Now Reading
Τα πλαστικά που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με μελέτη

Τα πλαστικά που βρίσκονται σε καθημερινά προϊόντα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση των πρόωρων τοκετών, σύμφωνα με μελέτη

Οι χημικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τον πλακούντα εν μέσω εγκυμοσύνης.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας επισημαίνει ότι η έκθεση σε συνθετικές χημικές ουσίες έχει εντοπιστεί ότι συμβάλλει στον πρόωρο τοκετό και άλλα προβλήματα για τις μητέρες και τα μωρά. Οι χημικές ουσίες, επίσης γνωστές ως φθαλικές ενώσεις, μπορούν να επηρεάσουν τον πλακούντα εν μέσω εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι συνθετικές χημικές ουσίες βρίσκονται βασικά σε όλα για να κάνουν το πλαστικό να διαρκεί περισσότερο και να το κάνουν πιο ανθεκτικό, και είναι επίσης σε άλλα προϊόντα που μπορεί να μην έχετε καταλάβει, όπως δάπεδα βινυλίου, λιπαντικά έλαια, σαπούνι, σαμπουάν, λακ, πλαστικές συσκευασίες, σωλήνες κήπου, ιατρικά σωληνώσεις, βερνίκια νυχιών, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα και πολλά άλλα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το CNN αναφέρει επίσης ότι χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα αρώματα να διαρκούν περισσότερο.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις Η.Π.Α. και το πρόγραμμα National Institutes of Health Environmental Influences of Child Health Outcomes από το 1998 έως το 2022, μελέτησαν συσχετίσεις «20 φθαλικών μεταβολιτών» (συνθετικές χημικές ουσίες) με την ηλικία κύησης κατά τη γέννηση, τη διάρκεια γέννησης και το βάρος γέννησης λαμβάνοντας δείγματα ούρων και τουλάχιστον 1.000 συμμετέχοντες είχαν ανιχνεύσιμες φθαλικές ενώσεις στα δείγματα ούρων τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «Σε ένα μεγάλο, ποικίλο δείγμα των Η.Π.Α. σε γεννήσεις, η έκθεση σε [φθαλικές ενώσεις] συσχετίστηκε με μειωμένη ηλικία κύησης και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, υποδηλώνοντας σημαντικές ευκαιρίες για πρόληψη.

Και ο πρόωρος τοκετός δεν ήταν το μόνο πρόβλημα που προκάλεσαν αυτές οι συνθετικές χημικές ουσίες. «Οι συνέπειες της συντόμευσης της κύησης και του περιορισμού της ενδομήτριας ανάπτυξης είναι βαθιές», σημείωσε η μελέτη. Διαπιστώθηκε επίσης ότι συμβάλλει στη βρεφική και παιδική θνησιμότητα, σε δυσμενή ψυχολογικά, συμπεριφορικά και εκπαιδευτικά αποτελέσματα στη νεαρή ενήλικη ζωή· και καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη στη μετέπειτα ζωή.

Δείτε Επίσης

Οι φθαλικές ενώσεις θεωρούνται ενδοκρινικοί καταστροφείς, δηλαδή, αναστατώνουν τις αναπαραγωγικές και άλλες βιολογικές διεργασίες του σώματος, σύμφωνα με τη μελέτη, προκαλώντας φλεγμονή που είναι κοινή στην προεκλαμψία και «ανεπάρκεια πλακούντα», καθώς και πρόωρη ρήξη των μεμβρανών στην εγκυμοσύνη.

Οι περισσότερες μητέρες στη μελέτη ήταν ηλικίας 25 έως 34 ετών κατά τον τοκετό και το δείγμα ήταν πολυποίκιλο, σημείωσε η μελέτη.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top