Now Reading
Παιδικό τραύμα: 5 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να το αντιμετωπίσουν και να θεραπευτούν

Παιδικό τραύμα: 5 συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά να το αντιμετωπίσουν και να θεραπευτούν

Τι το προκαλεί, τι συμπτώματα έχει και πώς θεραπεύεται το παιδικό τραύμα

Το παιδικό τραύμα μπορεί να προκληθεί από ανεπιθύμητα συμβάντα, όπως κακοποίηση παιδιών, παραμέληση, ατυχήματα, φυσικές καταστροφές, σωματικοί τραυματισμοί ή σοβαρές ασθένειες.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στο να υποστούν βλάβη από τραύμα με υψηλότερο κίνδυνο μακροχρόνιων συνεπειών. Ο αντίκτυπος του ψυχολογικού τραύματος είναι σωρευτικός. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των δυσμενών εμπειριών παιδικής ηλικίας που αντιμετωπίζονται ή όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση σε τραύμα, τόσο πιο αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία στην ενήλικη ζωή.​

Τι προκαλεί το παιδικό τραύμα

Το τραύμα της παιδικής ηλικίας μπορεί να προκληθεί από δυσμενείς δυσκολίες ή σημαντικό στρες πρώιμης ζωής. Εδώ είναι μερικές κοινές αιτίες αναπτυξιακού τραύματος.

Οι εμπειρίες εμφανούς τραύματος περιλαμβάνουν:

σωματική κακοποίηση

σεξουαλική κακοποίηση

συναισθηματική κακοποίηση

΄λεκτική κακοποίηση

σωματική παραμέληση

ιατρική αμέλεια

εκφοβισμός

ορφανοτροφείο

αυτοκινητιστικό ατύχημα

ξαφνικός θάνατος γονέα

αναγκαστικός χωρισμός από τους γονείς

ασθένειες που απαιτούν εκτεταμένες, επεμβατικές ιατρικές διαδικασίες

μάρτυρας ενδοοικογενειακής βίας

έκθεση κοινοτικής βίας

δυσλειτουργική οικογένεια

έντονη διαμάχη γονέων

φυσική καταστροφή

Κάποιο τραύμα είναι λιγότερο εμφανές, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική βλάβη στα παιδιά.

Η συγκαλυμμένη κακοποίηση στα παιδιά περιλαμβάνει:

Συναισθηματική παραμέληση

Επιθετικές φωνές στα παιδιά

Κακόβουλη γονική αποξένωση

Τα κοινά σημεία και συμπτώματα τραύματος στα παιδιά περιλαμβάνουν:

Εφιάλτες

Αναδρομές

Φόβος και άγχος

Υπερεπαγρύπνηση

Αρνητικές απόψεις ή πεποιθήσεις για τον εαυτό τους, τους άλλους ή τη ζωή

Διασχιστική αφηρημάδα

Κατάθλιψη

Συνέπειες

Όταν αντιμετωπίζουν τραύμα, τα παιδιά ενεργοποιούν ενστικτωδώς την απόκριση τραύματος πάλης-φυγής-πάγωμα. Αυτοί είναι οι πέντε τύποι άμεσης άμυνας κατά του τραύματος – συναγερμός, πτήση, μάχη, πάγωμα και κατάρρευση.

Αυτές οι αντιδράσεις πυροδοτούνται ακούσια ως απάντηση στον αντιληπτό κίνδυνο χωρίς την ανάγκη για συνειδητή σκέψη.

Αν και σώζουν ζωές, μπορεί να επιμείνουν μετά την τραυματική εμπειρία συμβάλλοντας σε μακροπρόθεσμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

Ανάπτυξη εγκεφάλου

Το παιδικό τραύμα μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου, ιδιαίτερα στην αμυγδαλή, τον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου παίζουν κρίσιμους ρόλους στη ρύθμιση των συναισθημάτων, της μάθησης και των διαδικασιών μνήμης.

Υπερδιέγερση

Τα παιδιά που έχουν βιώσει τραύματα βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, προσδοκώντας την επόμενη πιθανή καταστροφή. Το νευρικό τους σύστημα παραμένει σταθερά ενισχυμένο.

