Now Reading
Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα του θυμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πώς να αντιμετωπίσετε το αίσθημα του θυμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι εναλλαγές διάθεσης κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι φίλοι κανενός. Τι γίνεται όμως αν σας θυμώνουν τόσο πολύ που να κοκκινίζετε; Δείτε πώς να χειριστείτε αυτό το δύσκολο συναίσθημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ενώ οι ορμόνες μπορούν να κάνουν την εγκυμοσύνη συναισθηματικό τρενάκι, ο θυμός και ακόμη και η οργή επηρεάζει πολλές μέλλουσες μαμάδες και μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στους γονείς όσο και στο παιδί. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί η εγκυμοσύνη μπορεί να σας τρελάνει

Γιατί κάποιες έγκυοι θυμώνουν τόσο πολύ ή τόσο εύκολα; Δεν μπορείτε να κατηγορήσετε τις εναλλαγές της διάθεσης της εγκυμοσύνης ως μια ορμονική ενέδρα, λένε οι ειδικοί. «Οι ορμόνες πιθανώς παίζουν κάποιο ρόλο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά ιατρικά δεδομένα», επισημαίνει η Lori Altshuler, MD, διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Διαταραχών Διάθεσης στο UCLA.

Πιο σημαντικές, ίσως, είναι οι σωρευτικές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης. «Τους πρώτους μήνες ορισμένες γυναίκες βιώνουν ναυτία, κόπωση, ευαίσθητο στήθος και φόβο ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά», εξηγεί ο Clark Gillespie, MD, συγγραφέας του βιβλίου Your Pregnancy Month to Month. «Καθώς περνά ο καιρός, υπάρχει αϋπνία, περισσότερη πίεση στα έντερα και στην ουροδόχο κύστη και αίσθημα υπερβολικής ζέστης – όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ευερεθιστότητα».

Υπάρχει επίσης μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και του θυμού, τονίζουν οι ειδικοί: Όχι μόνο οι άνθρωποι που καταπίνουν την οργή τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, αλλά κι εκείνοι που νευριάζουν ή θυμώνουν πολύ εύκολα μπορεί επίσης να αποδειχθούν με προβλήματα διάθεσης.

Εάν είστε έγκυος και διαπιστώσετε ότι θυμώνετε συχνά, δοκιμάστε:

Κάντε μια μεγάλη βόλτα. Αποφύγετε συζητήσεις που θα σας ανεβάσουν την  πίεση ή θα σας κάνουν να χάσετε την ψυχραιμία σας – εξηγήστε στο άτομο που κινδυνεύει να σας νευριάσει ότι νιώθετε ευαίσθητη και προτιμάτε να μην μιλήσετε για το θέμα. Στη συνέχεια, αφιερώστε στον εαυτό σας μισή ώρα και κάντε μια βόλτα, είτε είναι γύρω από το γραφείο είτε γύρω από το τετράγωνο.

Σωματική δραστηριότητα. Κολύμπι, τένις, περπάτημα, κηπουρική – πολλοί τύποι τακτικής άσκησης μπορούν να κρατήσουν υπό έλεγχο το βαρόμετρο του θυμού σας ενώ βοηθούν στην ανακούφιση από σωματικές ενοχλήσεις.

Γράψτε το. Μπορεί να είναι πολύ καθαρτικό να εκτονωθείτε στο χαρτί – μέσα από καταχωρήσεις ημερολογίου, ποιήματα ή εξωφρενικά άσχημα γράμματα που δεν θα στείλετε ποτέ.

Δείτε Επίσης

Κάνοντας ένα διάλειμμα ψυχικής υγείας. Είτε πρόκειται για μια μέρα άδειας στη δουλειά είτε για δίωρη απόδραση από τις υποχρεώσεις, περιποιηθείτε τον εαυτό σας: Κάντε μια περιποίηση προσώπου, δείτε μια ταινία, αγοράστε ένα ζευγάρι παπούτσια.

Αναζητώντας επαγγελματική βοήθεια. Εάν διαπιστώσετε ότι ο θυμός σας δυσκολεύει τη καθημερινότητά σας, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν θεραπευτή.

Εάν ο θυμός ή η οργή γίνει πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, είναι έξυπνο να το παρακολουθείτε με έναν επαγγελματία – και να το επισημάνετε ως κάτι που μπορεί να εμφανιστεί και μετά τον τοκετό. Ο μητρικός θυμός μετά τον τοκετό μπορεί να επιδεινωθεί από τη σωματική και πνευματική εξάντληση, τις παραβιασμένες προσδοκίες, τις διακυβευμένες ανάγκες, τη στέρηση ύπνου και το στρες, σύμφωνα με μια μελέτη στο Qualitative Health Research. Μπορεί να είναι σημάδι επιλόχειας κατάθλιψης και αντιμετωπίζεται καλύτερα αν συνεργαστείτε με επαγγελματίες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top