Now Reading
Ποιες είναι οι επιδράσεις της εγωκεντρικής ανατροφής στα παιδιά

Ποιες είναι οι επιδράσεις της εγωκεντρικής ανατροφής στα παιδιά

Το να μεγαλώνουν τα παιδιά με εγωκεντρικούς γονείς μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ψυχική τους υγεία

Πολλά παιδιά υποφέρουν σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα από τη συμβίωση με έναν εγωκεντρικό γονέα. Το παιδί αγνοείται και χρησιμοποιείται ως προέκταση του γονέα. Συχνά, αυτό σημαίνει ότι οι φυσικές επιθυμίες και ανάγκες, οι απόψεις και οι συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού δεν ικανοποιούνται.

Η σχέση ρόλου-αντιστροφής

Όλα περιστρέφονται γύρω από τον εγωκεντρικό γονιό. Η σχέση είναι μονόπλευρη και κατευθύνεται από τον γονιό. Ένας τέτοιος γονέας επιστρατεύει το παιδί στη φροντίδα και την τροφοδοσία του. Αυτό δημιουργεί μια σχέση αντιστροφής ρόλων που είναι ακατάλληλη για την ανάπτυξη και την ευημερία του παιδιού.

Οι εγωκεντρικοί γονείς έχουν πολλά χαρακτηριστικά στον τρόπο που σχετίζονται με τα παιδιά τους. Τέτοιοι γονείς χειραγωγούν το παιδί για να εξασφαλίσουν ότι το επίκεντρο του θαυμασμού παραμένει πάνω στον γονιό. Τους λείπει η ενσυναίσθηση για τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού. Μπορεί να δείξουν ζήλια με οποιαδήποτε βήματα κάνει το παιδί προς την εξατομίκευση – το να είναι το δικό του άτομο.

Παιδικές συναισθηματικές αντιδράσεις

Τα παιδιά επηρεάζονται από το να μεγαλώνουν με έναν εγωκεντρικό γονέα. Όταν ένα παιδί δεν το αντιλαμβάνεται ο γονιός του ως ξεχωριστό άτομο, ξεχωριστό άτομο δηλαδή από τον γονέα, υπάρχουν πολλές συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες για το παιδί. Όταν η ατομικότητα ενός παιδιού αγνοείται, επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει άγχη και κατάθλιψη, σκέψεις αυτοκτονίας, κατάχρηση ουσιών και συμπεριφορές φυγής.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία συνεπειών που υποφέρουν τα παιδιά όταν μεγαλώνουν με έναν εγωιστή γονέα. Τα παιδιά ανταποκρίνονται στους εγωκεντρικούς γονείς διαφορετικά με βάση το στιλ προσωπικότητας του παιδιού. Αυτό το στιλ δημιουργείται από το πώς ένα παιδί διαμορφώνεται συναισθηματικά μέσα στην οικογένεια. Ανακαλύψαμε ότι τα στυλ προσωπικότητας διαμορφώνονται σε δύο τύπους – παντοδύναμο και ανίκανο.

Επιδράσεις στα παντοδύναμα παιδιά

Τα παντοδύναμα παιδιά προσπαθούν σκληρά να ικανοποιήσουν τους εγωιστές γονείς. Η ταμπέλα του παντοδύναμου προέρχεται από την ασυνείδητη πεποίθηση του παιδιού ότι είναι ψυχολογικά ισχυρό και ικανό να εκπληρώσει τις ανάγκες και τα αιτήματα του γονέα, όσο ακατάλληλα κι αν είναι. Τέτοια παιδιά εκπαιδεύονται να εναρμονίζονται συναισθηματικά με αυτό που χρειάζεται και θέλει ο γονιός. Είναι μια αδύνατη δουλειά για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί.

Ένα παιδί με παντοδύναμη προσωπικότητα λειτουργεί ως συμπλήρωμα σε έναν γονέα που εστιάζεται στον εαυτό του. Το παντοδύναμο παιδί θα προσπαθήσει να φροντίσει και να ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες ενός εγωιστή γονέα.

Δεδομένου ότι τα παντοδύναμα παιδιά προσπαθούν να κάνουν αυτό που θέλει ο μπαμπάς ή να είναι αυτό που απαιτεί η μαμά, υστερούν. Οι εγωιστές γονείς ζητούν πάρα πολλά και είναι ιδιότροποι, αλλάζουν εύκολα τις απαιτήσεις τους. Όταν αυτά τα παιδιά αποτυγχάνουν να ευχαριστήσουν τους εγωιστές γονείς, αισθάνονται ένοχα, επικρίνουν τον εαυτό τους και χάνουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους.