Ακαδημαϊκή επίδοση

Τα τραυματισμένα παιδιά συχνά δυσκολεύονται ακαδημαϊκά, καθώς το τραύμα βλάπτει τις ικανότητες μάθησης και μνήμης τους. Τείνουν επίσης να δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και ασχολούνται με το να παρατηρούν το περιβάλλον τους για κίνδυνο.

Διαταραχές ύπνου

Οι τραυματικές εμπειρίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία ή εφιάλτες, μειώνοντας περαιτέρω το επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού.

Θέματα συμπεριφοράς

Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν χρόνιο τραύμα συχνά παλεύουν με μειωμένη συναισθηματική ρύθμιση, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εκδηλώνουν εξωτερικευτικές συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα.

Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές συμπεριφοράς όπως η εναντιωματική προκλητική διαταραχή και η διαταραχή συμπεριφοράς.​​

Ανασφαλής προσκόλληση

Η προσκόλληση αναφέρεται στην ισχυρή συναισθηματική σύνδεση μεταξύ ενός γονέα και ενός παιδιού. Το τραύμα προσκόλλησης συμβαίνει όταν διαταράσσεται η διαδικασία σχηματισμού αυτού του δεσμού. Ως εκ τούτου, το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια ανασφαλή προσκόλληση, η οποία εκδηλώνεται ως αμφίθυμο, αποφευκτικό ή αποδιοργανωμένο στυλ προσκόλλησης. Η ανασφαλής προσκόλληση σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα δυσμενών αναπτυξιακών εκβάσεων.

Δυσκολίες σχέσεων

Οι επιζώντες από παιδικό τραύμα μπορεί να τρέφουν σημαντικό θυμό και να εκδηλώνουν επιθετικές τάσεις, δημιουργώντας και διατηρώντας προκλητικές φιλίες. Η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης περιορίζει περαιτέρω τους πόρους τους για την αντιμετώπιση συναισθηματικών προβλημάτων. Αργότερα στην ενηλικίωση, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν δυσκολία να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.

Αναδρομή

Τα τραυματισμένα παιδιά ξαναζούν το τραύμα τους όχι μόνο μέσω των σκέψεων και των ονείρων τους αλλά και μέσω των πράξεών τους στην καθημερινή τους ζωή. Συχνά αναδημιουργούν ασυνείδητα ή ξαναβιώνουν πτυχές των τραυματικών τους εμπειριών. Για παράδειγμα, μερικά παιδιά θα επαναλάβουν την τραυματική σκηνή επανειλημμένα μετά το περιστατικό.

Αποφυγή

Είναι ενδιαφέρον ότι τα τραυματισμένα παιδιά συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τις υπενθυμίσεις του τραύματός τους. Μπορεί να αποφεύγουν κοινωνικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αναμνήσεις που σχετίζονται με τις τραυματικές τους εμπειρίες.

Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά

Τα παιδιά με περιορισμένες ικανότητες συναισθηματικής ρύθμισης μπορεί να χρειάζονται εναλλακτικές μεθόδους για να αντιμετωπίσουν το άγχος. Μπορεί να στραφούν σε ουσίες ή αλκοόλ ή να εμπλακούν σε αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές για να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματά τους.

Είναι επίσης πιο πιθανό να εμπλέκονται σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές όπως παραβίαση νόμου, ωτοστόπ, να αψηφούν τις αρχές, σεξ χωρίς προστασία, επικίνδυνη οδήγηση, οπλοφορία κ.λπ.

Ψυχικές διαταραχές

Το ανεπίλυτο παιδικό τραύμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες, καταθλιπτική διαταραχή, διπολική διαταραχή, αγχώδης διαταραχή, κοινωνική φοβία, διαταραχή χρήσης αλκοόλ κ.λπ. Μερικά παιδιά, ειδικά εκείνα που έχουν υποστεί σύνθετο τραύμα, είναι ευάλωτα σε διαταραχές προσωπικότητας όπως η οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

Δείτε Επίσης

Διαταραχές προσκόλλησης

Το τραύμα προσκόλλησης είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αντιδραστικής διαταραχής προσκόλλησης ή διαταραχής αναπτυξιακού τραύματος.

