Now Reading
Πότε μπορεί να αρχίσει το μωρό σας να τρώει γιαούρτι;

Πότε μπορεί να αρχίσει το μωρό σας να τρώει γιαούρτι;

Καθώς το μικρό σας εξερευνά τη σφαίρα των στερεών τροφών, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε μπορούν τα μωρά να φάνε γιαούρτι; Εδώ, εξερευνούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Καθώς το μικρό σας εξερευνά τη σφαίρα των στερεών τροφών, μπορεί να αναρωτιέστε: πότε μπορούν τα μωρά να φάνε γιαούρτι; Εδώ, εξερευνούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Το ξεκίνημα στερεών τροφών είναι ένα συναρπαστικό ορόσημο στη ζωή ενός μωρού. Ποιες τροφές θα θέλει περισσότερο το μωρό σας και σε ποιες θα κάνει γκριμάτσες άρνησης; Είναι διασκεδαστικό να παρακολουθείτε το μικρό σας να δοκιμάζει νέες γεύσεις, αλλά μπορεί επίσης να ανησυχείτε λίγο για το ποια τρόφιμα είναι ασφαλή για να δοκιμάσει και πότε.

Το γιαούρτι μπορεί να εισαχθεί τη στιγμή που ξεκινάτε τα στερεά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σερβίρετε το σωστό είδος γιαουρτιού στα βρέφη, καθώς υπάρχουν πολλά για να διαλέξετε κατά την πλοήγηση στον διάδρομο των γαλακτοκομικών στο σούπερ μάρκετ. Απευθυνθήκαμε στους ειδικούς για να μάθουμε περισσότερα για το πότε και πώς να σερβίρετε το βρεφικό γιαούρτι σας.

Πότε είναι ασφαλές για τα μωρά να τρώνε γιαούρτι;

Τα μωρά μπορούν να τρώνε με ασφάλεια γιαούρτι όταν είναι έτοιμα για στερεές τροφές, περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Είναι ασφαλές να ξεκινήσετε τα στερεά όταν το μωρό σας μπορεί να κρατά το κεφάλι του ψηλά ανεξάρτητα και όταν δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό. Γενικά συνιστάται να αναμένετε τη διατροφή των στερεών μέχρι τα μωρά να φτάσουν τους 6 μήνες και όταν έχουν διπλασιάσει το βάρος γέννησής τους.

Γενικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει να εισάγετε διαφορετικούς τύπους στερεών τροφών. Το γιαούρτι μπορεί να είναι από τα πρώτα φαγητά του μωρού σας.

Διατροφικά οφέλη του γιαουρτιού για μωρά

Το γιαούρτι έχει πολλά οφέλη για την υγεία στα μωρά που μεγαλώνουν. Παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και φώσφορο, καθώς και διάφορες βιταμίνες. Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη για τα μωρά που παλεύουν με την πρόσληψη άλλων στερεών ή αγωνίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Το πλήρες γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή για μωρά. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών χρειάζονται [περισσότερο λίπος] για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Το γιαούρτι μπορεί επίσης να περιέχει προβιοτικά (ζωντανές καλλιέργειες) που μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη του αναπτυσσόμενου εντέρου του μωρού σας. Μελέτες δείχνουν ότι οι ζωντανές καλλιέργειες στο γιαούρτι έχουν θετική επίδραση στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου του μωρού σας και βοηθούν στην πρόληψη της διάρροιας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλεργίες και το γιαούρτι

Είναι φυσιολογικό να έχετε ανησυχίες για αλλεργίες καθώς το μωρό σας αρχίζει να εξερευνά νέες τροφές, καθώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία από τις 9 κορυφαίες τροφικές αλλεργίες. Εάν ένα μωρό έχει αλλεργία στην πρωτεΐνη γάλακτος στη βρεφική φόρμουλα, θα πρέπει επίσης να αποφύγει το γιαούρτι. Μερικές φορές ένα παιδί με αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος ανέχεται το γιαούρτι. Ωστόσο, η εισαγωγή του γιαουρτιού σε παιδιά με αλλεργία σε πρωτεΐνες γάλακτος θα πρέπει να γίνεται υπό την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας.

Όπως με όλα τα νέα τρόφιμα, παρακολουθήστε την αντίδραση του μωρού σας όταν του δίνετε γιαούρτι για πρώτη φορά. Εισαγάγετε μία νέα τροφή τη φορά στη διατροφή του μωρού σας και περιμένετε τρεις έως πέντε ημέρες πριν μεταβείτε σε άλλη τροφή.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρακολουθήστε το μωρό σας για σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση, φαγούρα στο δέρμα, πρήξιμο ή προβλήματα αναπνοής. Οι αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικά εξανθήματα, ειδικά γύρω από το στόμα, πρήξιμο στα χείλη, έμετο και διάρροια.

Τα καλύτερα είδη γιαουρτιού για μωρά

Τα μωρά πρέπει να τρώνε απλό, πλήρες γιαούρτι από πλήρες γάλα.

Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να έχουν πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή τους. Ακόμη και μετά από αυτό, η ζάχαρη θα πρέπει να είναι περιορισμένη.

Δείτε Επίσης

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη σερβίρετε ποτέ γιαούρτι με μέλι σε παιδιά κάτω του 1 έτους. Όχι μόνο το μέλι θεωρείται πρόσθετο σάκχαρο, αλλά μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή ασθένεια στα μωρά, που ονομάζεται αλλαντίαση.

Συμβουλές για την προετοιμασία γιαουρτιού για μωρά

Ξεκινήστε σερβίροντας μια μικρή ποσότητα απλού γιαουρτιού μόνο του. Αφήστε το μωρό σας να βιώσει τη γεύση και την υφή αυτού του φαγητού.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να θέλετε να προσθέσετε πολτοποιημένα τρόφιμα στο γιαούρτι. Μπορείτε να δοκιμάσετε φρούτα όπως μπανάνες, φράουλες ή βατόμουρα ή μπορείτε να προσθέσετε αλμυρά φαγητά. Μερικά μωρά λατρεύουν να τρώνε το γιαούρτι τους με αβοκάντο ή πλιγούρι βρόμης.

Εάν ανακατέψετε άλλα τρόφιμα στο γιαούρτι, βεβαιωθείτε ότι τα κομμάτια έχουν πολτοποιηθεί αρκετά ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο πνιγμού. Μπορεί να είναι δύσκολο για το μικρό σας να χωρίσει τα μεγαλύτερα κομμάτια στο στόμα του για να μασήσει πριν τα καταπιεί.

Σε τι διαφέρει το γιαούρτι από το γάλα;

Τα μωρά άνω των 6 μηνών μπορεί να είναι έτοιμα να δοκιμάσουν γιαούρτι, αλλά αποφύγετε το αγελαδινό γάλα μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια. Το πεπτικό τους σύστημα είναι πολύ ανώριμο για να το χειριστεί και εξακολουθούν να χρειάζονται τα θρεπτικά συστατικά από το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το γιαούρτι είναι συμπληρωματική τροφή και όχι συμπλήρωμα στο μητρικό γάλα ή στη φόρμουλα. Μέχρι την ηλικία του 1 έτους, το μητρικό γάλα ή η φόρμουλα πρέπει να είναι η κύρια πηγή διατροφής, ενώ όλα τα άλλα τρόφιμα είναι συμπληρωματικά.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top