Now Reading
5 συμβουλές για το πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας

5 συμβουλές για το πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας

Επειδή οι φωνές δεν κάνουν καλό ούτε σε γονείς ούτε στα παιδιά, δείτε πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε πριν τις βάλετε

Όλοι έχουμε μια παρόμοια εμπειρία. Ήταν μια κουραστική μέρα, έχετε ταλαιπωρηθεί και η υπομονή σας εξαντλείται. Ξαφνικά, το παιδί σας κάνει κάτι που σας σπρώχνει στην άκρη, και εσείς βρίσκεστε να υψώνετε τη φωνή σας. Πάλι.

Το να φωνάζουμε στα παιδιά μας είναι μια συνήθεια στην οποία πέφτουν πολλοί γονείς. Δεν είσαι μόνος.

Γνωρίζουμε ότι είναι τρομερό, αλλά το να σταματήσεις είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις.

Όταν το παιδί σας συνεχίζει να ανάβει τα λαμπάκια σας, πώς παραμένετε ήρεμοι;

Ποιοι τύποι φωνών πρέπει να σταματήσουν

Το να φωνάζεις δεν είναι πάντα κακό. Όταν το περίεργο νήπιό σας πρόκειται να βάλει ένα κραγιόνι στην τοστιέρα, το παιδί προσχολικής ηλικίας αποφασίζει να ρίξει ένα κουτί δημητριακά στο πάτωμα του σαλονιού ή το ορμητικό παιδί σας προσπαθεί να βγάλει το αυτοκίνητό του από το μπαλκόνι, το να υψώσετε τη φωνή σας είναι μια χαρά.

Αυτή η αντανακλαστική απόκριση είναι πολύτιμη και επιθυμητή όταν πρέπει να σταματήσετε αμέσως τη δράση. Δεν χρειάζεται να είστε ευγενικοί σε αυτές τις καταστάσεις.

Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να μαλώνετε ή να φωνάζετε στο παιδί σας ακόμα και αφού σταματήσει η προβληματική του συμπεριφορά, τότε οι φωνές καθίστανται περιττές και μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη στα παιδιά σας.

Οι τύποι κραυγών που πρέπει να σταματήσουν περιλαμβάνουν

Κραυγές εξάντλησης – Ανυψώνοντας τη φωνή σας όταν είστε αγχωμένοι, εξαντλημένοι, καταβεβλημένοι ή απογοητευμένοι.

Φωνές θυμού – Επιθετικά φωνάζετε χρησιμοποιώντας υποτιμητικά σχόλια, ταπείνωση και λεκτική επιθετικότητα.

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να φωνάζετε

Σε κάνει να νιώθεις φρικτά

Κανείς δεν απολαμβάνει να φωνάζει στους άλλους με οργή. Όταν φωνάζετε, σας προκαλεί επίσης συναισθηματική δυσφορία.

Έτσι, ένας από τους πιο επιτακτικούς λόγους είναι να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να αισθάνεται δυστυχία.

Γιατί να συνεχίσεις να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις άσχημα;

Δεν λειτουργεί

Εάν οι φωνές λειτουργούσαν, δεν θα χρειαστεί να συνεχίσετε να φωνάζετε επανειλημμένα.

Γιατί να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που δεν λειτουργούν;

Όταν καταφεύγουμε στις φωνές, εκπαιδεύουμε τα παιδιά να προσέχουν μόνο όταν υψώνονται οι φωνές μας και τα ενθαρρύνει να φωνάζουν πίσω.

Αν και μπορεί να μην το δείχνουν, οι φωνές μπορεί να τρομάξουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να μπουν σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Δεν μπορούν να μάθουν ό,τι κι αν προσπαθούμε να διδάξουμε σε αυτή την κατάσταση.​

Έτσι, οι φωνές μας είναι αντιπαραγωγικές αν θέλουμε να μάθουν μια διαφορετική συμπεριφορά.

