Now Reading
Οι υπερτροφές του χειμώνα

Οι υπερτροφές του χειμώνα

Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας

Ο χειμώνας έρχεται και μαζί με το κρύο ίσως και οι ιώσεις, θωρακίστε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών σας με υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Εδώ σας παρουσιάζουμε μερικές τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά για την ανάπτυξη και την υγεία τους.

Αβοκάντο
Όχι μόνο η καρδιά, αλλά και ολόκληρο το σώμα επωφελείται από τα υγιή λιπαρά, τις φυτικές ίνες και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του αβοκάντο. Βοηθά και στη συγκέντρωση!

Ακτινίδια
Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα ακτινίδια -που στην πραγματικότητα είναι ένα είδος μούρου- έχουν ιδιαίτερα αυξημένη θρεπτική αξία. Μια μερίδα (2 ακτινίδια) έχει διπλάσια βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα και περισσότερες φυτικές ίνες από ένα μπολ δημητριακά ολική αλέσεως και όλα αυτά με λιγότερες από 100 θερμίδες!

Καρότα
Το καρότο περιέχει μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτένιου, οι οποίες μετατρέπονται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α, είναι βασικό στοιχείο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, του οποίου η σωστή λειτουργία είναι ακόμα σημαντικότερη το χειμώνα ώστε να προστατεύει τον οργανισμό από ιούς και προβλήματα στο αναπνευστικό. Έχετε υπόψη, πως ο οργανισμός χρειάζεται μικρή ποσότητα λίπους για την απορρόφηση του βήτα-καροτένιου.

Παντζάρι
Τα παντζάρια είναι πλούσια στα ευεργετικά φωτοχημικά και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας τη δράση των ελεύθερων ριζών. Βράστε τα, κάντε τα πίκλες ή απλά ψήστε τα και θα έχετε πολλά οφέλη. Στα παιδιά αρέσουν και σε μορφή «πατατάκια». Μην κάνετε μόνο το λάθος και πετάξετε το πράσινο μέρος, καθώς τα φύλλα από τα παντζάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, ασβέστιο και σίδηρο.

Ρόδι
Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες, οι οποίες έχουν δράση αντιοξειδωτική. Τα ρόδια προσφέρουν ακόμα σε όσους τα καταναλώνουν φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6. Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο, που πολλοί δεν αγγίζουν καν, σε μια μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Τα καλύτερα δε χαρακτηριστικά του είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η ενεργή του δράση στην αποτοξίνωση του οργανισμού, ουδετεροποιώντας και ελαχιστοποιώντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει στον οργανισμό. Τέλος, εξίσου εντυπωσιακή είναι και η δράση του, όσον αφορά τη βιταμίνη D, της οποία η έλλειψη κατά τους χειμερινούς μήνες, κάνει τους περισσότερους να δίνουν έμφαση στην πρόσληψή της, είτε με σχετικές τροφές είτε με συμπληρώματα, κάτι που τυχόν να οδηγήσει σε πλεόνασμα της βιταμίνης στον οργανισμό. Οι βιταμίνες όμως Α και Κ του μπρόκολου φροντίζουν στη διατήρηση των ισορροπιών στον οργανισμό.
Μάραθος
Ίσως να είναι από τα λαχανικά που τα προσπερνάτε στο μανάβικο, διότι δεν σας «γεμίζει» το μάτι. Ο μάραθος είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος. Ταιριάζει ιδανικά στις χορτόπιτες.
Εσπεριδοειδή
Τα εσπεριδοειδή είναι διαθέσιμα όλων τον χρόνο, αλλά τα περισσότερα υπάρχουν τον χειμώνα, ανάλογα βέβαια και με το κλίμα. Οι ποικιλίες φαίνεται πως είναι καλύτερα τον χειμώνα, που είναι στο αποκορύφωμα της ωριμότητάς τους. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ είναι γευστικές επιλογές από τις οποίες μπορείτε να λάβετε βιταμίνη C και Α.

Δείτε Επίσης

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα Λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα λαχανικό σταυρανθή, συγγενείς με το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Πολύ  γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους που βοηθούν στων έλεγχο των φλεγμονών. Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών στον ατμό παρέχει μόλις 30 θερμίδες, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μια καλή πηγή φυλλικού οξέος (φολικό οξύ).

Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει πολλές βιταμίνες όπως A, B, C. Είναι πλούσιο σε λουτεΐνη, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, ασβέστιο και σίδηρο. Το σπανάκι μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βρασμένο, ως συνοδευτικό φαγητών ή ακόμη και ως κυρίως πιάτο. Μπορείς να το βρεις στην αγορά όλο το χρόνο φρέσκο και κατεψυγμένο. Το σούπερ λαχανικό έχει καταπληκτικές ιδιότητες στον οργανισμό του ανθρώπου.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top