Now Reading
Μαμά, μην αγχώνεσαι για την πρώτη του μέρα στο σχολείο

Μαμά, μην αγχώνεσαι για την πρώτη του μέρα στο σχολείο

Πολλές φορές το άγχος αποχωρισμού ξεκινάει από τη μητέρα

Όσο κι αν κάθε μαμά χαίρεται και πανηγυρίζει για όλες τις πρώτες φορές που πετυχαίνει ή ζει το παιδί της από μωρό –το πρώτο δοντάκι, το πρώτο βήμα, η πρώτη λέξη κλπ. – υπάρχει μια πρώτη φορά που όση χαρά κι αν της φέρνει, της δημιουργεί παράλληλα και αρκετό άγχος. Κι αυτή η πρώτη φορά δεν είναι άλλη από την πρώτη μέρα στον παιδικό/στο νηπιαγωγείο/ στο δημοτικό και καμιά φορά το άγχος διατηρείται για πολλές ακόμα αρχές σχολικών χρόνων.

Μια σύγχρονη έρευνα αποκαλύπτει ότι 63% των μαμάδων έχει ανησυχία και νιώθει στρες για την πρώτη μέρα του παιδιού στο σχολείο.

Είναι φυσιολογικό για τους γονείς να περνούν κι οι ίδιοι ένα δύσκολο και μεταβατικό στάδιο όταν τα παιδιά τους αρχίζουν τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο. Για πολλές οικογένειες, αυτή είναι η πρώτη φορά που βιώνουν την απώλεια ελέγχου.

Ενώ είναι φυσιολογικό η πρώτη μέρα του σχολείου να είναι δύσκολη για ορισμένους γονείς, ωστόσο κάποιοι μπορεί να χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη και η αλλαγή αυτή να τους είναι πιο επώδυνη απ’ ό,τι για την πλειοψηφία.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διαχειριστούν το στρες που μπορεί να νιώσουν με την έναρξη ενός νέου σχολικού έτους.

Εξάσκηση και πρακτική

Πάνω απ’ όλα οι μητέρες πρέπει να δουν μέσα τους και να σκεφτούν πού εστιάζεται το άγχος που νιώθουν – ποια είναι δηλαδή η πηγή της ανησυχίας τους. Όταν καταλήξουν σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα θα τους είναι πιο εύκολο να το διαχειριστούν αλλά και να βρουν τρόπους για να μάθουν να το αντιμετωπίζουν και να το λύσουν.

Ίσως μια καλή αντιμετώπιση είναι να ζητήσετε να συναντήσετε τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό αρκετά νωρίτερα –πριν την έναρξη της χρονιάς- για να έχετε το χρόνο να συζητήσετε τις ανησυχίες σας, ώστε να μπορείτε να νιώσετε ότι έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα.

Η προετοιμασία για την έναρξη του σχολείου είναι σαν την εκπαίδευση για ένα γεγονός – σαν να κάνετε κι εσείς η πρακτική εξάσκηση.

Η πρακτική εξάσκηση επεκτείνεται και στη διαμόρφωση νέων συνηθειών και στη δημιουργία νέας ρουτίνας για τις ημέρες που ξεκινούν μέχρι την αρχή του σχολικού έτους.

Συνήθειες όπως να βάζεις τα παιδιά να ξυπνήσουν νωρίτερα, να πάρουν τα ρούχα που θέλουν να φορέσουν για τη μέρα ή να τρώνε πρωινό σε ορισμένες χρονικές στιγμές μπορούν όλα να βοηθήσουν στη διευκόλυνση της μετάβασης όταν φτάσει η πρώτη μέρα του σχολείου.

Για πολλούς γονείς, ένα μεγάλο μέρος του άγχους τους πηγάζει από την ανησυχία για την εμπειρία που θα έχουν τα παιδιά τους όταν ξεκινούν το σχολείο και το άγχος που αισθάνονται σε ένα άγνωστο μέρος.

Δείτε Επίσης

Αλλά οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν το πώς θα βιώσουν την εμπειρία αυτή τα παιδιά τους. Μπορούν να ελέγξουν μόνο το πώς θα ανταποκριθούν οι ίδιοι σε αυτό.

Οι γονείς θα πρέπει να επικεντρώνονται στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν πώς νιώθουν, να συζητήσουν μαζί τους και να τα μάθουν πώς να αντεπεξέρχονται σε ό, τι συμβαίνει.

Όσοι γονείς τονίζουν το άγχος του παιδιού τους κατά την έναρξη του σχολείου μπορεί να κάνουν την εμπειρία πιο δύσκολη για όλους, καθώς τα παιδιά τείνουν να αναπαράγουν το στρες των γονιών τους.

Τα σχολικά χρόνια των παιδιών είναι μια υπέροχη διαδικασία ωρίμανσης, γνώσης, ανάπτυξης και καλλιέργειας πολλών δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης, παιδείας, παιχνιδιού αλλά και ένα από τα σημαντικότερα πεδία που το παιδί θα ξεδιπλώσει την κοινωνική του ζωή.

Οι μαμάδες λοιπόν πρέπει να εστιάζουν στα θετικά – και όλα θα πάνε καλά!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top