Now Reading
Η μητέρα νάρκισσος

Η μητέρα νάρκισσος

  Τα σοβαρά προβλήματα στην αλληλεπίδραση της μητέρας και του παιδιού, συμβάλλουν στην δημιουργία…

nars

 

Τα σοβαρά προβλήματα στην αλληλεπίδραση της μητέρας και του παιδιού, συμβάλλουν στην δημιουργία παθολογικών στοιχείων προσωπικότητας, και διαταραχών της ταυτότητας του φύλου. Οι ναρκισσιστικές μητέρες, λοιπόν, δημιουργούν θυμωμένα και απαιτητικά παιδιά, και κατά συνέπεια, μελλοντικά, ενήλικες οι οποίοι δεν αντέχουν τις φυσιολογικές απογοητεύσεις ή ματαιώσεις στις σχέσεις τους, και έχουνε αλλοιώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

 

Η μητέρα νάρκισσος απαιτεί από τα παιδιά της συνεχή προσοχή, τα υποτιμάει, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα συναισθήματα των παιδιών της, και να εμπλακεί στα προβλήματα τους, το οποίο σημαίνει πως χρειάζεται ειδική μεταχείριση. Τα παιδιά τα βλέπει σαν προέκταση της, όπου χρειάζεται να εκπληρώνουνε όλες της τις ανάγκες μέχρι να πεθάνει ουσιαστικά. Το πιο βασικό πρόβλημα, είναι πως δεν υπάρχουνε σαφή ψυχικά όρια ανάμεσα σε αυτήν και το παιδί. Τα όρια μπερδεύονται και το παιδί θα δυσκολευτεί πολύ μελλοντικά να βάλει τα όρια στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Με αποτέλεσμα πολύ εύκολα οι άλλοι να μπορούνε να το χειριστούν και να μην μπορεί αυτό να προστατευθεί. Είναι δύσκολο για το παιδί να ξεχωρίσει ποια είναι τα δικά του συναισθήματα. Πολύ συχνά η μητέρα αυτή ελέγχει πλήρως την οικογένεια. Και θεωρεί πως πρέπει να ελέγχει πλήρως τη ζωή του παιδιού/ενήλικα, και να γνωρίζει τα πάντα για αυτό. Με αποτέλεσμα το παιδί να νιώθει τύψεις και ενοχές όταν δεν εκπληρώνει τις επιθυμίες της.

Ένας παρατηρητής θα ξεγελιόταν, και θα έλεγε πως η μητέρα αυτή προσέχει και αγαπάει πολύ το παιδί της! Στην πραγματικότητα όμως το παιδί αυτό δεν έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα. Και αν τολμήσει να το κάνει, θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή της.

Για τα κορίτσια είναι ακόμα δυσκολότερο διότι σαν ενήλικες θα έχουνε να αντιμετωπίσουνε και τη ζήλια της μητέρας νάρκισσου. Η οποία θα θέλει να ζει μέσα από τη δική τους ζωή (να είναι σαν τη κόρη της) και να συμμετέχει υπερβολικά στην κοινωνική τους ζωή, στο σχολείο, στα εξωσχολικά κτλ.

Τα παιδιά αυτά μαθαίνουνε να ακούνε και να βλέπουνε τη ζωή σύμφωνα με το πώς ακούει και βλέπει η μητέρα τους. Ανταμείβονται από αυτήν όταν εκπληρώνουνε τις επιθυμίες της και σιγά σιγά χάνουνε τον εαυτό τους μέσα από τη σχέση τους μαζί της. Σαν ενήλικες δεν θα μπορέσουνε ποτέ να νιώσουνε την πληρότητα που νιώθουνε οι άλλοι, όντας ο εαυτός τους, διότι έχουνε μάθει να υπάρχουνε μόνο μέσα από αυτήν. Αν αναγνωρίσουνε τι συμβαίνει θα νιώσουνε πως χρειάζεται να πάρουνε απόσταση από αυτήν για να μπορέσουνε να γιατρέψουν τις συναισθηματικές τους πληγές χωρίς να γνωρίζουνε πως ακριβώς να το κάνουν αυτό. Κάποιες φορές μπορεί να μετακομίσουνε και στην άλλη πλευρά της γης, και πάλι να νιώθουνε πως είναι μπλεγμένοι συναισθηματικά. Αυτό συμβαίνει διότι ποτέ δεν μάθανε πως είναι να υπάρχουνε έξω από τη μητέρα νάρκισσο και τις ανάγκες της.

Χρειάζεται λοιπόν κανείς να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό, την ταυτότητα του, και να απαγορεύσει στη μητέρα να συνεχίζει αυτήν την χωρίς όρια σχέση μεταξύ τους. Να μάθει να βάζει ο ίδιος τα όρια στους άλλους και να μην τους επιτρέπει να τα καταπατούν! Να αλλάξει ο ίδιος τη ζωή του με σκοπό την δική του προσωπική ευτυχία, διότι η μητέρα νάρκισσος δεν θα το κάνει!

 

Δείτε Επίσης

 

 

Σοφία Αντύπα

Ψυχολόγος

http://www.ipsychology.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top