Τα παιδιά παντοδύναμου ρόλου αισθάνονται άγχος, πέφτουν σε κατάθλιψη και πιστεύουν ότι ευθύνονται για την αποτυχία των απαιτήσεων του εγωιστή γονέα. Αυτό τους θέτει σε κίνδυνο για συναισθηματικές ασθένειες όπως κατάθλιψη, ακαδημαϊκή αποτυχία, κοινωνική απόσυρση από φίλους, αυτοκτονικές σκέψεις, κατάχρηση ουσιών και διατροφικές διαταραχές.

Επιδράσεις σε ανίκανα παιδιά

Ο άλλος συναισθηματικά εξαρτημένος ρόλος των παιδιών στις οικογένειες είναι ο ανίκανος ρόλος. Αυτά τα παιδιά ανατρέφονται διαφορετικά από τα παντοδύναμα παιδιά. Οι ανίκανοι αναφέρονται στις πεποιθήσεις τους που δεν έχουν επίγνωση και στις πράξεις ανικανότητας στις σχέσεις τους. Ανατρέφονται για να θεωρούν κέντρο τον εαυτό τους, όπως ο εγωκεντρικός γονέας. Σε αυτή την κατάσταση υπάρχουν δύο μπιζέλια σε ένα λοβό. Γονέας και παιδί είναι ίδιοι στην προσωπικότητα.

Ένας ανίκανος γονέας και ένα ανίκανο παιδί ανταγωνίζονται σθεναρά ο ένας τον άλλον. Ο καθένας θέλει να είναι ο κορυφαίος σκύλος στη σχέση. Ο καθένας θέλει τον τρόπο του. Τα μικρά ανίκανα παιδιά υφίστανται συχνά εκφοβισμό από τον εγωιστή γονέα τους με υποτιμήσεις και φωνές.

Δείτε Επίσης

Άλλες φορές μπορεί να είναι ευνοημένα παιδιά, που θεωρούνται από εγωιστές γονείς ως ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς προβάλλουν τη δική τους ιδιαιτερότητα και εγωκεντρική άποψη στο παιδί. Είναι σαν να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη.

Τα μεγαλύτερα ανίκανα παιδιά και έφηβοι εκφοβίζουν και αντεπιτίθενται με τον ανίκανο γονέα τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει λεκτική, ακόμη και σωματική σύγκρουση, καθώς και οι δύο ξεσπούν με απαιτήσεις για να κερδίσουν το δρόμο τους στη σχέση.

Οι έφηβοι με ανίκανη προσωπικότητα μπορεί να φύγουν από το σπίτι, να αυτοακρωτηριαστούν, να κάνουν κατάχρηση ουσιών ή να εμπλακούν σε νομικά προβλήματα. Είναι πιο πιθανό να είναι εξωτερικά ασταθείς στις αντιδράσεις τους σε έναν εγωκεντρικό γονέα από ό,τι τα παιδιά με παντοδύναμη προσωπικότητα, που περιορίζουν τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις.

Δυσκολίες ακολουθούν στη ζωή των ενηλίκων

Δυστυχώς, τα αποτελέσματα της συμβίωσης με έναν εγωκεντρικό γονέα δεν εξαφανίζονται στο τέλος της παιδικής ηλικίας. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν στην ενηλικίωση, συνεχίζουν να σχετίζονται με άλλους εαυτούς επιλέγουν τους συντρόφους τους με τον ίδιο τρόπο που ήταν συναισθηματικά προετοιμασμένοι να κάνουν ως παιδί.

Ανακαλύψαμε ότι τα παιδιά με παντοδύναμη προσωπικότητα παντρεύονται συχνά συντρόφους που επικεντρώνονται στον εαυτό τους. Επικεντρώνονται στην ευχαρίστηση και τη φροντίδα του συντρόφου τους. Παραμελούν τον εαυτό τους στη σχέση. Συχνά, περπατούν πάνω σε συναισθηματικά τσόφλια αυγών, προσπαθώντας να μην ενοχλούν ποτέ τους συντρόφους τους.

Τα ανίκανα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν τις ίδιες σχέσεις υψηλής σύγκρουσης με άλλους εγωιστές. Θα είναι πάντα σε έναν διαγωνισμό για να βρουν τον δρόμο τους στη σχέση. Μπορεί να έχουν συχνές συναισθηματικές εκρήξεις και ακόμη και σωματικές διαμάχες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top