Φυσική κατάσταση

Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του παιδικού τραύματος και του ανοσοποιητικού συστήματος. Το παρατεταμένο παιδικό στρες, γνωστό και ως τοξικό στρες, μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα παιδιά πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις, αλλεργίες και άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Όταν μεγαλώσουν, αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο επιρρεπή σε αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιοπάθειες και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να ξεπεράσουν το παιδικό τραύμα

Ένας συμπονετικός και υποστηρικτικός κύριος φροντιστής μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή ενός παιδιού και να συμβάλει σημαντικά στην ανάρρωσή του από το παιδικό τραύμα.

Εκτός από την αναζήτηση θεραπείας για παιδικό τραύμα, οι γονείς μπορούν να παρέχουν φροντίδα με πληροφορίες σχετικά με το τραύμα με τους ακόλουθους τρόπους.

Ασφάλεια και εμπιστοσύνη

Οι σχέσεις με τους φροντιστές παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία των παιδιών από την εμφάνιση καταστάσεων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τραύματα.

Μετά από ένα τραυματικό γεγονός, ο κύριος στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη. Ένα τραυματισμένο παιδί μπορεί να φοβάται ότι είναι μόνο του και να αναζητά την παρουσία ενός συμπονετικού ενήλικα. Να είστε διαθέσιμοι για αυτά όσο το δυνατόν περισσότερο και να τους εξασφαλίσετε την αίσθηση της ασφάλειας. Εάν ένας γονέας ήταν η πηγή του τραύματος, κρατήστε τον μακριά από το παιδί για να το προστατέψετε.

Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι οι υποστηρικτικοί φροντιστές είναι προστατευτικοί παράγοντες, καθώς τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες.​

Επανασύνδεση

Το τραύμα προσκόλλησης, ένας τύπος τραύματος από προδοσία, είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους παιδικού τραύματος. Συχνά προκαλείται από χρόνια, επαναλαμβανόμενη παιδική κακοποίηση ή παραμέληση.

Ένα παιδί με τραύμα προσκόλλησης μπορεί να χάσει την εμπιστοσύνη στους ενήλικες εάν ο φροντιστής του ήταν η πηγή των οδυνηρών εμπειριών του. Ως εκ τούτου, ο μη παραβατικός γονέας πρέπει να ενισχύσει ή να αποκαταστήσει τη σχέση προσκόλλησης ως το σχήμα προσκόλλησης.​

Είναι σημαντικό να παραμείνετε υπομονετικοί και στοργικοί όταν παρέχετε φροντίδα στα παιδιά, ακόμα κι αν η διάθεσή τους ή η στάση τους φαίνεται να κυμαίνεται ή αγωνίζονται να υπακούσουν σε στοιχεία εξουσίας. Να είστε σταθεροί και ευγενικοί.

Θετική πειθαρχία

Τα παιδιά με ανεπίλυτο τραύμα συχνά εκδηλώνουν θυμό και επιθετικότητα. Οι σκληρές πειθαρχικές απαντήσεις από τους γονείς μπορούν να ενισχύσουν την αρνητική αντίληψη του παιδιού για τους άλλους και τον κόσμο.

Ανεξάρτητα από το αν χαρακτηρίζεται ως κακοποίηση ή πειθαρχία, η έρευνα δείχνει ότι η σωματική τιμωρία οδηγεί σε τραυματικά συμπτώματα.​

Όταν οι γονείς χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία σε τραυματισμένα παιδιά, ουσιαστικά προσθέτουν στο υπάρχον τραύμα του παιδιού.

Επιπλέον, η τιμωρητική πειθαρχία δεν λειτουργεί. Προκαλεί περισσότερη επιθετικότητα από τα παιδιά.​ Αντικαταστήστε, λοιπόν, την τιμωρία με θετική πειθαρχία.

