Now Reading
Πειθώ κι ευαισθησία

Πειθώ κι ευαισθησία

Πώς να διδάξετε την πειθαρχία σε υπερευαίσθητα παιδιά

Αν έχετε (υπερ)ευαίσθητο παιδί σε βαθμό που φοβάστε πώς θα του μιλήσετε, πώς θα του δώσετε οδηγίες ή πώς να του πείτε οτιδήποτε, τότε επιχειρήστε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συμβουλές.

  • Αποφύγετε το παιχνίδι του ποιος φταίει και των ευθυνών

Όταν ένα παιδί κάνει κάτι λανθασμένο, είναι αυτόματη σχεδόν αντίδραση των γονιών να πουν: «Κοίτα τι έκανες!» Ή «Γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;» Πρέπει να πειθαρχήσετε για λίγο τη γλώσσα σας με ένα πολύ ευαίσθητο παιδί. Γιατί όταν λέτε παρόμοια πράγματα, αυτό που θα ακούσουν «Είμαι το χειρότερο παιδί στον κόσμο».

Δοκιμάστε να πείτε κάτι άλλο: «Ας δούμε αν μπορούμε να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο». Ξέρω ότι ακούγεται εξωπραγματικό σε πραγματικές συνθήκες, αλλά κάνοντας μικρές αλλαγές όπως αυτή μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πράξη τα ευαίσθητα παιδιά.

  • Ελέγξτε τον τόνο σας

Όλοι μπορεί καμιά φορά να φωνάξουμε. Όλοι μας χάνουμε την ψυχραιμία μας από καιρό σε καιρό. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης των γονιών. Αλλά τα πιο ευαίσθητα παιδιά μας αισθάνονται κάθε μας ξέσπασμα πολύ βαθιά μέσα τους ή στο πετσί τους. Δεν μπορούν απλώς να αστειευτούν με κάτι τέτοιο. Όταν λοιπόν ήδη μια δική τους εσωτερική αναστάτωση ή μια δύσκολη στιγμή, αν εσείς χάσετε την ψυχραιμία σας, θα κάνετε την κατάσταση πολύ χειρότερη. Έτσι ασκηθείτε στην τέχνη της αναπνοής, κλειδώστε τον εαυτό σας στο μπάνιο και φωνάξτε, κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε. Αλλά προσπαθήστε να αποφύγετε να υψώσετε την φωνή σας μπροστά στο ευαίσθητο παιδί σας.

  • Μην απομονώνετε το παιδί σας

Μερικές φορές πρέπει να απομακρύνετε το παιδί σας από μια επικίνδυνη κατάσταση ή πρέπει να ορίσετε ένα όριο όταν οι κανόνες δεν ακολουθούνται. Αλλά η χρήση του χρόνου απομόνωσης δεν λειτουργεί πάντα για τα ευαίσθητα παιδιά. Είναι ικανά να αισθάνονται πληγωμένα ή εγκαταλελειμμένα. Μπορείτε να απομακρύνετε το παιδί σας από την κατάσταση, αλλά όχι απαραίτητα να το απομονώσετε από εσάς. Καθίστε μαζί με το παιδί σας μου στο δωμάτιό του – μην το στείλετε απλώς ως τιμωρία. Καθίστε απλώς και περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει αρκετά ώστε να είναι έτοιμο να επιστρέψει στις δραστηριότητές του

Δείτε Επίσης
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αλλά υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή.

  • Προσφέρετε επιλογές και εναλλακτικές λύσεις όποτε είναι δυνατόν

Τα ευαίσθητα παιδιά δεν τους αρέσει να αισθάνονται σαν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Θέλουν να συμμετέχουν στα πράγματα. Επιτρέποντάς τους να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των κανονισμών του σπιτιού μπορούν να νιώσουν ότι τα εκτιμάτε και τα υπολογίζετε και συμβάλλετε πολύ στην ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησής τους. Προφανώς, κι έχετε τον τελικό λόγο, αλλά ακόμη και απλώς να προσφέρετε το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται ότι βρίσκονται περισσότερο κοντά σας.

  • Μην συγκρίνετε

Είναι τόσο εύκολο να δούμε πώς τα άλλα παιδιά είναι πειθαρχημένα και να πούμε: «Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο για το παιδί μου;» Αλλά να θυμάστε ότι κάθε φορά που βλέπετε μια άλλη οικογένεια, βλέπετε μόνο λίγα λεπτά της ζωής τους, έτσι δεν έχετε ιδέα πώς λειτουργούν πραγματικά. Επίσης, τα πολύ ευαίσθητα παιδιά συχνά απαιτούν διαφορετικές μεθόδους πειθαρχίας. Και να έχετε στο μυαλό σας ότι τα παιδιά είναι παιδιά και όπως όλοι οι άνθρωποι έχουν κακές μέρες και δικαίωμα να κάνουν κάτι άσχημο – εντός ορίων πάντα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top