Έχει το αντίθετο αποτέλεσμα

Οι γονείς έχουν συχνά βάσιμους λόγους να είναι αναστατωμένοι με τα παιδιά τους.

Μπορεί να θέλουν τα παιδιά τους να βελτιώσουν τους βαθμούς τους, να επιδείξουν καλύτερη συμπεριφορά, να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού ή να υιοθετήσουν πιο θετικές στάσεις. Ωστόσο, τα παιδιά τους αντιστέκονται σε αυτές τις προσδοκίες και αρνούνται να συμμορφωθούν.

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι το να φωνάζεις συνδέεται με φτωχότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, αυξημένη συμπεριφορά εξωτερίκευσης, προβλήματα ψυχικής υγείας, τεταμένες σχέσεις γονέα-παιδιού, αυξημένη κατάχρηση ναρκωτικών και μειωμένη σωματική υγεία.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτά είναι τα ίδια τα αποτελέσματα που οι γονείς πιστεύουν ότι αποτρέπουν φωνάζοντας.

Γιατί να συνεχίσετε να κάνετε πράγματα που επιδεινώνουν αντί να βελτιώνουν την κατάσταση;

Σπρώχνει τα παιδιά μας μακριά

«Μην ανησυχείς. Ξέρουν ότι τα αγαπάς. Και εκείνα ακόμα σε αγαπούν».

Αυτές είναι δηλώσεις που μοιράζονται συχνά οι γονείς για να παρέχουν άνεση στον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πιο σημαντικό, αυτές οι διαβεβαιώσεις συχνά δεν είναι ακριβείς. Σκεφτείτε το εξής: Αν το αφεντικό σας σας φώναζε κατά καιρούς, θα σας άρεσε ή ακόμα και θα το «αγαπούσατε»;

Όταν φωνάζετε συνεχώς, ένα προκλητικό παιδί είναι σίγουρο ότι θα αναπτύξει μια στάση και τελικά θα φωνάξει πίσω. Και τότε μπορεί να αναρωτιέστε γιατί οι έφηβοί σας τσακώνονται συνέχεια μαζί σας. Δεν είναι επειδή είναι έφηβοι. Είναι επειδή έχουν χορτάσει φωνές.

5 συμβουλές για το πώς να σταματήσετε να φωνάζετε στα παιδιά σας

Τώρα που καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει καλός λόγος για να φωνάξετε, δεσμευτείτε να κάνετε μια αλλαγή και ζητήστε την υποστήριξη της οικογένειάς σας για να σας βοηθήσει.

Κάντε μια οικογενειακή συνάντηση για να συζητήσετε τη σημασία της επικοινωνίας με σεβασμό και ζητήστε τη δέσμευση όλων για αυτόν τον στόχο να προχωρήσουμε.

Αναγνωρίστε ότι εσείς και το παιδί σας θα κάνετε αναπόφευκτα λάθη, αλλά θα το υπενθυμίζετε ο ένας στον άλλο και θα μεγαλώνετε μαζί. Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, ώστε να μπορείτε να εργαστείτε συλλογικά για τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια.

Χτίστε μια ισχυρή σχέση

Όταν έχετε μια ισχυρή σχέση με το παιδί σας, φυσικά θα νοιάζονται για πράγματα που έχουν σημασία για εσάς. Θα έχουν κίνητρο για να τα πάνε καλύτερα χωρίς να πιέζονται.

Η οικοδόμηση μιας στενής σχέσης σημαίνει ότι δίνεις προτεραιότητα στη σχέση σε σχέση με τα άμεσα αποτελέσματα.

Δεν σημαίνει ότι είσαι επιτρεπτικός. σημαίνει ότι διδάσκετε υπομονετικά το παιδί σας.

Δείτε Επίσης

«Εννοείς ότι πρέπει ακόμα να μάθω στο δεκάχρονο μου πώς να καθαρίζει τον εαυτό του;»

Ναι και ΟΧΙ.