Μην αποφεύγετε το θέμα όταν εμφανίζεται φυσικά

Ενώ τα παιδιά δεν πρέπει να πιέζονται να μιλήσουν για το τραύμα, οι φροντιστές δεν πρέπει να το καταπιέζουν όταν το παιδί το μεγαλώνει.

Τα παιδιά είναι πολύ εναρμονισμένα με τις απαντήσεις των γονιών τους τόσο στο τραυματικό γεγονός όσο και στις συζητήσεις για αυτό στη συνέχεια. Θα αποφύγουν να το συζητήσουν εάν αναγνωρίσουν ότι στενοχωρεί τους γονείς τους.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να λάβουν καθοδήγηση σχετικά με τις στρατηγικές αντιμετώπισης. Οι γονείς μπορεί να μην ακούνε πολλά για το συμβάν και συχνά υποτιμούν το επίπεδο των αντιδράσεων στρες που βιώνουν τα παιδιά τους.​

Επιτρέποντας σε ένα παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να συζητήσει τις εμπειρίες του μπορεί να το βοηθήσει στην επεξεργασία του αρνητικού γεγονότος. Αυτό δίνει επίσης τη δυνατότητα στους γονείς να ακούσουν την οπτική του παιδιού και να αντιμετωπίσουν τυχόν παρερμηνείες, όπως η αυτοκατηγορία, μια κοινή συμπεριφορά μεταξύ των παιδιών μετά από ένα τραυματικό περιστατικό.​

Διδάξτε τρόπους συναισθηματικής ρύθμισης

Όταν τα παιδιά κλαίνε ή παλεύουν με προκλητικά συναισθήματα, οι γονείς συχνά επιχειρούν διάφορες μεθόδους για να το σταματήσουν, σαν να τους προκαλεί πόνο το ίδιο το κλάμα.

Το κλάμα δεν προκαλεί θλίψη. Χρησιμεύει ως ένας τρόπος για να το απελευθερώσουν. Τα τραυματισμένα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα με τραύμα προσκόλλησης, τείνουν να μην έχουν δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης. Όταν κλαίνε, οι γονείς μπορούν να συν-ρυθμιστούν μαζί τους για να τα βοηθήσουν να μάθουν την αυτορρύθμιση.

Ο στόχος δεν είναι να γυρίσετε έναν διακόπτη και να τα κάνετε να σταματήσουν να κλαίνε, αλλά να είστε παρόντες και υποστηρικτικοί καθώς επεξεργάζονται τα δάκρυα και τα δύσκολα συναισθήματά τους, και τελικά αναδεικνύονται πιο ήρεμα και πιο ανθεκτικά.

Επαγγελματική βοήθεια για παιδί και γονείς

Οι γονείς πρέπει να αναζητήσουν αποτελεσματική θεραπεία για τα παιδιά που έχουν βιώσει τραύμα. Η εμπειρία και οι συναισθηματικές αντιδράσεις κάθε παιδιού στο τραύμα είναι μοναδικές. Η επαγγελματική βοήθεια επιτρέπει την εξατομικευμένη θεραπεία για τα παιδιά λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες, τα δυνατά σημεία και τα τρωτά σημεία του παιδιού.

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να προσφέρουν στο παιδί ένα ασφαλές και ενσυναίσθητο περιβάλλον για να εκφράσει τα συναισθήματά του, να επεξεργαστεί τις εμπειρίες του και να αναπτύξει υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Εάν ένας γονέας υποφέρει επίσης αρνητικές επιπτώσεις από το τραύμα, όπως στην περίπτωση της απώλειας ενός συζύγου, θα χρειαστεί επίσης συναισθηματική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τα μικρά παιδιά συχνά αναζητούν ενδείξεις από τους γονείς τους για να αντιδράσουν και να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις. Αναζητώντας υποστήριξη και διεκπεραιώνοντας τα δικά τους παράπονα, οι γονείς μπορούν να διαμορφώσουν υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης και συναισθηματική έκφραση για τα παιδιά τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top