Now Reading
Είναι το παιδί σας εθισμένο στη ζάχαρη; Πώς να το αντιμετωπίσετε

Είναι το παιδί σας εθισμένο στη ζάχαρη; Πώς να το αντιμετωπίσετε

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες πρέπει να θεμελιώνονται από νωρίς και δεν συμπεριλαμβάνουν την υπερβολική ζάχαρη

Η ζάχαρη υπάρχει παντού και σχεδόν σε όλα όσα καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συμβάλλει σημαντικά στην παιδική παχυσαρκία και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, φλεγμονή και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Αν μπείτε σε ένα τυπικό σούπερ μάρκετ, θα βομβαρδιστείτε με ζαχαρούχα τρόφιμα σε κάθε διάδρομο εκτός από το τμήμα των φρέσκων προϊόντων και (ίσως) το τμήμα του νερού. Το Παγκόσμιο Ερευνητικό Πρόγραμμα Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας-Chapel Hill διαπίστωσε ότι «το 60% των τροφίμων και ποτών που αγοράζονται στα αμερικανικά παντοπωλεία περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη».

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που τόσα πολλά παιδιά είναι εθισμένα στη ζάχαρη!

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει ότι το μέσο αμερικάνικο παιδί ηλικίας 2-19 ετών καταναλώνει «66 γραμμάρια την ημέρα, που ισοδυναμούν με πάνω από 53 κιλά προστιθέμενης ζάχαρης ετησίως», κι αυτό περίπου ισχύει και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ δύο και 18 ετών θα πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων σε όχι περισσότερα από έξι κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα και να περιορίζουν την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών σε όχι περισσότερο από 240 ml την εβδομάδα.

Τα παιδιά που είναι εθισμένα στη ζάχαρη νιώθουν την ανάγκη να καταναλώνουν πολλή κάθε μέρα και εκνευρίζονται αν δεν μπορούν να την έχουν. Είναι επίσης πιο επιρρεπή στο να έχουν εναλλαγές της διάθεσης, ακανόνιστο ύπνο, επιλεκτική διατροφή, φαίνεται να είναι πάντα πεινασμένοι και δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι εθισμένο στη ζάχαρη, ή απλώς παρατηρήσατε ότι τρώει πάρα πολύ από αυτήν, δείτε μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον εθισμό ή την υπερκατανάλωση ζάχαρης.

Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων

Θα εκπλαγείτε με το πόση ζάχαρη υπάρχει σε κοινά τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το γιαούρτι, τα ενεργειακά ποτά, τους χυμούς, τα ζυμαρικά, τις σάλτσες, το dressing για σαλάτες και το ψωμί. Ξεκινήστε να διαβάζετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων στην κουζίνα σας και σημειώστε την αντικατάσταση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη με εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη.

Μειώστε σταδιακά την πρόσληψη ζάχαρης του παιδιού σας

Εάν το παιδί σας συνηθίζει να καταναλώνει το ισοδύναμο 17+ κουταλιών του γλυκού ζάχαρη την ημέρα, η ξαφνική αφαίρεση ή η δραστική μείωση της πρόσληψης ζάχαρης θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο την προσαρμογή του σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αντίθετα, αντικαταστήστε σταδιακά τα αγαπημένα τους σνακ με ζάχαρη με εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη και αρχίστε να εισάγετε πιο υγιεινά γεύματα.

Αντικαταστήστε το αγαπημένο φαγητό του παιδιού σας με εναλλακτικές λύσεις με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς ζάχαρη

Το αγαπημένο σνακ του παιδιού σας με ζάχαρη μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές σνακ χωρίς ζάχαρη και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη διαθέσιμες τώρα.

Ορισμένα σνακ χωρίς ζάχαρη μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά επειδή έχουν ακόμα πολλά επεξεργασμένα συστατικά, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε με αυτά, καθώς το παιδί σας πρέπει να συνηθίσει να καταναλώνει λιγότερη ζάχαρη. Μόλις η πρόσληψη ζάχαρης είναι αρκετά χαμηλή, μπορείτε να δοκιμάσετε να εισάγετε πιο υγιεινά σνακ για να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα.

