Now Reading
Η επιστημονική εξήγηση του ταχταρίσματος…

Η επιστημονική εξήγηση του ταχταρίσματος…

Η κίνηση του σηκώνω ένα μωρό όταν κλαίει για να ηρεμήσει, πράγματι λειτουργεί!

Όταν το μωρό σας κλαίει, σας φαίνεται σχεδόν αυτόματο και ενστικτώδες το να το σηκώσετε, να το κουνήσετε απαλά, νιώθοντας ότι αυτού του είδους η ταλάντευση το ανακουφίζει και το καταπραΰνει. Αυτό συμβαίνει επειδή το να το σηκώνεις για να ηρεμήσεις ένα μωρό που κλαίει είναι μια αυθόρμητη ενστικτώδη κίνηση – που μοιάζει να ενθαρρύνεται από αιώνες θετικών σχολίων από μωρά που όντως ηρεμούν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών που μεταφέρονταν από τη μητέρα τους που περπατούσε σταμάτησαν αμέσως το κλάμα και εμφάνισαν ταχεία μείωση του καρδιακού ρυθμού, σε σύγκριση με εκείνα που η μαμά τους τα κρατούσε καθιστή”, αναφέρουν συγγραφείς μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε σε περιοδικό ιατρικής.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό: Αυτό το συντονισμένο σύνολο δράσης-αντίδρασης -όπου η μητέρα στέκεται και το μωρό ηρεμεί-, παρατηρείται και σε άλλα είδη θηλαστικών. Χρησιμοποιώντας φαρμακολογικές και γενετικές παρεμβάσεις με ποντίκια, οι συγγραφείς ισχυρίζονται ότι εντόπισαν εντυπωσιακά παρόμοιες αποκρίσεις σε βρέφη ποντικιών όπως αυτές ορίστηκαν από την ακινησία και τις μειωμένες υπερηχητικές φωνητικές ενέργειες και τον καρδιακό ρυθμό.

Αυτό αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι, όσο τρομακτική κι αν είναι η μητρότητα, η καρδιά και το σώμα μιας μητέρας ξέρει ήδη πολλά για το τι πρέπει να κάνει προκειμένου να προσφέρει μια αποτελεσματική φροντίδα στο μωρό της. Από τον τρόπο με τον οποίο μιλάει μια μαμά στο μωρό μέχρι την έκτη αίσθηση που την παρακινεί όταν κάτι δεν πάει καλά, όλα όσα κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη προέρχονται από βαθιά μέσα της.

Στην περίπτωση του ταχταρίσματος, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «ηρεμιστική απόκριση των βρεφών στη μητρική αντίδραση που αφορά το σήκωμα και τη μεταφορά είναι ένα συντονισμένο σύνολο κεντρικών, κινητικών και καρδιακών ρυθμίσεων και λειτουργιών που ενεργοποιούνται και είναι ένα καθολικό συστατικό των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των θηλαστικών, ανάμεσα στη μαμά και το μωρό τους».

Δείτε Επίσης

Γιατί λοιπόν τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα σηκώνουμε; Επειδή η μεταφορά προκαλεί φυσιολογικές αντιδράσεις που ηρεμούν και καταπραΰνουν τα μωρά. Η μεταφορά από τη μαμά προκαλεί «κεντρικές, κινητικές και καρδιακές αντιδράσεις» που έχουν μια ηρεμιστική απόκριση ισχυρότερη από το κουνιστό ή άλλα είδη κινήσεων. Τα μωρά μας εξελίχθηκαν για να θέλουν να μεταφερθούν (κάτι καλό γιατί μερικές φορές η μαμά πρέπει να κάνει πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν από μια κουνιστή καρέκλα).

Με άλλα λόγια, είναι ένα παράδειγμα του πώς οι μαμάδες συγχρονίζονται τέλεια με τα μωρά όταν ακούν το ένστικτό σου και λειτουργούν αυθόρμητα. Έτσι, σε μια μέρα όπου όλα αισθάνονται πραγματικά, πολύ δύσκολα, μπορεί να σας βοηθήσει να αφεθείτε και  να αφουγκραστείτε απλώς ότι το μητρικό σας ένστικτο. Όσο περισσότερο εμπιστοσύνη αφεθείτε να νιώσετε για την εσωτερική σας φωνή τόσο καλύτερη μαμά θα γίνετε.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top