ως ενήλικες. Θα μεγαλώσουν για να είναι ευτυχισμένα και καλά προετοιμασμένα; Θα βρουν μια καλή δουλειά και θα ζήσουν άνετα;

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το καθένα αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Ωστόσο, ορισμένες στρατηγικές είναι αποδεδειγμένα πιο αποτελεσματικές από άλλες, όταν πρόκειται για την ανατροφή επιτυχημένων παιδιών.

Ακολουθούν πέντε τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προετοιμαστούν για μελλοντική επιτυχία, σύμφωνα με ψυχολόγους και άλλους ειδικούς ανατροφής.

Δώστε προτεραιότητα στην αυτοπεποίθηση έναντι της αυτοεκτίμησης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την «αυτοπεποίθηση» και την «αυτοεκτίμηση» εναλλακτικά. Αλλά όταν πρόκειται για την ανατροφή ενός επιτυχημένου παιδιού, το ένα είναι πιο σημαντικό από το άλλο, τόνισε η εκπαιδευτική ψυχολόγος Michele Borba.

Η αυτοεκτίμηση αντιπροσωπεύει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας συνολικά. Η αυτοπεποίθηση είναι μια αντανάκλαση του πόσο σίγουροι είμαστε για τις ικανότητές μας σε μια δεδομένη κατάσταση. Οι δύο έννοιες σχετίζονται, αλλά η έρευνα δείχνει ότι η αυτοπεποίθηση είναι καλύτερος δείκτης της μελλοντικής επιτυχίας, επειδή βοηθά τα παιδιά να πιστεύουν ότι οι δεξιότητες και οι προσπάθειές τους θα οδηγήσουν σε δυνατά αποτελέσματα – όπως να πάρουν καλούς βαθμούς ή να έχουν καλές επιδόσεις στον αθλητισμό.

«Η πραγματική αυτοπεποίθηση είναι το αποτέλεσμα του να τα πας καλά, να αντιμετωπίζεις εμπόδια, να δημιουργείς λύσεις και να γυρίζεις πίσω μόνος σου», εξήγησε η Borba.

Οι γονείς μπορούν να ενισχύσουν καλύτερα την αυτοπεποίθηση του παιδιού τους κάνοντας ένα βήμα πίσω και επιτρέποντάς το να πετύχει ή να αποτύχει μόνο του, αντί να επαγρυπνούν και να προσπαθούν να διορθώσουν τα προβλήματα του παιδιού τους, σημείωσε η Borba. Κάτι τέτοιο μπορεί να το βοηθήσει να μάθει να αξιοποιεί την αποτυχία και να προσπαθεί ξανά αν αποτύχει και να πιστέψει ότι τελικά θα τα καταφέρει.

Διδάξτε τον αυτοέλεγχο

Ο αυτοέλεγχος βοηθά στον καθορισμό της μελλοντικής επιτυχίας, δείχνει η έρευνα. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να αγνοούν περιττούς περισπασμούς και να ελέγχουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους, συνήθως μεγαλώνουν για να γίνουν πιο έξυπνα και πιο παρακινημένα, σύμφωνα με μια μελέτη δεκαετιών από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας.

«Το να μη διασπάσαι είναι η πιο σημαντική δεξιότητα για τον 21ο αιώνα – και είναι μια δεξιότητα που πολλοί γονείς αποτυγχάνουν να διδάξουν στα παιδιά τους», συστήνει ο συγγραφέας και ειδικός ψυχολογίας Nir Eyal.

Ο Eyal προτρέπει να ξεκινάτε νωρίς. Τα νήπια μπορούν να αρχίσουν να κατανοούν την έννοια του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να αρχίσουν να εξηγούν τη σημασία του προγραμματισμού του χρόνου για να επικεντρωθούν σε σημαντικές αναπτυξιακές δραστηριότητες. Τα παιδιά μπορούν ακόμη και να μάθουν τον αυτοέλεγχο μέσω του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών όπως το αγαλματάκια ακούνητα και το «κόκκινο φως, πράσινο φως».

Δώστε τους αυτονομία

Η ικανότητα αυτοπαρακίνησης είναι ένα από τα δύο σημαντικά γνωρίσματα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν σε επιτυχημένους ενήλικες, δηλώνει η παιδοψυχολόγος Δρ Tovah Klein στο Make It πέρυσι. (Το άλλο; Η εμπιστοσύνη.)

