Now Reading
Μα_μά, μπα_μπά, για_γιά – η επανάληψη της συλλαβής μετράει!

Μα_μά, μπα_μπά, για_γιά – η επανάληψη της συλλαβής μετράει!

Δεν είναι τυχαίο που τα μωρά μαθαίνουν πρώτα να λένε συγκεκριμένες λέξεις

Τα μωρά βρίσκουν ευκολότερο να μαθαίνουν λέξεις με επαναληπτικές συλλαβές παρά με μεικτούς ήχους, σύμφωνα με μια μελέτη. Οι αξιολογήσεις της εκμάθησης γλωσσών σε ηλικιωμένους ηλικίας 18 μηνών δείχνουν ότι τα παιδιά κατανοούν καλύτερα τα ονόματα αντικειμένων με επαναλαμβανόμενες συλλαβές, δηλαδή λέξεις με πανομοιότυπες συλλαβές.

Οι ερευνητές λένε ότι οι λέξεις αυτές είναι ευκολότερες για τα βρέφη ως προς να τις μάθουν και μπορεί να τους παράσχουν ένα σημείο εκκίνησης για τη διδασκαλία λεξιλογίου.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αξιολόγησε τη συμπεριφορά εκμάθησης γλωσσών των βρεφών σε μια σειρά οπτικών τεστ και τεστ προσοχής χρησιμοποιώντας εικόνες σε οθόνη υπολογιστή από δύο άγνωστα αντικείμενα.

Τα δύο αντικείμενα ονομάζονταν με φτιαγμένες λέξεις οι οποίες μεταδόθηκαν στα βρέφη με μια φωνή – μία με δύο πανομοιότυπες συλλαβές, για παράδειγμα ο ήχος neenee, και η άλλη χωρίς επαναλαμβανόμενες συλλαβές, όπως ο ήχος bolay.

Τα βρέφη στη συνέχεια δοκιμάστηκαν για την αναγνώρισή τους από κάθε λέξη που δημιουργήθηκε. Οι καταγραφές των κινήσεων των ματιών τους έδειξαν ότι φαινόταν πιο αναγνωρίσιμο το αντικείμενο που επισημάνθηκε με επαναλαμβανόμενες συλλαβές, από ό,τι το άλλο αντικείμενο. Οι ερευνητές επικύρωσαν τα αποτελέσματά τους με εξέταση ελέγχου, στην οποία τα βρέφη αποκρίθηκαν σε εικόνες γνωστών αντικειμένων – όπως σκύλος ή μήλο.

Δείτε Επίσης

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τα βρέφη μαθαίνουν ευκολότερα πρότυπα που περιλαμβάνουν επανάληψη σε οπτικές ακολουθίες και μουσικές νότες. Οι ερευνητές λένε ότι αυτά τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η τάση ισχύει και για τη διαδικασία της μάθησης της ομιλίας.

Ο επικεφαλής ερευνητής της Σχολής Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Γλωσσολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη που δείχνει ότι τα βρέφη έχουν μια προτίμηση στην επανάληψη ήχων ως προς την εκμάθηση νέων λέξεων, αλλά δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας καλός λόγος γιατί σε τόσους πολλούς πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, τα υπάρχοντα ενήλικα λόγια και εκφράσεις αντικαθίστανται από λέξεις με επαναλαμβανόμενες συλλαβές στο λεξιλόγιό τους όταν απευθύνονται στο μωρό τους, με μερικά παγκόσμια παραδείγματα να είναι tum-tum, mama, dada, din-din και wee-wee».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top