Now Reading
«Ελπίζω τα παιδιά μου να μη χρειαστεί να ζήσουν τα social media όπως είναι σήμερα» Prince Harry

«Ελπίζω τα παιδιά μου να μη χρειαστεί να ζήσουν τα social media όπως είναι σήμερα» Prince Harry

Ο Prince Harry εκφράζει την ανησυχία του για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον του Archie και της Lilibet

Ο Prince Harry μιλάει για άλλη μια φορά εναντίον της βιομηχανίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καλεί για εκτεταμένη συστημική αλλαγή, επικαλούμενος την ανησυχία για το μέλλον των δικών του παιδιών. Ο Δούκας του Σάσεξ μίλησε πρόσφατα σε μια εκδήλωση με τίτλο «Κάνοντας την Ασφάλεια των Παιδιών στο Διαδίκτυο πραγματικότητα», η οποία γιόρτασε την κυκλοφορία της Παγκόσμιας Εργαλειοθήκης Παιδικής Ασφάλειας στο Διαδίκτυο του Ιδρύματος 5Rights. Στην ομιλία του, ο Χάρι είπε ότι ελπίζει τα δύο παιδιά του, ο Archie και η Lilibet Mountbatten-Windsor, «δεν χρειάζεται ποτέ να βιώσουν τον διαδικτυακό κόσμο όπως υπάρχει τώρα». Επέκρινε τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βγάζουν «ασύλληπτα χρήματα» από την προσοχή και τα δεδομένα των ανθρώπων, εκφράζοντας ανησυχία για τις μελλοντικές γενιές.

Ο δούκας μίλησε με πάθος για τις ανησυχίες του και της συζύγου του Meghan Markle για την ασφάλεια των παιδιών τους σε έναν μη ελεγχόμενο ψηφιακό κόσμο, λέγοντας ότι αυτός και η Markle «ανησυχούν για την επόμενη γενιά που μεγαλώνει σε έναν κόσμο όπου αντιμετωπίζονται ως ψηφιακά πειράματα για να κάνουν οι εταιρείες χρήματα». Συνέχισε ασκώντας κριτική στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν οργή και να κρατούν τους ανθρώπους εθισμένους στο scrolling, όλα για χάρη του κέρδους. «Είναι εύκολο να πούμε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει σπάσει, αλλά δεν είναι έτσι», είπε. «Το επιχειρηματικό μοντέλο του Διαδικτύου κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει: να μας τραβήξει μέσα, να μας κρατήσει να κάνουμε κύλιση, να μας θυμώσει ή να μας αγχώσει — ή να μουδιάσει τον κόσμο γύρω μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγάζουν ασύλληπτα χρήματα από τον χρόνο μας, την προσοχή μας και τις πληροφορίες μας».

Ο Prince Harry ζήτησε δράση και αλλαγή, προτείνοντας «νέους νόμους, δημόσια πίεση, συνέχιση της έρευνας για το τι κρύβουν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο πίσω από κλειστές πόρτες». Πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν πράγματι ότι οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κρύβουν πολύ σημαντικές και δυνητικά επιζήμιες πληροφορίες. Το 2021, μια ορόσημο κυκλοφορία εσωτερικών, προηγουμένως κρυμμένων εγγράφων του Facebook, γνωστών ως Facebook Papers, προκάλεσε οργή όταν αποκάλυψαν μια σειρά από ανησυχητικές αντιφάσεις μεταξύ των ευρημάτων της εταιρείας και της δημόσιας εικόνας της. Τα έγγραφα αποκάλυψαν ότι η εταιρεία αφαιρεί λιγότερο από το 5 τοις εκατό της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα της, παρά τον δημόσιο ισχυρισμό του Mark Zuckerberg ότι το 95 τοις εκατό της ρητορικής μίσους αφαιρείται. Τα αρχεία αποκάλυψαν επίσης εσωτερική έρευνα της εταιρείας που κατέληγε επανειλημμένα στο συμπέρασμα ότι το Instagram είναι άμεσα επιβλαβές για τα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία – έρευνα που αποκρύφθηκε από το κοινό.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μια κρίση ψυχικής υγείας εφήβων βρίσκεται σε εξέλιξη και ενώ μελέτες δεν έχουν ακόμη συνδέσει οριστικά αυτήν την κρίση με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες και δημογραφικά στοιχεία. Η έλλειψη έρευνας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης ανησυχητική, δεδομένου ότι η έρευνα δείχνει ότι έως και το 90 τοις εκατό των εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — που σημαίνει ότι ένα μη δοκιμασμένο, εθιστικό και εξαιρετικά κερδοφόρο προϊόν δοκιμάζεται σχεδόν σε ολόκληρη την επόμενη γενιά.

Δείτε Επίσης

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Harry και η Markle μιλούν εναντίον των social media. Η Δούκισσα του Sussex δεν χρησιμοποιεί πλέον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας στο Fortune τον Οκτώβριο του 2020: «Για τη δική μου αυτοσυντήρηση, δεν είμαι στα social media για πολύ καιρό. Έκανα μια προσωπική επιλογή να μην έχω λογαριασμό, γι’ αυτό δεν ξέρω τι υπάρχει εκεί έξω, και από πολλές απόψεις αυτό είναι χρήσιμο για μένα». Η Markle, η οποία έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένη παρενόχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώνεται με αστέρια όπως η Selena Gomez, η Lorde, ο Ed Sheeran, η Sophie Turner και πολλοί άλλοι που έχουν μιλήσει για το πώς τα social media έχουν επηρεάσει την ευημερία τους.

Ο Harry έχει εκφράσει την υποστήριξή της για την απόφαση της Markle να εγκαταλείψει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας στην Fast Company τον Αύγουστο του 2020 ότι αυτός και η σύζυγός του θέλουν να είναι μέρος της «ανθρώπινης εμπειρίας» και όχι «ένα ανθρώπινο πείραμα». Ενθάρρυνε επίσης τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να σταματήσουν την «ατελείωτη κύλιση» και αντ’ αυτού να «ελέγξουν την πηγή και να ερευνήσουν τις πληροφορίες που βλέπουν».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top