Το παιδί σας πιθανότατα γνωρίζει τους μηχανισμούς του καθαρισμού. Αυτό που θα διδάξετε είναι γιατί πρέπει να το κάνουν αυτό και γιατί είναι σημαντική η διατήρηση της υγιεινής και της υπευθυνότητας.

Ίσως χρειαστεί να τους το υπενθυμίζετε επανειλημμένα, καθώς η μαθησιακή ευθύνη απαιτεί χρόνο και εξάσκηση. Με τον καιρό, το παιδί σας θα συνειδητοποιήσει ότι η αγάπη σας για αυτό σας ωθεί να το καθοδηγήσετε υπομονετικά στο ταξίδι του.

Αναγνωρίστε το όταν θυμώνετε

Η αναγνώριση του θυμού ή της απογοήτευσής σας καθώς συσσωρεύεται είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η κλιμάκωσή του και να μη βγείτε εκτός ελέγχου.

Οι γονείς συχνά αισθάνονται εξαντλημένοι και μπορεί να μην έχουν χρόνο για αυτοφροντίδα, μειώνοντας την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν αυτά τα συναισθήματα.

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτογνωσία. Είναι επίσης αποτελεσματικά στην ανακούφιση του στρες και στην αναζωογόνηση του μυαλού σας. Ένας προσεκτικός γονέας είναι λιγότερο επιρρεπής σε αντιδράσεις που προκαλούνται από το στρες.

Οι οπτικές υπενθυμίσεις μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να παρατηρήσετε τα συναισθήματά σας.

Οι καλύτερες υπενθυμίσεις είναι αυτές που πιθανότατα θα δείτε, ακόμα και όταν είστε θυμωμένοι ή φωνάζοντας. Θα μπορούσε να είναι μια νότα με έντονα χρώματα στον τοίχο ή ένα συγκεκριμένο στολίδι στο τραπέζι. Όποτε το βλέπετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, εξασκηθείτε να κάνετε παύση και να αξιολογείτε τη συναισθηματική σας κατάσταση για να κρατήσετε τον θυμό σας υπό έλεγχο.

Διαχείριση θυμού

Αναπτύξτε και χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης για να διαμορφώσετε την κατάλληλη συμπεριφορά για τα παιδιά. Δείξτε τους ότι δεν χρειάζεται να είστε ασεβείς ακόμα και όταν διαφωνείτε.

Όταν παρατηρήσετε ότι τα συναισθήματά σας εντείνονται ή ο θυμός σας κλιμακώνεται, κάντε μια παύση και πάρτε μερικές βαθιές ανάσες.

Στη συνέχεια, ονομάστε τα συναισθήματά σας και ενημερώστε το παιδί σας.

«Νιώθω ότι φτάνω στο οριακό μου σημείο. Αν χρειαστεί να σου το υπενθυμίσω ξανά, μπορεί να χάσω τον έλεγχο και να αρχίσω να φωνάζω. Ξέρω ότι κανένας από τους δύο μας δεν το θέλει αυτό. Μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση;»

Time-out τον εαυτό σας

Εάν δυσκολεύεστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, κάντε ένα διάλειμμα τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας, επιτρέποντας στον καθένα από εσάς να χαλαρώσει και να ανασυνταχθεί.

Μόλις ανακτήσετε την ηρεμία σας, επιστρέψτε στη συζήτηση και αντιμετωπίστε το ζήτημα. Αν τελικά φωνάξατε, φροντίστε να ζητήσετε συγγνώμη και να συμμετάσχετε σε μια συζήτηση σχετικά με το πώς μπορείτε να συνεργαστείτε για να αποτρέψετε τέτοια περιστατικά στο μέλλον.

Αυτή η προσέγγιση βοηθά στην επίλυση της κατάστασης και προωθεί μια υγιή και ανοιχτή δυναμική επικοινωνίας μεταξύ εσάς και του παιδιού σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top