Πολλά καταστήματα έχουν υγιεινές επιλογές δημητριακών με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τα παιδιά θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν.

Αντί να αγοράζετε ζαχαρούχους χυμούς και άλλα ποτά, δοκιμάστε να αγοράσετε ανθρακούχο νερό, αρωματισμένο νερό, νερό καρύδας και τσάι χωρίς ζάχαρη. Τα παιδιά σας μπορούν να διασκεδάσουν φτιάχνοντας σπιτικό νερό με έγχυμα φρούτων χρησιμοποιώντας αγγούρια, μούρα ή λεμόνια.

Εάν το παιδί σας είναι εθισμένο στην κατανάλωση καραμέλας, μπορείτε να δοκιμάσετε να του δώσετε φρέσκα φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, κατεψυγμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα.

Δείτε Επίσης

Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένο με αυτές τις επιλογές, μπορεί να δοκιμάσει φυσικές καραμέλες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, που θα βρείτε σε φαρμακεία.

Όταν μαγειρεύετε, μπορείτε να αλλάξετε ορισμένα συστατικά για να κάνετε το φαγητό σας υγιεινό και με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αντί για λευκό ψωμί και επεξεργασμένα ζυμαρικά, προτιμήστε το σιτάρι ολικής αλέσεως. Αντικαταστήστε τις σάλτσες με ζάχαρη με εναλλακτικές με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή φτιάξτε σάλτσες από την αρχή και χρησιμοποιήστε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά για να κάνετε το φαγητό σας γευστικό.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει αρκετό νερό

Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να είναι αντίδραση στην αφυδάτωση, οπότε βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει αρκετό νερό όλη την ημέρα. Μπορείτε να του αγοράσετε καλούπια πάγου με διασκεδαστικά σχήματα και να προσθέσετε κομμάτια φρούτων για να τα κάνετε να ενδιαφέρονται περισσότερο για το νερό. Τα παιδιά θα είχαν επίσης περισσότερα κίνητρα να πίνουν νερό αν είχαν μερικά μπουκάλια δροσερό νερό που τους αρέσει να κοιτάζουν.

Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητα

Εάν το παιδί σας κάθεται στο σπίτι όλη μέρα, είναι πιο πιθανό να τσιμπολογήσει περισσότερο και να λαχταρά γλυκά. Εάν ασκείται, συμμετέχει αθλήματα ή διασκεδάζει έξω μαζί σας, θα σκέφτεται λιγότερο τη ζάχαρη.

Αυξήστε τα υγιή λίπη και την ποιοτική πρωτεΐνη

Προσθέτοντας υγιή λίπη όπως σπόρους, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελαιόλαδο και ελιές στα γεύματα του παιδιού σας, θα αισθάνεται πιο ικανοποιημένο και γεμάτο. Αυτό ισχύει επίσης για την προσθήκη περισσότερων ποιοτικών πρωτεϊνών όπως όσπρια, τόφου, και κινόα.

Μειώστε οικογενειακώς την πρόσληψη ζάχαρης

Όλη η οικογένειά σας θα ωφεληθεί από τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης, οπότε κάντε την προσπάθεια ομαδική. Εάν το παιδί σας δει την υπόλοιπη οικογένειά του να ελαττώνει τη ζάχαρη, θα συμμετέχει πιο ενεργά. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε έναν οικογενειακό διαγωνισμό για να δείτε ποιος μπορεί να φάει τη λιγότερη ποσότητα ζάχαρης σε μια εβδομάδα.

Η διακοπή της ζάχαρης μπορεί να είναι πολύ δύσκολη εάν το παιδί σας είναι εθισμένο, αλλά θα παρατηρήσετε μεγάλη βελτίωση στην εστίαση, τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και την υγεία του παιδιού σας όταν ελαττώσει τη ζάχαρη από τη ζωή του.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top