Δημιουργήστε προσδοκίες για το παιδί σας, με τη συμβολή του, όταν πρόκειται για καθημερινές ενέργειες, όπως η προετοιμασία για το σχολείο, η επιλογή δραστηριοτήτων μετά το σχολείο και οι δουλειές του, συνιστά η συγγραφέας μπεστ σέλερ και εμπειρογνώμονας γονέων Esther Wojcicki.

«Όσο περισσότερο εμπιστεύεστε τα παιδιά σας να κάνουν πράγματα μόνα τους, τόσο πιο ενδυναμωμένα θα είναι», συνεχίζει η Wojcicki.

Ο Eyal προτείνει επίσης τη χρήση τακτικών όπως η σύναψη «συμφώνων προσπάθειας» με τα παιδιά σας, όπου δεσμεύεστε σε συγκεκριμένα όρια στους δελεαστικούς περισπασμούς – όπως ένα ημερήσιο όριο μιας ώρας στον χρόνο οθόνης.

Μην αγχώνεστε για την τελειότητα

Η Wojcicki μεγάλωσε τρία επιτυχημένα παιδιά –έναν γιατρό και δύο υψηλού προφίλ CEO– αλλά ποτέ δεν ζήτησε την τελειότητα από αυτά. Αυτό έκανε μεγάλη διαφορά, σημειώνει.

Δώστε στα παιδιά σας χώρο να αποτύχουν, αντιμετωπίζοντας τα λάθη και τις αποτυχίες τους με ενσυναίσθηση και όχι με περιφρόνηση, για να τα βοηθήσετε να διατηρήσουν την αυτοπεποίθησή τους ενώ μαθαίνουν να βλέπουν τις αποτυχίες ως ευκαιρίες μάθησης, συμβουλεύει.

Δείτε Επίσης

«Αριστοτεχνία σημαίνει να κάνεις κάτι όσες φορές χρειάζεται για να το πετύχεις σωστά… Ήταν η μάθηση και η σκληρή δουλειά που ήθελα να ανταμείψω, όχι να το κάνω σωστά την πρώτη φορά», τονίζει.

Η τελειομανία δεν κάνει το παιδί σας πιο πιθανό να πετύχει στο μέλλον και μπορεί να συμβάλει σε ζητήματα ψυχικής υγείας όπως το άγχος και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με την έρευνα.

Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά σας να επαναπροσδιορίζουν πώς σκέφτονται όταν κάνουν λάθη συζητώντας ανοιχτά τα λάθη που έχετε κάνει, πώς λύσατε προβλήματα και τι μάθατε στη διαδικασία, εξηγεί η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bryant, Allison Butler.

Μιλήστε για οικονομική παιδεία

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να διδάξετε στα παιδιά σας τα χρήματα: πώς να τα κερδίζουν, να τα ξοδεύουν με σύνεση και να τα εξοικονομούν ενώ σχεδιάζουν το μέλλον. Οι περισσότεροι μαθητές των ΗΠΑ δεν μαθαίνουν αυτά τα μαθήματα στο σχολείο, κάτι που μπορεί να τους κοστίσει χρήματα ως ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το National Financial Educator’s Council.

Η εμπειρογνώμονας γονέων Margot Machol Bisnow πήρε συνέντευξη από τους γονείς 70 πολύ επιτυχημένων ενηλίκων για το βιβλίο της για το 2022, «Raising an Entrepreneur: How to Help Children Your Children Acchieve The Dreams». Η διδασκαλία οικονομικών γνώσεων ήταν ένα κοινό νήμα για αυτούς τους γονείς, διαπίστωσε.

«Αν και οι γονείς με τους οποίους μίλησα ποτέ δεν ώθησαν τα παιδιά τους να επιδιώξουν μια ακριβοπληρωμένη δουλειά, όλοι τους προσπάθησαν να μάθουν τα χρήματα στα παιδιά τους με τη μία ή την άλλη μορφή», δηώνει η Bisnow. Μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας ένα επίδομα και να επιμένετε να αποταμιεύουν τα δικά τους χρήματα για να ξοδέψουν σε αντικείμενα που θέλουν, αλλά δεν χρειάζονται απαραίτητα, όπως ένα νέο ζευγάρι πατίνια, εξηγεί.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να μιλήσετε στα παιδιά σας για τα χρήματα με πρακτικούς τρόπους, «π.χ. να συζητήσετε πόσο κοστίζουν τα καθημερινά είδη», λέει η Alexa von Tobel, η εκπαιδευμένη στο Χάρβαρντ επενδυτής και ιδρύτρια της διαδικτυακής χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής LearnVest.

Διδάξτε στα παιδιά σας ότι τα χρήματα δεν είναι παρά «ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να ζήσετε τη ζωή που θέλετε», τονίζει η von Tobel.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top